POVRATAK I BEE

ISPOVIJEST IVANE BANFIĆ 'Kad pogledam unatrag, počesto se sama sebi dobro nasmijem'

 PR foto

Ivana Banfić za srebrnu godišnjicu pjevačke karijere obožavateljima priprema dvosatno putovanje kroz svoje najveće hitove. Ikona hrvatskog dancea, poznata i kao I Bee, okupila je dvjestotinjak ljudi kako bi joj pripomogli opjevati priču o njezinu glazbenom putu još od najranijih dana kada je nosila roze i metalik suknje i haljine.

“Gledam te spotove i slušam pjesme pa se vratim unatrag i prisjećam svakakvih zgoda. Neki spotovi su mi sada presmiješni, ali je u svakom slučaju bilo zabavno”, iznosi Ivana dojmove o ovom emotivnom vremeplovu.

Nasljednik

Za retrospektivni spektakl, nazvan “Mojih 25”, pripremala se nekoliko mjeseci, a simbolično je za izvedbu odabrala Koncertu dvoranu Vatroslava Lisinskog. Upravo je tamo odradila prve glazbene korake - u studiju i na Zagrebačkom festivalu.

“Glazbeno-scenski spektakl prati četiri faze moga glazbenog odrastanja. Počinje rođenjem djevojčice koja kroz predstavu raste, uz pjesmu, ples, glumu i video pripremljen posebno za koncert. Zapravo priča priču o ljubavi i pronalazi sebe u glazbi”, pojašnjava Ivana Banfić svoju zamisao.

Budući da je odgovarajući izraz za ovaj projekt autobiografska glazbena priča, pozornicu će podijeliti s brojnim gostima koji su sudjelovali u naraciji. Nastupit će Severina, Ivanina suvoditeljica emisije “Top Cup” s kraja 80-ih, kao i Tony Cetinski s kojim je snimila čak dva dueta u razmaku od petnaestak godina - “Što je to stalo između nas” i “Ovo je vrijedilo čekati”. Umjesto Harija Varešanovića, “Navodno” će otpjevati s Leom, a s nezaobilaznim Dinom Merlinom izvest će hit “Godinama”. Priliku da nastupe u Lisinskom imat će polaznici Glazbene kuće Banfić te nećak Bruno koji je glasovne sposobnosti već prezentirao u showu “The Voice”.

“Smatram da je pred njim bogata glazbena budućnost. Uostalom, mi Hrvati baš volimo pomagati obitelji”, našalila se I Bee.

Concordia Discors

Lista izvođača je poduža. Za energičnost na pozornici Lisinskog zaduženi su plesači iz centra Tala te Plesni klub TT, a popularnu “Šumicu” izvest će zbor zagrebačkoga Filozofskog fakulteta.

“Trebao mi je i zbor i u potrazi sam naletjela na Concordia Discors. Poslije sam saznala da “Šumicu” pjevaju na svojim privatnim druženjima pa smo zajedno napravili interesantnu obradu”, najavljuje Ivana novi zvuk svoga velikog hita iz 1994. godine.

Izradu kostima prepustila je dizajnerici Matiji Vuici s kojom je, između ostalog, osmislila i one u spotu za već spomenutu “Šumicu”. Za “Mojih 25” ipak se poigrala crnom i bijelom, koje su obilježile veći dio Ivanine karijere. Šarenilo će unijeti videoprojekcije i vizualni efekti, a publika je obavezna odjenuti bijelo kako bi sudjelovala u zamišljenoj scenografiji.

Klupski nastupi

“Nisam htjela da se svi na pozornici odijele od publike, nego naglasiti zajedništvo. Tako će u jednom trenutku publika biti valovito more”, otkriva Ivana Banfić.

Iz prvog će reda svoju omiljenu “Cigaretu” iščekivati i 7-godišnji Jan kojega je Ivana dobila u braku s Krunom Ladišićem, bez kojega željena obiteljska atmosfera u Lisinskom nije moguća. Međutim, ova pomalo nostalgična proslava karijere nije samo poetično priznanje za dva i pol desetljeća rada, nego i povratak na velike pozornice nakon razdoblja klupskih nastupa s Mineom i Ellom. “U pripremi su i dva vesela hita koja ću objaviti do ljeta”, najavljuje Ivana.

Za retrospektivni spektakl, nazvan “Mojih 25”, koji će se dogoditi 28. ožujka, pripremala se nekoliko mjeseci. Koncert će biti upriličen u Lisinskom gdje je odradila prve glazbene korake. Jedan od gostiju koncerta bit će i njezin nećak Bruno koji je nastupio u ‘The Voiceu’. Banfić najavljuje kako će do ljeta lansirati dva vesela hita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:48