BELAN & FIUMENS

Neno Belan: ‘Dom sportova je rasprodan, a povodom 40. godišnjice planiram napuniti i Arenu Zagreb‘

Neno Belan & Fiumens 11. veljače rasplesat će Dom sportova povodom njihovih 25 godina na sceni

Neno Belan

 Tomislav Čuveljak

- Koncert u Domu sportova je ustvari zamišljen kao proslava 25. godišnjice zajedništva mene i mog benda, govori nam dobro raspoloženi Neno Belan, koji će sa svojim Fiumensima 11. veljače raspjevati zagrebačku publiku.

- Bit će napravljen u dva dijela, prvi dio zovemo Mediteranski Orkestar, i svirat ćemo na akustičnim instrumentima, ili kako se to popularno kaže unplugged, a uz nas će biti na bini i naši prijatelji koji će svirati neke dodatne instrumente kao što su akustična gitara, bas, mandolina, violina, udaraljke, saksofon, a bit će i tu kompletan mali orkestar sastavljen od petnaestak gudača i peteročlane puhače sekcije. Sve to, naravno, u posebnim aranžmanima prilagođenim za tu formaciju, a aranžmane za orkestar je radio moj basist Olja Dešić, koji će i dirigirati tim orkestrom.

Drugi dio zovemo Rock Galama, i u njemu ćemo zasvirati klasičnu pop-rok svirku s električnim instrumentima, moj bend i ja, ali pojačani brass sekcijom i udaraljkama. Uopće ne sumnjam da ćemo tu rasplesati cijelu dvoranu. Sve to će pratiti vrhunska produkcija, zvuk, svjetla i vizuali. Poruka svima, pripremite dobro svoje glasnice jer ćete poznate refrene pjevati s nama tri i po‘ sata!, poručuje Belan, jedan od najomiljenijih pjevača na domaćoj sceni. A taj status pomno njeguje i među mladima i starima već gotovo 40 godina.

Zanimalo nas je i tko će mu se pridružiti na pozornici Doma sportova.

- Nije tajna i koji su posebni gosti, osim spomenutih dodatnih glazbenika, imat ćemo i tri gosta pjevača, redom Elenu Stellu, jazz pjevačicu iz Zadra, zatim Jakšu Jordesa, koji i inače s nama svira saksofon, ali je i novi pjevač Daleke Obale pa će s nama i zapjevati jednu pjesmu od njih, te naš dragi luckasti prijatelj Davor Gobac, otkriva.

image

Neno Belan

Tomislav Čuveljak

Da je sa svojim Fiumensima u braku, sada bi već slavili srebrni pir. Belan kaže da su oni imali sreće što se tu dogodila ‘kemija‘ te da je uvijek, kao i u svim drugim odnosima, važna spremnost na kompromise.

- Inače je nemoguće uskladiti četiri različita mišljenja ili karaktera. Umjetnost kompromisa, upravo tu leži tajna našeg uspjeha. Jer različita mišljenja imamo često i u većini stvari, u skladu s našim karakterima, i naučiti popuštati je možda i najbitnija stavka. Uz naravno, zajedničku ljubav i strast koju dijelimo prema glazbi, govori Belan.

A kad smo već kod kompromisa, zanimalo nas je koje su njegove najveće vrline, ali i mane, kojima izluđuje ostale u bendu.

- Pa možda su moje najveće vrline moja muzikalnost i autorski rad, s kojima sam i privukao te sjajne glazbenike da pristupe bendu i ostanu sa mnom svih tih godina. A mane, ne znam, možda bolje pitajte njih, al‘ da su bitne i presudne davno bi me oni ostavili, smije se glazbenik.

U posebnom sjećanju ostat će mu njegov prvi koncert u rodnom Splitu sada već daleke 1986. godine.

- Sa svojim sam bendom napunio sportsku dvoranu i definitivno ostvario svoje mladenačke snove. Bilo je poslije još niz fantastičnih koncerata, a mogao bih izdvojiti još recimo Valentinovo u Rijeci 1994. (uz Olivera i Gibu), zatim "povratnički" koncert u Tvornici 2008. u Zagrebu te spektakularnu Šalatu pred četiri godine, prisjeća se.

Neki ne znaju da upravo Belan stoji i iza nekih pjesama drugih izvođača. ‘Zar više nema nas‘ otpjevao je zajedno s Massimom Savićem, za Olivera je napisao ‘Ostani‘, a tu je i ‘Ella E‘ koju je napravio za Dina Dvornika i koju pjevaju u duetu.

- Duete s Massimom i Dinom sa svojim bendom redovno izvodim na koncertima i to veoma uspješno. Ustvari mi nije žao što nisam više pisao za druge jer mi to nije životni film, već sam više orijentiran na sebe i svoju karijeru. Ali ako se nekad ukaže neka zgodna prilika koja će me baš zainteresirati, zašto ne, pisat ću ponovo za nekog, odgovara nam na pitanje žali li što nije više pisao i za druge.

image

Neno Belan

Tomislav Čuveljak/

Iako je ranijih godina i sam pokušavao otići na Eurosong, ove godine neće pratiti Doru jer se natjecanje za pjesmu Eurovizije odvija u isto vrijeme kad i njegov veliki koncert, a favorita nema.

- Tako da ćemo vlastite navijačke pretenzije ostaviti za sljedeću godinu, dodaje uz osmijeh.

Posebno se veseli i projektu u kojem će njegove stare hitove tri pjevačice prepjevati na nekoliko stranih jezika.

- Naime, radi se o mom, sad već višegodišnjem projektu prepjevavanja nekih mojih starih pjesama na druge jezike i u malo drugačijim aranžmanima naslonjenim na južnjačke ritmove (samba, bossa nova, reggae, ska, swing itd). Sve je počelo pred par godina u doba korone sa zadarskom jazz pjevačicom Elenom Stellom s kojom sam napravio 10 pjesama prvo na engleskom, a potom i na talijanskom jeziku. Pa i na hrvatskom! ‘Samba i ti’ je bio prvi objavljeni singl na hrvatskom. Zatim je došla na red i Emilia Debska, s kojom sam napravio iste te pjesme na poljskom i na slovenskom (muž joj je Slovenac i odlično vlada tim jezikom). I naposljetku je tu i pjevačica Anezi, s kojom radim prepjeve na njemačkom i za koje imam i konkretan interes jednog njemačkog izdavača. Pa ćemo vidjeti što će biti. Želja mi je još napraviti i na francuskom, i na španjolskom, i onda stajem, obećavam, smije se.

A nakon ovog slavljeničkog i rasprodanog koncerta u Domu sportova, neumorni glazbenik ne planira stati.

-Dovršit ću novi singl pod nazivom "Žuti semafor", nastavit ću raditi i na prepjevima o čemu sam vam već sve rekao, mjuzikl Bambina se obnavlja u splitskom HNK u svibnju, idemo i prema filmu, radit ću par dueta, a za 2025. se spremamo napraviti i veliki slavljenički koncert u zagrebačkoj Areni, povodom moje 40-te godišnjice umjetničkog djelovanja koja će biti tada, zaključuje, a mi mu želimo još puno uspješnih godina na sceni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 19:21