NIŠTA NIJE VJEČNO

Danijela, Thompson, Nina Badrić...: Evo koje su naše zvijezde dobile poništenje braka i kako im je to pošlo za rukom!

Kad i ako se crkveni sakrament braka poništi po kanonskim pravilima, razlog mora ostati tajan deset godina

Danijela Martinović

 Tom Dubravec/CROPIX

Bračna idila ne traje uvijek vječno, ljubav se raspline, u jednom trenutku trud se više ne ulaže i nekako je najlakše dići ruke od svega i pozvati se na nepremostive razlike, iako je pred Crkvom brak savez svetosti, savez za koji bi se partneri trebali boriti svim snagama. Jer što Bog združi, čovjek neka ne rastavi.

Razvod građanskog braka nije kompliciran proces, udaljen je od vas nekoliko taksenih maraka i malo strpljenja. Potpuno je druga stvar s brakom sklopljenim u Crkvi. Ondje razvoda u smislu same riječi i nema, postoji samo nastojanje da se dokaže kako brak nije ni sklopljen valjano. Kao da ga uopće nije ni bilo...

A za to se budući "razvedenici" moraju temeljito pripremiti, pred Crkveni sud treba iznijeti dokaze, valjane razloge, liječničke potvrde, iskaze svjedoka... Prije samog postupka trebaju porazgovarati sa župnikom, u obiteljskom savjetovalištu potražiti pomoć ili se konzultirati s crkvenim pravnikom, kako bi se utvrdilo postoji li pravni temelj za pokretanje parnice, piše Slobodna Dalmacija.

A crkveno poništenje braka podijeljeno je u tri temeljne kategorije koje se odnose na osobnu sposobnost stranaka (zapreke), ženidbenu privolu i kanonski oblik. Među zaprekama koje se pred nadležnim crkvenim sudom mogu dokazivati su zapreke u dobi, različitost vjere, sveti red, javni doživotni zavjet čistoće u redovničkoj ustanovi, otmica ili zadržavanje ženske osobe, ubojstvo svojeg ili tuđeg ženidbenog druga radi sklapanja braka, krvno i tazbinsko srodstvo, zapreka javne ćudorednosti i zakonsko srodstvo koje je nastalo posvojenjem, potpuna spolna nemoć, kao i prijašnja ženidbena veza.

image

Boran Uglešić i Ana Gruica Uglešić

Josko Supic /CROPIX

Kad govorimo o dobi, premda po Zakoniku kanonskog prava muškarac mora imati navršenih 16 godina, a djevojka 14, kod nas ipak osobe mlađe od 18 godina ne mogu ući u brak i dobiti sakrament ženidbe, osim ako ne traže posebnu dozvolu mjesnog biskupa.

Zapreka za valjano sklapanje ženidbe je i nemoć muškarca ili žene za bračni čin. Brak nije valjan niti ako je osoba prethodno bila u valjano sklopljenom crkvenom braku ili u svetom redu ili ako je brak sklopljen pod prisilom.

Problem koji se razvodom može "razriješiti" je i ako su partneri različite vjere. Valjani brak ne može sklopiti ni osoba koja je sudjelovala u zločinu ubojstva vlastitog ili tuđeg supružnika kako bi se "uvalila" u novi brak.

Crkva će razmotriti i razvrgnuti brak ako se osoba predstavljala nevaljano, kao netko drugi, ali i ako u trenutku sklapanja braka zbog duševnih bolesti ili poremećaja nije razumski postupala.

image

Bernard Krasnić i Nina Badrić

Biljana Gaurina/CROPIX

Alkoholizam ili ovisnost o drogi može biti osnova za razvod, jer "bili su oštećeni razum i volja". Ženidba je trajna zajednica između muškarca i žene, usmjerena k rađanju djece - tko to ne razumije, ne zna "gdje je zaš‘o".

Kad i ako se crkveni sakrament braka poništi po kanonskim pravilima, razlog mora ostati tajan deset godina.

Zato se još uvijek i ne znaju razlozi zbog kojih je brak pred Bogom između Danijele Martinović i Marka Perkovića Thompsona prestao važiti, kao i zašto su se Diana i Boran Uglešić prestali zvati bračni parom, sjetit ćete se i kako su Nina Badrić i Bernard Krasnić nakon četiri godine dokazivanja dobili crkveno poništenje braka, ali i Pamela Ramljak i suprug Stojan Rakić...

Može li crkveni sud poništiti brak bez pristanka druge osobe?

Poništenje braka Crkveni sud može dati bez pristanka jedne strane i bez njezina sudjelovanja. Svaka je stranka u postupku dužna aktivno sudjelovati u parnici za poništenje braka, odazivati se pozivu suda i tako mu pomagati.

No ako jedna stranka u sporu ne želi dolaziti, ako ne odgovara na pozive, ako se ne uključuje, sud će ju proglasiti "oglušnicom". Parnica će se dalje nastaviti i sud će presuditi prema dostavljenim dokazima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:09