MISLAV BAGO

‘Da sačuvam razum, imam ritual treninga, čitanja knjiga i gledanja filmova'

Nakon 30-ak odrađenih izbora, i za ove Bago ima tremu kao da su prvi i posljednji. Sabina Tandara Knezović koja će uz Bagu iz studija Nove TV voditi izborni program, ustat će kao i obično u 7.30 sati i spremna je za rad do kasno u noć
Mislav Bago i Sabina Tandara Knezović
 Biljana Blivajs / CROPIX

Za svakog političkog novinara razdoblje u koje smo ušli svakako je jedno od stresnijih. Uz dnevni ritam i informativne emisije Nove TV te kampanju koja se poprilično zahuktala, traju pripreme za sučeljavanja, ali i program koji ćemo emitirati u izbornoj noći. Puno je posla pred nama. A ako je suditi prema anketama, čekaju nas neizvjesni izbori, kaže Sabina Tandara Knezović koja će uz Mislava Bagu iz studija Nove TV voditi izborni program.

Vrhunski i iskusni reporteri pratit će kandidate tijekom cijele izborne kampanje, u formi izvještaja, javljanja uživo, intervjua, istraživanja i sučeljavanja. Nova TV pripremit će u izbornoj noći 22. prosinca višesatni program s brojnim gostima i javljanjima iz stožera, a gledatelji će prvi put moći pratiti uživo što se događa iza scene predsjedničkih izbora.

- Nakon tridesetak odrađenih raznih izbora, i za ove imam tremu kao da su prvi i posljednji. Vrhunac će biti sučeljavanje, nakon kojeg će građani imati jasniju sliku tko što nudi i koga će izabrati naposljetku - kaže Mislav Bago, urednik i komentator Nove TV, svjestan da će u njega i njegovu kolegicu Sabinu u tjednima koji slijede biti upereni mnogi pogledi. Prekaljeni reporteri Informativnog programa Nove TV otkrili su nam stoga kako se pripremaju za zahtjevni zadatak.

Što vam je najizazovnije tijekom praćenja predsjedničkih izbora i u samoj izbornoj noći?

Sabina: - Najizazovnije će svakako biti ako se razlika između troje prvih kandidata bude kretala unutar statističke pogreške. E, tada će nastati pravi show program u stožerima. U samoj izbornoj noći svakako je najzanimljivije vidjeti kraj, ali i objavu prvih izlaznih anketa koje su se tijekom povijesti pokazale točnima.

Bago: - Iskreno, nervozan sam za ove izbore baš kao i na prethodnih 30-ak koje sam odradio. Izborna noć nije sportska disciplina s nekim pravilima, to će biti kao iskrcavanje komandosa. Puno nepoznanica na koje odmah moraš imati odgovor, jer program ide uživo.

Neja Markičević / CROPIX

Kako će 22. prosinca izgledati za vas: kada ćete ustati, koliko ćete sati raditi i kada ćete otprilike završiti s poslom?

Sabina: - Ustat ću kao i obično, oko 7.30 sati, u miru se spremiti i otići na televiziju. Pretpostavlja se da će izborni dan trajati dugo u noć.

Bago: - Treba preživjeti do 22. prosinca (smijeh). Sigurno neću cijelu noć spavati od nervoze, ali dobro. Moguće je da u duhu dobre tradicije odradim trening i odem na posao, a na poslu se ostaje dok se u stožerima kandidata ne ugase svjetla.

Imate li ritual prije ulaska u televizijski studio?

Sabina: - Pa baš i ne. Nikad se time nisam zamarala.

Bago: - Nemam posebnu kravatu ili sako za ovakve događaje. Zapravo, kad razmislim, i nema tu nekog rituala.

Kako se nosite sa stresom koji je uobičajen u novinarskom poslu, imate li svoju tehniku opuštanja?

Sabina: - Svih ovih godina naučiš živjeti sa stresom. Postaje ti dio svakodnevice. Tu ti je kao dodatak. Moja najbolja tehnika opuštanja nastupa u trenucima kad otključam vrata stana i dođem svojoj kćerki i mužu.

Bago: - Ja nosim stres, a stres nosi mene. Kad se izbori približavaju, zna biti ‘čupavo’, ali preživjeli smo dosad pa ćemo i ovo.

Kako se osjećate nakon što odradite veliki posao, poput praćenja izborne noći? Jeste li još satima pod adrenalinom ili on odmah nestaje?

Sabina: - Osjećam se kao da sam bacila kamen težak sto kilograma s leđa. Sve nas obuzme kolektivna redakcijska sreća. Svi se vrate iz stožera i uvijek se okupimo ili u obližnjem kafiću ili na televizijskoj terasi. Adrenalin ne popušta još nekoliko sati. Prepričavaju se trenuci iz stožera. Analiziraju se pojedine situacije. Obično i kad dođem doma, ne mogu odmah zaspati.

Bago: - Satima ne mogu zaspati pa premotavam cijelu noć. Ali jedno znam, nikad nisam gledao reprizu. Što je bilo bilo je i ne isplati se vraćati.

Što ćete 22. prosinca prvo napraviti nakon što se isključe televizijske kamere?

Sabina: - Nazvat ću muža i pitati što mi radi dijete.

Bago: - Vjerojatno ću nakon nekoliko sati u studiju otići na zahod.

U kakvoj ćete odjevnoj kombinaciji biti te večeri?

Sabina: - Sigurno ću biti u odijelu. Jednostavno se bolje osjećam u hlačama nego u haljinama kad sam u studiju.

Bago: - Već ću nešto obući, ali to, mislim, nije presudno. Ništa na meni neće biti što bi odvraćalo pozornost gledatelja.

Koje odlike mora imati dobar politički novinar?

Sabina: - Osim što treba imati veliku lepezu znanja i informacija, mora biti objektivan, fer i korektan, mora sve propitivati, mora biti komunikativan, snalažljiv, ulijevati povjerenje i znati slušati sugovornike.

Bago: - Prvo, to se ne postaje preko noći. Već sam vam rekao da i sada, nakon tridesetak izbora, i dalje imam tremu i brigu kako će završiti sljedeći izbori. Dobar novinar prvo mora slušati sugovornike, a mora biti i uporan, pomalo tvrdoglav i sa stavom i jakom kičmom.

Gledatelji vas znaju kao novinare koji se ne libe postavljati političarima direktna pitanja i opetovano tražiti odgovore. Što mislite, strepe li političari od duela s vama?

Sabina: - Sigurno da im nije svejedno doći u vrući stolac, gdje ne znaju što će ih dočekati.

Bago: - Iskreno, ne znam i nisam nikad mislio da sam čudovište. Samo postavljam pitanja, nekad znam biti uporan, ali to mi je posao. Ako na jednostavno pitanje ne odgovoriš tri puta, možda ćeš iz petog ili šestog pokušaja.

Srđan Vrančić / CROPIX

Članovi ste tima Nove TV. Što mislite, zbog čega je vaš Informativni program najgledaniji? Što vi pružate publici, a konkurencija ne?

Sabina: - Dnevnik Nove TV je objektivan. Propituje. Ima dodanu vrijednost. Ostavlja gledateljima da sami prosuđuju na temelju viđenog. Ima najbolji tim novinara koji svakodnevno na kreativan način pristupa temama. Postavljamo pitanja i ne odustajemo od odgovora. I to gledatelji znaju cijeniti.

Bago: - Druge ne bih komentirao. Mislim da je ovaj posao prije svega maraton. Gledanost, vjerodostojnost, to je nešto što se stvara godinama, a može nestati preko noći. To je ‘prokletstvo’ televizije. Najvažnije je kad si na vrhu da znaš da ništa ne mora i ne može biti dovijeka i da se i na vrhu moraš prilagođavati, pratiti potrebe publike, a ne sjediti i čekati da te konkurencija skine s prvog mjesta.

Mislave, svojedobno ste rekli da je vođenje političkog intervjua poput ulaska u boksački ring. Zbog čega?

Bago: - Pa baš tako. Spremaš se tjednima i u samo nekoliko sekundi nepažnje u slušanju sugovornika možeš zadobiti lijevi aperkat, a ako si koncentriran, dovoljna ti je sekunda da pitanjem nokautiraš sugovornika.

Sabina, u kakav ‘ring’ vi ulazite dok radite politički intervju?

Sabina: - U ring istine i propitivanja. U ring traženja odgovora.

Tko je vaš najžešći kritičar?

Sabina: - Suprug i roditelji. Ne libe se reći što misle.

Bago: - Naučio sam da nije važno što o tebi govore, nego tko govori. A da, uglavnom su tu oni koji su tu najbliži - obitelj. Tu ti je i nekoliko dragih osoba i to bi bilo to. S ostalim i kritikama, ali i pohvalama, moraš se znati nositi. S kritikama da te ne dotuku, posebno kad si na početku karijere i ‘ubiju talent’, a s pohvalama da te ne ‘prebace’ i onda izgubiš osjećaj za realnost.

Biljana Blivajs / CROPIX

Kako se nosite s kritikama: pogađaju li vas ili vas ne diraju?

Sabina: Svaka konstruktivna kritika je dobrodošla. Ali da je ponekad nije jednostavno čuti - priznajem, nije! No važno je i tko kaže, ne samo što kaže.

Bago: - Svatko ima neki svoj ritual kako bi sačuvao razum u ovom poslu. Možda meni u tome pomažu trening, knjiga i dobar film.

Izborna noć na RTL-u i HTV-u

RTL će izbornu noć na predsjedničkim izborima 2019. emitirati iz svog novog i do sada najvećeg studija. Rezultate izlaznih anketa i DIP-a predstavljat će tijekom večeri Damira Gregoret. Sve događaje iz izbornih stožera i izborne rezultate komentirat će profesori Žarko Puhovski i Nino Raspudić te bivši savjetnik predsjednika Vlade Krešimir Macan. S njima će u studiju razgovarati urednica RTL Direkta Mojmira Pastorčić. Voditelji specijala Predsjednički izbori su Ana Brdarić Boljat i Tomislav Jelinčić, a urednica emisije je Željka Gulan.

HRT-ovu izbornu emisiju 22. prosinca, koja počinje u 18:30 sati na HTV-u 1, vode Mislav Togonal i Zrinka Grancarić, a urednici su Branko Nađvinski, Ana Jelinić i Katarina Periša Čakarun. Tijekom emisije će brojni reporteri izvještavati uživo na licu mjesta, odnosno iz izbornih stožera, a četiri politička komentatora u studiju HTV-a za gledatelje će analizirati sva zbivanja u izbornoj noći. Nakon zatvaranja birališta u 19 sati objavit će se izlazne ankete. Posebna novost za ove izbore je studio, naime HRT će uz klasični imati i virtualni studio, tzv. augmented reality, koji će omogućiti bolji doživljaj praćenja i grafičkih prikaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:04