GLASAJTE ZA FAVORITA

Imamo li hit godine? ‘Ovakav uspjeh nismo očekivali niti u najluđim snovima‘

Žiri je odabrao kompozicije koje su ušle u konkurenciju za najbolju pjesmu Zlatnog Studija koju bira publika

Kandidati u šestom izdanju Zlatnog Studija za titulu pjesme godine

 Cropix/Instagram

Ono što svaki izvođač, bez iznimke, priželjkuje od nove pjesme koju objavi je da takne u srce publike, okine onu pravu žicu i na koncu postane - hit. Nagrada je to koja nema cijenu, a nema niti iskušane formule kako stvoriti pjesmu koja osvaja na prvu. No, kad se to dogodi, složit će se svi glazbenici, to je najveće priznanje i nemjerljivo zadovoljstvo, a posebno kad se uz to i pregledi na YouTubeu i ostalim platformama bilježe i u nekoliko milijuna klikova.

Jer pjesme se rade zbog publike i publika je ta koja običan sing pretvara u hit i na koncu - klasik. A Zlatni Studio kao najveća i najprestižnija medijska nagrada upravo je srce i potvrda publike da su sati provedeni u skladanju, pisanju i u konačnici u studiju itekako bili vrijedni truda. Kad najbolji biraju najbolje, u šestom izdanju Zlatnog Studija za titulu pjesme godine ovog su se puta izborili “Dani koji sjaje”, koju izvode Pavel feat. Sanja, Marinko i Zec, “Guilty Pleasure” Mije Dimšić, Lorenina “Jedno bez drugoga”, “Jel’ ti reka ‘ko” Petra Graše i “Trebaš li me”, kojom su eter osvajali Eni Jurišić i Matija Cvek.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

U najluđim snovima

Upravo je “Trebaš li me” tako zasjela na prvo mjesto najgledanijih videa na YouTubeu i dosad broji više od pet i pol milijuna pregleda. Jednakom žestinom poharala je i radijske top-ljestvice. A ako pitate Eni Jurišić, ovakav uspjeh nije očekivala niti u najluđim snovima.

image

Matija Cvek i Eni Jurišić

Nera Simic/Cropix

- Za pjesmu smo znali godinu dana prije nego je izašla i čuvali smo je kao malo blago i radili na njoj. Zapravo, u zadnji čas smo se odlučili da će ‘Trebaš li me’ ići kao duet, i to je bila jedna prekretnica u toj odluci. Jednostavno smo se zaljubili u tu ideju i drago mi je da je tako ispalo. Kad smo puštali ljudima pjesmu, komentari prijatelja i poznanika bili su jako dobri, ali nismo mogli znati da će na koncu imati ovakve rezultate i da će postati takav hit. Drago nam je da je tako ispalo na kraju, ali definitivno nismo to mogli predvidjeti. Znali smo da je pjesma dobra, ali da će imati ovakav doseg, ni u snovima - iskrena je Eni.

Pjesmom “Guilty Pleasure”, za koju je Mia Dimšić napisala glazbu i tekst sa svojim vjernim timom, koji čine Vjekoslav Dimter i Damir Bačić, dok se za aranžman pobrinuo Ante Gelo, svestrana osječka kantautorica prvo je osvojila Doru, a zatim je Hrvatsku predstavljala na Eurosongu u Torinu. Iako nije pobijedila, Mia nas je itekako dostojno predstavila, Talijanima otkrila da je njezin “guilty pleasure” - kulen, ali zato je pjesma postala hit u Hrvatskoj, a na YouTubeu bilježi više od milijun i pol pregleda. A “Guilty Pleasure” dobio je i svoju hrvatsku inačicu pod imenom “Netko drugi”, koji potpisuje isti, prokušani autorski tim, a koju su Mijini obožavatelji na YouTubeu pogledali gotovo pola milijuna puta.

image

Mia Dimšić

Tomislav Kristo/Cropix

Mediteranski štih

image

Petar Grašo

Paun Paunovic/Cropix/Cropix

Rekorder našeg Zlatnog Studija Petar Grašo u šestom se izdanju dodjele našao u čak tri kategorije, a jedna od njih je, naravno, i ona za pjesmu godine koju je priskrbio svojim velikim hitom “Jel’ ti reka ‘ko”. Pjesma na kojoj je radila cijela obitelj Huljić, Grašu je osvojila prvog trena kad mu ju je odsvirao današnji punac Tonči Huljić, pa se pomno radilo i na aranžmanu kako bi se dočarala esencija upravo te prve izvedbe. Istom brzinom balada koja odiše mediteranskim štihom s intimnim, ljubavnim tekstom nabijenim emocijama osvojila je i publiku, pa na YouTubeu ima gotovo tri i pol milijuna pregleda.

image

Lorena Bućan

Ante Cizmic/Cropix

Tonči i Vjekoslava Huljić tvorci su i snažne balade “Jedno bez drugoga” koju je mlada pjevačica Lorena Bućan izvela na 62. izdanju Splitskog festivala i njome “pomela” konkurenciju te definitivno osvojila publiku, ali i top-ljestvice. Naime, samo sa Splitskog festivala Lorena je ponijela drugu nagradu publike i prvu nagradu stručnog žirija, te novinarsku nagradu za najbolji glazbeni broj. Time je, može se slobodno reći, bila najveća pobjednica 62. Splitskog festivala. Na YouTubeu se u šest mjeseci može pohvaliti s gotovo milijun pregleda.

Spremni na sve

Nakon iznimno uspješnog albuma “Ennui”, koji je zagrebačkoj grupi Pavel priskrbio brojne nagrade, svoj su sedmi studijski album otvorili itekako zanimljivom, ali i pomalo neočekivanom suradnjom s nekadašnjim članovima Novih fosila - Sanjom Doležal, Marinkom Colnagom i Vladimirom Kočišem Zecom. I tako je nastala pjesma “Dani koji sjaje”, a u kojoj je frontmen Pavela Aljoša Šerić zajedno sa Antonijom uspio stvoriti idealan sklad modernog i retro zvuka.

- To je bilo sjajno. Kad smo Antonija i ja počeli raditi na demu, kad smo zapjevali, podsjetili su nas ti vokalni intervali na ono što su Fosili radili, a kako pjesma sama po sebi još vuče i na ABBA-u i cijelu tu glazbu s kraja 1970-ih i početka 1980-ih, promislili smo kako je jedino ispravno da pokušamo doći do Sanje, Zeca i Marinka. Dali smo zadatak našem direktoru u Dallas Recordsu da ih kontaktira, poslao im je pjesmu i vrlo brzo su javili da im je odlična i da su spremni. Sve je ispalo jako spretno i brzo. Uživali smo - prisjetio se Aljoša Šerić.

image
Jutarnji.hr/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:45