BUCKIN RAPORT IZ KINE

‘Kad uđemo u autobus, oko nas odmah nastane - čistka! Bježe od nas! Boje se, nije baš ugodno‘

Zbog svih komplikacija s putovanjima u Kinu se vratilo jako malo stranaca. U našem ih gradu praktički više nema, kaže Vitomira Lončar
Vitomira Lončar
 Neja Markicevic/CROPIX

Dok mnogi tvrde kako je sve krenulo iz Kine, točnije iz grada Wuhana, Kinezi tvrde da je koronavirus stigao iz inozemstva. No nakon početnog ludila, situacija se ondje normalizirala i najmnogoljudnija zemlja svijeta koliko-toliko vratila se normalnom životu. U 12-milijunskom gradu Xi'anu već četiri godine sa suprugom Ivicom Šimićem sreću i ispunjenje živi naša glumica, doktorica znanosti i profesorica Vitomira Lončar.

- U našoj provinciji od 60 milijuna stanovnika od početka pandemije i zatvaranja grada 24. siječnja do danas (21. siječnja) sveukupno je zabilježeno 530 slučajeva zaraze i tri su osobe umrle od korone. Gledajući te brojke, pitaš se - pa gdje je panika - 530 slučaja na 60 milijuna ljudi i tri smrti u roku od godinu dana? Ali Kinezi, kojima je sigurnost na prvom mjestu, ne misle tako - govori Vitomira za Tportal. Kinezi su jednostavno - oprezni.

U gradu se život normalno odvija, ali nema van! Ondje su se maske nosile i prije korone, no zbog toga nikad nije bilo prosvjeda ni bilo kakvih negodovanja.

- U Kinu je, otkako se nakon zatvaranja prošle zime otvorila u kolovozu, jako teško ući. Svi koji smo se vratili, prošli smo kroz dugotrajne karantene, testiranja i kontrole. Zbog svih tih komplikacija vratilo se jako malo stranaca. U našem ih gradu praktički više nema. Kad Ivica i ja uđemo u autobus, oko nas odmah nastane - čistka! Bježe od nas! Boje se, stranci smo, možda smo im donijeli virus. Nije baš ugodno. E sad, kad smo prošle zime došli u Hrvatsku, situacija je bila obrnuta! Imala sam veliku diskusiju s prijateljicom koja je bila jako uzrujana zbog toga što smo (Hrvatska) u siječnju 2020. pustili grupicu Kineza u zemlju! I još su išli na Plitvice! Zašto im nismo zabranili ulaz? Sigurno su nam donijeli virus! Bila sam začuđena takvim stavom. Pa nisu svi Kinezi zaraženi - upozorava Lončar.

Za zaustavljanje virusa u Kini bili su presudni disciplina, briga za zajednicu i vjera da vlada radi najbolje što može za sigurnost svojih građana. Naša glumica za Tportal kaže kako Kina nipošto ne želi da joj se vrati lockdown od prošle zime i zato itekako čuvaju svoje teško stečene rezultate.

A što se tiče budućnosti, Vitomira je optimistična.

- Mislim da ćemo jako brzo zaboraviti sve ovo što je na odlasku i da ćemo s novim iskustvima ići dalje. Kao i uvijek. Ponovno će se producirati i igrati predstave, ići ćemo na koncerte, izložbe, snimat će se… Bit će ovo samo kratka epizoda koja nas je zaustavila i dala nam još jednu lekciju u umjetnosti preživljavanja... Preživjet će se i virus. Do nekog novog izazova. Kao i uvijek, neki će preživjeti, neki neće, a to će ovisiti o kreativnosti preživljavanja i prihvaćanja krize. Nije ni to uvijek loše. Prosječnost otpadne, ostane ono što je 'iznad vode' - smatra Lončar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 07:12