NENO BELAN

'Moje pjesme su povijest mojih ljubavi, svaka me na nešto sjeća'

Odnedavno umjetnički direktor Zagrebačkog festivala najveći je romantičar domaće glazbene scene, 30 godina pjeva o ljubavi i nada se da će o istoj temi pjevati još barem toliko. Danas živi na četiri adrese, posvetio se mjuziklima za djecu, a planira skladati i za veliko platno
 Neja Markičević / CROPIX

Neno Belan, odnedavno umjetnički direktor Zagrebačkog festivala, s pravom se može nazvati najvećim romantikom ovih prostora jer već punih 30 godina pjeva o ljubavi. Njegova iznimno uspješna karijera počela je s grupom Đavoli 1986. kultnim koncertom u Kulušiću i albumom “Ljubav i moda”. A prošli je tjedan u zagrebačkom klubu Vintage sa svojim Fiumensima, koji su mu prateći bend posljednjih 20 godina, i saksofonistom Jakšom Kriletićem Jordesom održao, kako je rekao, double retro koncert na kojem je publiku počastio upravo najvećim hitovima Đavola koji su se raspali 1991. godine. Jedan od razloga za to je i skori izlazak prvog live albuma grupe Đavoli.

- Pronašli smo stare snimke iz klubova Kulušić i Studio M iz onog doba i Croatia Records je to odlučila objaviti. Imamo i starih fotografija baš s tih koncerata pa smo od toga napravili omot, tako da Đavoli nakon 30 godina izdaju svoj prvi live album u karijeri. Tih 80-ih godina doživjeli smo, za ono doba, strelovit uspjeh i počeli svirati na području cijele bivše države. Tada sam zbog glazbe napustio fakultet, na opći užas moje majke, ali danas joj nije žao - prisjeća se Belan.

A u godini velikih jubileja Belanu je uslijedilo i imenovanje za umjetničkog ravnatelja Zagrebačkog festivala koji je, zajedno s četvoricom kolega, uz podršku Hrvatskog društva skladatelja doslovce digao iz mrtvila.

Pjesme i život

- Nastavljamo putem koji smo zacrtali prije tri godine. Htjeli smo napraviti novi koncept, modernizirati Zagrebfest i napraviti novi vizual i krenuli smo. Moram priznati da imamo lijep uspjeh, što se vidi i po broju prijavljenih pjesama koji svake godine dvostruko raste. Prve godine smo imali 60-ak prijavljenih pjesama, iduće 120, a lani 260, od kojih smo mogli odabrati samo 24 da budu izvedene na finalnoj večeri. U siječnju radimo četvrto izdanje festivala u istoj ekipi, a za razvoj imamo dugoročnije planove: povezati se s Turističkom zajednicom grada Zagreba, pokušati isfurati festival kao turističku atrakciju i možda izaći iz zatvorenog prostora i prebaciti ga na proljeće - najavljuje Belan.

Neno Belan je jedan od najplodnijih kantautora na našim prostorima, a sve su njegove pjesme, kaže, nastale na osnovi životnih iskustava.

- Sve moje pjesme označavaju neki moment u životu. One su moja emocionalna autobiografija i svaka me vraća u neki trenutak. Svaka ima svoju funkciju i nisu tu bez veze. Moglo bi se jedino raspravljati koje su bolje ispale u studiju nego u mojoj prvotnoj ideji i obrnuto, ali na toliku količinu pjesama koje sam do danas napisao, njih više od 200, a za koncert ih treba 30-ak, sve je jasno - tvrdi glazbenik.

Tekst i glazbu napisao je za više od 80 posto svojeg repertoara.

Nova ljubav

- Uvijek mi prvo nadođe glazba jer sam ja glazbenik, a onda mi ta melodija stvara sliku na osnovi koje poslije pokušam napisati tekst. To je teži put, lakše je na gotov tekst napisati glazbu, nego sa slogovima upadati u metriku glazbe, a tekst mora zvučati poetično. To su ograničenja s kojima se mora boriti, ali izgleda da to mene ide - kaže Belan

Najveći romantičar domaće glazbene scene punih 30 godina pjeva o ljubavi i nada se da će o istoj temi pjevati još barem toliko.

- Poetika ljubavi je vječna, to su teme koje se ne izližu i takve pjesme vječno traju. Ove druge, društveno angažirane pjesme su pjesme sadašnjeg trenutka i za deset godina promijene se društveni odnosi, a ljubav je smisao života. Sad to doživljavam u malo drugačijem kontekstu. Uz najčešće spominjanu ljubav između muškarca i žene, tu je i ona prema životu, gradu, prijateljima... Sve je to ljubav - naglašava.

Posljednjih godina pronašao je i novu ljubav, a to su kazališni mjuzikli za djecu koji su zapravo obiteljski show za sve uzraste, a o njegovu uspjehu na tom području dovoljno govori i činjenica da je mjuzikl “Matilda” došao do Broadwaya i Londona.

- Prije šest godina su me zvali iz Kazališta Šibenik, u povodu Međunarodnog dječjeg festivala, i predložili da napišem glazbu za njihov mjuzikl “Buratino” u režiji zagrebačke redateljice Nine Kleflin. Rekao sam da to nikad u životu nisam radio i da ne znam mogu li to, ali možemo probati. U početku su mi pomagali i učili me pravilima rada na scenskoj glazbi za kazalište. Napravili smo odličnu predstavu pa smo nastavili suradnju. Lani smo napravili mjuzikl “Matilda”, a ove godine i treći, “Čarobnjak iz Oza”. Sva tri, u režiji odlične Nine Kleflin, postigla su izvrstan uspjeh. Imamo planove i za četvrti mjuzikl. Ovo dosad zovemo Velika dječja trilogija, a zajednička im je tematika da se dobrotom može spasiti svijet - otkriva Belan, dodajući kako ga u glazbenom smislu rad na scenskoj kazališnoj glazbi zabavlja i dopušta mu više eksperimentiranja i skakanja u stilove nego u vlastitoj karijeri gdje se ipak mora držati kalupa u kojima ga publika prepoznaje.

Belan je prepoznatljiv i po svojim duetima koji su itekako popularni kod publike.

Moji dueti

- Naravno da imam omiljene duete, ali cijeli je niz glazbenika s kojima bih, teoretski, volio napraviti duet. Ali, puštam da se stvari dogode spontano jer dosad su se svi dueti tako dogodili. Primjerice, Massimo me ganjao 15 godina da mu napravim autorsku pjesmu za album. Na kraju, kad sam mu napokon napravio pjesmu, nazvao me i rekao da dođem u studio da probamo napraviti duet i postigli smo velik uspjeh. Lani sam imao također uspješan duet s Majom Posavec, nekad s Anjom Šovagović, Zoricom Kondžom... Bilo je lijepih dueta i nadam se da će ih biti još. Ove sam godine na velikom jubilarnom koncertu u Domu sportova imao tri gošće, među kojima je bila Josipa Lisac, i otpjevali smo “Vino noći” u nekoj vrsti dueta. To smo snimili i to namjeravam objaviti u danom momentu kao singl - ispričao je.

A do kraja godine publika može očekivati i glazbenikov novi album, odnosno, kako bi on rekao, kompilaciju singlova.

- Posljednjih deset, 15 godina ne radim klasične albume budući da CD ima sve manji značaj jer se internet razvio i svi idu na YouTube. Album je postao manje bitan, a bitnije su pjesme. Radim singl po singl i kad ih se skupi sedam, osam, snimim još dvije nove i to bude album, točnije kompilacija singlova. Do kraja godine ću to i napraviti jer imam dovoljno materijala za novu kompilaciju. Upravo je aktualan singl “Sanjaj” koji smo izvukli iz predstave “Čarobnjak iz Oza”. Neki dan smo snimali spot s glumcima iz mjuzikla, upravo se montira i uskoro će ugledati svjetlo dana. Pjesma odlično stoji na top-listama i jako je prisutna u eteru i mislim da će ostati - kaže glazbenik.

Iako je teško povjerovati, i Belan je u karijeri imao kreativnih blokada.

- Nijedna karijera nije pravocrtna. Bilo je više uspona i padova, ali čini mi se da sam se posljednjih desetak godina stabilizirao, da mi kreativnost ne popušta i da sam zauzeo svoje mjesto na nebu hrvatske estrade koje mi pripada. Nakon tolikih godina, repertoara koji je iza mene i odličnog benda s kojim surađujem, mislim da me teško netko odatle može maknuti. Dosta mi je u tome pomogao i šibenski Festival dalmatinske šansone na kojem nastupam još od 2003. na nagovor ondašnjeg i sadašnjeg direktora Branka Viljca. Na neobaveznoj kavi mi je rekao da mi je mjesto tamo i dao mi neku vrstu izazova. Napravio sam “Srce od leda”, pjesmu koja je izvrsno prošla i ostala u repertoaru, i to je nekako kreativno otvorilo kojim putem dalje ići - naglašava.

Šibenik mu je tako postao još jedan od ključnih gradova jer godinama Neno živi na četiri adrese.

- Već me pitaju kad ću kupiti stan i u Šibeniku jer imam četiri ravnopravne adrese. Živim i u Rijeci i u Zagrebu i u Splitu i na Braču odakle mi je mama, pa tamo imamo djedovinu i svako ljeto kad ne sviram, tamo sam. To mi je najdraže mjesto za odmor - tvrdi umjetnik koji je sve ove godine svoj privatni život uspijevao držati daleko od očiju javnosti.

Veliki san

- Ako to želiš i imaš stav da to tako treba, onda se to i može. A moj je stav da se jedan mali komad svoga privatnog svemira drži samo za sebe, i to pridonosi mentalnom zdravlju. Želim da me ljudi zapamte po mom radu, a ne po tome s kim sam bio i što sam radio - siguran je Belan.

Njegova 25-godišnja kći Nikolina zasad nije odlučila krenuti očevim stopama.

- Krenula je na solo pjevanje, ali se umorila od toga i odustala. Zasad nije u glazbi, ali vidjet ćemo što će biti dalje. Možemo svejedno snimiti, ne mora za to biti pop-zvijezda. Lijepo pjeva i moja je kći, i to su dovoljna dva razloga. Ako je pozovem, sigurno će se odazvati - smije se Belan.

A za kraj je otkrio i kako je na pragu ostvarenja svoje velike životne ambicije.

- U pregovorima sam za nešto što nikad dosad nisam radio, a jako bih želio. To je glazba za film. Nisam siguran hoće li ovaj put uspjeti uspjeti, ali nadam se barem nekom drugom prilikom. To mi je neostvarena ambicija. Na neki način to je slično radu u kazalištu, ali ima neka svoja pravila. Više je instrumentalne glazbe jer je u mjuziklu sve pjevajuće. To mi je baš izazov i volio bih se u tome okušati. Možda imam šansu - zaključio je Belan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:37