ALKA VUICA

‘Ja sam sama k‘o prva dama, a kad žena sazna da joj njezin Presidente laže i vara je, u srcu joj je urnebes‘

Alka Vuica uzburkala je scenu novim singlom koji kritika uspoređuje s njezinim megahitom ‘Laži me’, a nama je ispričala kako danas živi

Alka Vuica

 Šime Eškinja

Iza ove pjesnikinje stoje tekstovi za kultne pjesme koje izvode najveće regionalne zvijezde, a ona je ostala posebna, specifična, svoja. Alka Vuica. I zato se uz bogatu autorsku karijeru u jednom trenu odvažila i sama zapjevala. U studiju Janka Mlinarića Troolog snimila je ‘Laži me’ i rasturila tadašnju scenu. Pjevati je počela kasno, no nije se željela neprestano prilagođavati drugima. I uspjela. Poslije je snimala svoje pjesme, pisala za druge, a sada se čini da povratak starim suradnicima i provjerenoj ekipi ponovno uzburkava strasti.

Publici se vraćate u velikom stilu, barem prema prvim reakcijama na pjesmu koju na prvu uspoređuju s megahitom ‘Laži me’. Kako doživljavate hvalospjeve kojima ste obasipani posljednjih dana?

- Jako sam sretna i drago mi je što je tako. Svatko tko se susreo u karijeri s velikim hitom kao što je bila i ostala pjesma ‘Laži me’, neprestano se suočava s takvim usporedbama. To je prilično teško i zahtjevno, ali vrijeme će pokazati je li ‘Presidente’ veća uspješnica od legendarne ‘Laži me’.

Singl ‘Presidente’ definitivno je onaj o kojemu se priča. Dobri poznavatelji vašeg rada znaju da naziv nije imaginaran, tko je taj lik kojemu ste posvetili tu laskavu titulu u stihovima?

- Mislim da se žene ponašaju prema muškarcima koje vole kao prema predsjednicima njihove male imaginarne države. Oni su im najčešće najvažniji autoriteti, svemogući, njima su podložne, odane, vjerne i apsolutno im predaju moć. Zato i moj prvi stih u pjesmi kaže: ‘Opet sam sama, ko prva dama, spavamo ja i tvoja pidžama, a u mom srcu je urnebes...’. Prve dame su često same, a kad žena sazna da joj njezin Presidente laže i vara je, u srcu joj je urnebes.

Svojedobno ste se kandidirali za predsjednicu, a sada ste si ‘prišili’ jednu novu titulu? Koja je to situacija koja vas je potaknula na stvaranje ovakvih stihova?

- Pa, moja kandidatura nema nikakve veze s ovom u pjesmi, ha, ha, ha. Moj Presidente je predsjednik mojeg srca, a ne države, a ja sam samo sama k’o prva dama kad njega nema. To je pjesnička sloboda i igra riječi koju neizmjerno volim i zbog koje se i bavim pisanjem. U pjesmi možete biti bilo što, to je ta divota!

Iznenadili ste i videopričom koja je ovih dana vani. Holivudski video u kojem ste besprijekorno dotjerani, vila s bazenom, društvo u kojem ulogu imaju bivši Mister Dino Bubičić i poznata influencerica Ella Dvornik. Kako je nastajao spot?

- Pa, bilo je tu puno ideja, ali imali smo velikih problema s vremenom koje je izuzetno kišovito. Na kraju je to ispalo čak i dobro jer se iz Pariza vratio moj dragi prijatelj i genijalni fotograf i umjetnik Šime Eškinja kojeg sam bombardirala porukama i molila za pomoć. Kad je čuo pjesmu, dojurio je k meni odmah nakon povratka s puta i preuzeo palicu kreativnog direktora projekta i režiju spota. Odbacio je sve moje ideje i napravio svoj koncept. Moram reći da sam ja prilično težak suradnik jer sam freak control, ali Šimi doista vjerujem i njemu se nekako mogu prepustiti.

On je predložio Dinu Bubičića i Phillipa Klevu, a oni su, na moju veliku sreću, odmah pristali. Ella je repala svoj dio kao Alterella, a to je bila moja ideja i strašno sam sretna da je u pjesmi. Naime, moj sin Arian i Ella su mjesecima u našem kućnom studiju radili na njezinu albumu i tada se rodila ideja da i ona sudjeluje u pjesmi ‘Presidente’. Kad je Ella čula pjesmu, odmah je pristala i svidjelo joj se. Ja sam napisala tekst i ona ga je prilagodila Alterelli, a imidž joj je osmislio Šime. Bilo je onda teško smisliti gdje ćemo snimati, ali sjetila sam se mog prijatelja Milana Naperotića koji gradi prekrasne modernističke vile u Istri na Monte Marzari i on mi je pomogao da unajmimo vilu Vigneto na dan i pol. Moja draga prijateljica Rajka opremila me fantastičnom garderobom iz svoga boutiquea Versage, brend Cipelice slatkim sandalama... Pridružile su nam se i Ema i Alma Gračan, moje male kraljice, a Tamara Vidaković, moja dugogodišnja suradnica i plesačica zadužena za koreografije i nastupe, otplesala je vatreni ples.

image

Alka Vuica

Šime Eškinja

Potpisujete stihove za brojne megahitove drugih izvođača. Što se sada dogodilo da ste ovu pjesmu ljubomorno sačuvali za sebe?

- Pa, kada mi je Vicko pustio glazbu, znala sam odmah da je to pjesma s potencijalom, a kad sam završila tekst, bilo je pitanje je li to pjesma za mene. Pjesma je prilično vrckava i trebao joj je viši tonalitet od onoga u kojemu ja pjevam. Razmišljali smo da je ponudimo nekim drugim pjevačicama, ali ja sam jednostavno bila zaljubljena u tu pjesmu i odlučila sam probati. Tri dana nisam pušila kako bih mogla dići glas i otpjevati je kako smo zamislili. A kad sam je otpjevala, znali smo da je to pun pogodak.

Je li uopće bilo promišljanja da ona završi u rukama nekog drugog pjevača i tko bi je eventualno prema vašem mišljenju ‘zaslužio’?

- Ništa od toga, ona je sad moja i tako je najbolje.

image

Alka Vuica

Šime Eškinja

Jeste li sada spremni na ljetne tulume, klupske nastupe?

- Apsolutno. Uvjerena sam da će ‘Presidente’ biti neizostavni ljetni hit svakog dobrog tuluma.

Pljušte pohvale i zbog izgleda. Jeste li radili nešto na sebi?

- Ja stalno radim na sebi, ali to su još uvijek samo male korekcije. Ali, Šime je donio neke trake za podizanje lica i cijelu me polijepio s vizažisticom Gabrijelom Jozić, zato tako dobro izgledam, ha, ha, ha. Noge, na svu sreću, ne trebam lijepiti, još se dobro držim na svojim ‘kozjim’ nogicama.

Kako Alka danas živi? Jesu li vam se tijekom godina mijenjali prioriteti?

- Živim brzo, kasno liježem, rano ustajem, ali ne odustajem. Kao engleska sam kraljica, na mom putu nema granica. Kao što kaže stih iz moje pjesme ‘Ženska posada’. Šalim se, ali prilično je naporno biti Alka Vuica, i pjesnikinja, i pjevačica, i mama i domaćica i brižna kći mame u devedesetoj, ali trudim se koliko god mogu da budem što bolja. Prioriteti su mi se itekako promijenili, ne gubim više vrijeme na krive ljude i isprazna druženja, što sam znala činiti. Nekako mi je sve postalo dragocjeno, a naročito vrijeme za sebe i svoje najmilije.

Surađivali ste gotovo sa svima u bogatoj karijeri. No, je li ipak ostao netko s kim biste voljeli ostvariti suradnju ili je možda obnoviti?

- Sigurno ima još dosta onih s kojima nisam surađivala, ali mislim da će se sve što treba i dogoditi ako je suđeno.

Jedno vas vrijeme nije bilo u javnosti. Što se bilo promijenilo?

- Nije da me nije bilo. Nije bilo nikoga, ha, ha, ha. Bila je pandemija. Inače, ja uvijek imam faze akumulacije, to tako zovem, kad imam potrebu da budem sama sa sobom i sa svojom pjesmama i mislima. Takva sam osoba i tako funkcioniram. Ne mogu stalno biti prisutna.

Sin Arian krenuo je na neki način vašim stopama. Kako gledate na novu vrstu glazbe koja se probija među novijim generacijama? Možete li je uopće razumjeti?

- Obožavam sve novo što je dobro, ja sam pomodni Blizanac i volim trendove. Glazba se mijenja sa svakom novom generacijom, i to je jednostavno tako. Tko to ne kuži, glup je. Imam sreću da sam na izvoru gdje se stvara nova hrvatska glazba u studiju mog sina pa mogu pratiti što se radi i čuti nove bendove i nove ideje. Gotovo cijela hrvatska trap scena izašla je iz našeg podruma, a ja sam s klincima slušala trap kad mnogi moji kolege nisu niti znali što je to. Dino Dvornik je govorio: ‘Uvijek slušaj mlade, radi s mladima, oni znaju kako treba izgledati glazba novog doba’.

Kakav odnos imate sa sinom?

- Arian i ja imamo odličan odnos jer to nije klasičan odnos mama-sin. Ponekad se i svađamo i raspravljamo kao loši cimeri ili prebliski frendovi, ali uglavnom se obožavamo i volimo, a to je najvažnije. Ne živimo zajedno i to je dobro, ali studio je u mojoj kući, tako da smo opet svakodnevno zajedno. Mislim da je najvažnije akceptirati djecu kao osobe, izdvojene individue, a ne ih promatrati kroz svoje percepcije i očekivanja. Od djece trebate samo očekivati da budu sretni i u tome im pomagati. Pomagati im da ostvare svoje snove, a ne vaše!

Pokreće li vas i dalje ljubav u životu, sretne i nesretne ljubavi?

- Ljubav nas uvijek pokreće, i kada je nema, i kad je sretna i kad je nesretna.

Što ste naučili iz svojih privatnih veza, trenutaka sreće, razočaranja?

- Nisam ništa naučila, još uvijek učim, ha, ha, ha. Možda sam jedino naučila da budem strpljivija i ne očekujem previše.

Žalite li za čim?

- Žalim zbog mnogo stvari, ali ne mogu vam reći kojih.

Kakav biste voljeli imati život, kako biste ga modelirali da možete, u skorijoj budućnosti?

- Da je samo zdravlja i mira i da živimo opet s nekom nadom u bolja vremena. Ne samo ja, nego svi mi na cijelom svijetu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 15:47