ŠTO PROLAZE KANDIDATI

Naša novinarka u ‘Masked Singeru‘: Ispod maske je pakleno vruće, a zbog ograničena vida umirete od straha da ne padnete

Unatoč otegotnim okolnostima, nikome od angažiranih zvijezda nije palo na pamet da odustane od showa kada je već u njega ušao

novinarka Jutarnjeg 

 Ronald Gorsic/Cropix

Pozdrav! Javljam se iz "Masked Singera" u vezi s vašom sutrašnjom generalnom probom. Molimo da pažljivo pratite proceduru dolaska, ne želimo da itko sazna tko se krije ispod maske. U utorak, 6. ožujka, dođite na krovno parkiralište u ulicu Rudolfa Kolaka... glasila je poruka koju smo dan prije dobili na mobitel. Stigla je par sati nakon dostavljene crne "hudice" s velikim bijelim natpisom - "DON‘T TALK WITH ME!" ili u prijevodu s engleskog - ne pričaj sa mnom.

image

novinarka Jutarnjeg

Ronald Gorsic/Cropix

Ideja je bila da iskusimo sve što prolaze natjecatelji "Masked Singera", RTL-ova licencnog showa, čija druga sezona starta u subotu 11. ožujka. Stigao je utorak i mi smo stigli prije dogovorenog vremena na parkiralište u zagrebačkoj Dubravi, koje se nalazi u neposrednoj blizini kompleksa Jadran filma iz kojeg ide ovaj spektakl.

Nekoliko parkiranih automobila i sumoran dan, plus još neobična poruka, pomalo nam je sve to u tom iščekivanju unosilo nemir. I dok smo se zezali da će nam netko pozvati policiju jer se tu motamo poput kakvih "junaka" crne kronike, stigao je kombi zatamnjenih stakala. Zaustavio se točno ispred nas kao da ćemo postati žrtve neke otmice, no kad smo otvorili vrata, dočekao nas je izuzetno simpatičan vozač Darko zvan Deda. Na sjedalu tamni vizir i Dedina uputa - molim vas stavite ga na glavu.

Za razliku od pravih kandidata, mi s Dedom smijemo razgovarati pa nam tako otkriva proceduru koju prolaze pravi natjecatelji jer se ni pod koju cijenu ne smije doznati njihov identitet prije no što o tome odluči publika. Deda tako zaustavi kombi na dogovorenom mjestu, za svakog kandidata drugom, izađe iz kombija koji ostavlja otključanog, makne se da ne vidi tko ulazi u njega, a kandidat ili kandidatkinja ulaze u vozilo. Tamo se presvlači i stavlja vizir s refleksnim odrazom na glavu, navuče kapuljaču i kad je osoba kompletno maskirana, Deda ulazi u vozilo i kreće se put Jadran filma.

image

novinarka Jutarnjeg i koordinatorica produkcije Dana Mirković

Ronald Gorsic/Cropix

Tako je bilo i u našem slučaju, a moja malenkost je bila ta koju je dopala crna "hudica", vizir i zavjet šutnje. Iskreno, ne znam što je gore - zbog vizira ograničeni vid ili činjenica da ne smijete zucnuti. Kombi se zaustavlja kod Studija 2 Jadran filma, vrata se otvaraju, a ruku mi pruža koordinatorica produkcije Dana Mirković. Zadužena je da me sigurno dovede do moje garderobe.

- Sada se možete raskomotiti i pričekati da netko dođe do vas - upućuje nas Mirković kratko i zatvara za sobom vrata.

image

novinarka Jutarnjeg i Juraj Zigman

Ronald Gorsic/Cropix

U garderobi s ogledalom, lijepom foteljom pored koje je stolić s voćem, slatkišima i vodom nalazi se i kostim u koji ću uskoro morati uskočiti. Bez sumnje press služba RTL-a duhovito je zaključila da bi zbog mog imena bilo odlično da postanem Tintilinić. Kostim je to koji je dizajner Juraj Zigman osmislio za prvu sezonu. S onim novima, njih sveukupno 12, koje ćemo gledati uskoro, ne smiju riskirati jer ipak je svega nekoliko dana ostalo do početka "Masked Singera". No ono što mene tada počinje mučiti jest kako ću stati u kostim koji je rađen po mjeri od mene daleko i sitnije i niže Elle Dvornik. I dok razbijam glavu time, nakon duljeg čekanja vrata se otvaraju, a Zigman s dvije asistentice ulazi u garderobu.

image

novinarka Jutarnjeg i Juraj Zigman

Ronald Gorsic/Cropix

- Anita i Zorana pomoći će vam sada da ga odjenete, a onda ću ja doći da napravim fiting - objašnjava brzo Zigman. Zahvaljujući četiri spretne ruke i uistinu rastezljivom materijalu, ipak uspijevam ući u ono za što poslije saznajem da je bio najmanji kostim u prvoj sezoni! Istina, ne mogu sjesti, osjećam da me stišće sa svih strana, no kada se sve zbroji i oduzme, prilično je udoban, omogućava plesanje, a oglavlje komuniciranje, pjevanje. Zapravo je oglavlje u svakom smislu najteži dio cijele priče. Mora biti punjeno spužvom kako bi imalo formu, teži par kilograma sa svim ukrasima, tamo gdje su usta nalaze se oči, što jako sužava vidno polje i da, ispod njega je strašno vruće.

image

novinarka Jutarnjeg i Juraj Zigman

Ronald Gorsic/Cropix

No napokon počinjem shvaćati glumce koji uvijek govore kako im kostimi jako pomažu da se unesu u ulogu i kako ih baš zato vole. Čekam još malo spremna za scenu, a onda ponovno stiže koordinatorica, uzima oglavlje i mene ponovno s vizirom na glavi pažljivo vodi preko kablova prema sceni.

image

novinarka Jutarnjeg i koordinatorica produkcije Dana Mirković

Ronald Gorsic/Cropix

U backstageu moram ući u zaseban boks, sakriven od drugih pogleda i čekati da mi netko skine vizir i stavi oglavlje. Potom me preuzima druga osoba iz produkcije i dovodi do početka scene, upućuje gdje se nalazi kamera i moja pozicija ispred panela detektiva kojeg ovu sezonu čine Borko Perić, Antonija Blaće, Saša Lozar i Nives Celzijus. Strah da se kostim ne raspadne pred svima, a crvene šljokice rasprše po cijeloj sceni, zamjenjuje onaj da ne padnem.

image

izlazak Tintilinića

Ronald Gorsic/Cropix
image

novinarka Jutarnjeg i Juraj Zigman

Ronald Gorsic/Cropix
image

novinarka Jutarnjeg i Juraj Zigman

Ronald Gorsic/Cropix

Još mi je u živom sjećanju pad sa scene Majke Zemlje (Sandra Bagarić) na generalnoj probi. Dok tako paranoiziram da kao Majčica zemlja ne poljubim istu i sve više se znojim pod kostimom, ugledam kako mi se približava Dalmatinka.

image

Tintilinić

Ronald Gorsic/Cropix
image

Tintilinić

Ronald Gorsic/Cropix

Prošle je godine ispod te maske bila Emilija Kokić, a sada jedna moja kolegica koja poput mene prolazi isti proces. No tko je ispod Dalmatinke, još u tom trenutku ne znam, samo vidim da se ta osoba još opreznije i smješnije kreće od mene. Sveukupno obje izgledamo kao iz nekog skeča Montyja Pythona. Srećom, pjevati ne moramo, pa nakon što nam se pridružio i prošlogodišnji Galeb, smijemo napustiti pozornicu.

Uz neopisivu sreću skidam Tintilinićevu glavu uz zaključak - svaka čast zvijezdama, ali nema šanse da bih tako tjednima izdržala i još uz to pjevala i plesala. Ovo je zapravo pravi primjer da showbusiness nije nimalo lagan posao i da Zigman radi odličan posao, jer mi kostim nije puknuo iako je bio sigurno tri broja premali.

image

Tintilinić, Galeb i Dalmatinka

Ronald Gorsic/Cropix

A kako točno izgleda dan kada ide emisija?

- Kandidati dolaze u vremenskim razmacima od nekih 30 minuta. Maska po maska. Skupljaju ih na dogovorenom mjestu koje se nalazi u blizini Jadran filma u zatamnjenim kombijima i nakon toga dolaze kod nas u studio Jadran filma. Svatko odlazi u svoj boks, gdje može disati, skinuti vizir, malo odmoriti, popiti kavu, pojesti nešto i pričekati da ih odvedemo na pozornicu. Nekih 15-ak minuta prije samog početka showa koji od ove sezone ide uživo, oblačimo prve dvije maske, jer idu u duelima van. Tako odjevene i s vizirima na glavi dolaze u boksove u backstage i čekaju sve do zadnjeg trenutka, kada dolazi kolegica inspicijentica i stavlja im "glave", nakon čega izlaze na pozornicu - objašnjava Dana Mirković.

Ovisno o tome tko prođe u duelu, to jest koga publika izglasa da ide dalje u iduću epizodu, ta maska odmah ide kući. Istim putem natrag, skida masku, oblači hudicu, trenirku, stavlja vizir, navlači rukavice i ide do kombija koji je vozi na isto mjesto gdje ju je pokupio.

- Maska koja je prošla u duelu vraća se u svoj boks i čeka da dođe zadnji dio emisije, kada slijedi posljednja šansa tj. pripetavanje, kada pjevaju još jednu pjesmu, a publika glasa koja će maska otkriti svoj identitet u toj emisiji i tako ispasti iz daljnjeg natjecanja - nastavlja Mirković. No unatoč svim otegotnim okolnostima koje smo sada osjetili i na svojoj koži, nikome od angažiranih zvijezda nije palo na pamet da odustane od showa kada je već u njega ušao.

- To su sve ljudi koji su generalno naviknuli na scenu i što ona nosi. Ali dogodilo nam se jednom da je statist dobio anksiozni napad ispod maske. No da je lako nije, jer neki su kostimi jako teški. Recimo, Sandra Bagarić imala je prošle godine masku tešku 15 kilograma i bili smo zabrinuti kako će izdržati, međutim, kada ju je odjenula, rekla je samo - nema problema, idemo! - govori Mirković.

image

Juraj Zigman

Ronald Gorsic/Cropix

Juraj Zigman za to vrijeme nadgleda probu dok statisti izlaze u novoj seriji maštovitih maski koje je osmislio za ovu sezonu. Uživo izgledaju doslovno senzacionalno.

- Mjesec dana nam je trebalo za njih. Mislim da smo po tome rekorderi u svijetu. Napravili smo veliki posao, ali nas ima puno i imam jako dobar tim tako da nije bio problema - otkrio je za kraj Zigman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:17