POVREDA AUTORSKIH PRAVA

NAIVCI VS SEVERINA Popularna pjevačica ne mora brinuti barem o jednoj tužbi: 'Preuzet ćemo sve obveze i ispoštivati svaku odluku suda'

Promocija albuma bila je pompozna, uz kuma Gorana Bregovića i brojne kolege s estradne scene. Taj CD obilježile su pjesme “Gas gas” i “Tridesete”
Goran Bregović i Severina
 Nina Đurđević / CROPIX

- Dallas Records kao diskografska kuća u potpunosti preuzima odgovornost za sve vezano uz ovu sudsku tužbu - rekao je za Jutarnji list Dario Draštata, izvršni direktor Dallas Recordsa za Hrvatsku, nakon objave o nepravomoćnoj presudi zagrebačkoga Općinskog građanskog suda.

Prema toj presudi, zbog povrede autorskih i moralnih prava i bespravnog korištenja Severina Kojić, izdavačka kuća Dallas Records i tvrtka Motivo d.o.o. solidarno moraju isplatiti 26.089 kuna s kamatama slikaru Miji Kovačiću (84). Njegove su dvije slike, “Seoski ples” i “Glavica zelja”, završile na omotu Severinina albuma “Zdravo Marija”, objavljenom 2008. godine.

Draštata je također rekao da će Dallas Records poštovati bilo koji sudski pravorijek po pravomoćnoj presudi.

“Vjenčanje”

Album, kažu jedan od najuspješnijih ove pjevačice, od početka je bio poprilično kontroverzan. Iako je prošlo više od 11 godina, njegovu promociju mnogi pamte kao jedno od neobičnijih događanja na našoj estradnoj sceni. Umjesto klasičnog predstavljanja, pjevačica je održala vjenčanje u restoranu Okrugljak, a na njemu je nedostajao samo mladoženja.

Kum je bio Goran Bregović koji je pisao glazbu za album “Zdravo, Marijo”, a osim što je nedostajao mladoženja, vjenčanje je po svemu ostalome bila tipična bogata fešta, od reprezentativnog dolaska Seve u raskošnoj opravi i Bregovića u velikom bijelom automobilu do darova uzvanika (od miksera nadalje), prvog plesa i tamburaša.

Među dvjestotinjak uzvanika bilo je mnogo poznatih osoba: od Ksenije Urličić, Ivice Propadala, Seida Memića Vajte, Tarika i Lejle Filipović, Rajka Dujmića, Jole i Mate Miše Kovača s kćeri Ivanom do Vjekoslave i Tončija Huljića. Viktor Drago, Robert Sever i Saša Joković, koji su sa Severinom surađivali u izradi fotografija za cover albuma, bili su odjeveni u svećenička odijela i u društvu “seksi” časne sestre, a bilo je tu i 15 djeveruša, među kojima Leona Paraminski, Ana Begić i Jelena Rozga koje su gostima dijelile šarene krunice. Goste su zabavljali Najbolji hrvatski tamburaši i bend Turbo X, a zapjevala je i Severina kojoj su se pridružili Goran Bregović, Boris Novković, Saša Lošić, Petar Grašo, Jelena Rozga, Tonči Huljić, Jole i glumac Enis Bešlagić.

Na opremi albuma, osim slika Mije Kovačića, našle su se i one drugih velikana hrvatske naive: Ivana, Josipa i Milana Generalića, Franje Klopotana, Ivana Večenaja, Ivana Rabuzina....

Dočekao presudu

Još dok je prva naklada albuma, na kojem su Severinini hitovi “Gas, gas”, “Tridesete” i “Gade”, nestajala s polica, stigla je i prva tužba - slikar Milan Generalić prvi je odlučio krenuti u pravnu bitku s pjevačicom i njezinim izdavačem, a tužili su je i Klopotan i Kovačić. Mijo Kovačić, pak, jedini je od umjetnika koji je doživio presudu, makar nepravomoćnu. Zamolili smo za komentar i i Tomislava Petrovića, sad već bivšeg menadžera Severine Kojić. Naime, Petrović je direktor tvrtke Motivo d.o.o. koja se spominje u sudskoj odluci u sporu s Mijom Kovačićem.

- Za zaštitu prava autora pri eventualnoj povredi autorskog djela, dovoljno je podići tužbu protiv odgovorne osobe nakladnika i nakladnika kao pravnog subjekta, koji je autorsko djelo objavio - odgovorio nam je Petrović - Smatram da je u ovom slučaju podizanje tužbe i protiv Severine napravljeno kako bi tužitelj izvršio pritisak na nakladnika da prihvati neralne zahtjeve tužitelja prilikom pokušaja mirenja, na što tuženi nisu pristali.

Nadalje, samo tužba protiv nakladnika ne bi bila medijski popraćena kao što je sada slučaj pa se iz svega navedenog može zaključiti da privatni tužitelj nije djelovao u dobroj vjeri za mirno rješenje spora. Iz tih razloga, Motivo d.o.o. je na vlastiti zahtjev sudjelovao kao Umješač u sporu (umješačisu osobe koje sudjeluju u tuđoj parnici zbog zaštite određenih interesa op. a.) na strani Dallas Recordsa i Severine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 23:35