NADIA CVITANOVIĆ

‘Nije me bilo u velikim projektima jer sam se bavila svojim zdravljem. Sada sam se vratila!‘

Mlada splitska glumica ima jednu od glavnih uloga u novoj RTL-ovoj seriji ‘San snova‘ koja kreće na jesen

Nadia Cvitanović

 Vedran Peteh/Cropix za RTL

Nadia Cvitanović, splitska glumica sa zagrebačkom adresom, sudjeluje u novom RTL-ovu projektu, dramskoj seriji "San snova". U njihovu programskom adutu za jesen Cvitanović igra Sonju Herman, diplomiranu građevinarku koja s ocem Rudolfom (Frano Lasić) vodi zajedničku tvrtku.

- Ta tvrtka srž je Sonjina mikrosvemira i zapravo ona drži tvrtku na nogama. Odnos s ocem Rudolfom često se komplicira zbog njihovih različitih vizija poslovanja. Tu postoji generacijski sukob u smislu estetike, financija i općeg dobra kojem arhitektura i građevina mogu pridonijeti u nekom okruženju. Na primjer, Rudolf je veliki zaljubljenik u arhitekturu Hermana Bolléa, a Sonja pripada novoj generaciji, naklonjenijoj suvremenoj minimalističkoj estetici. I estetika, sama za sebe, Sonji nije pretjerano bitan faktor jer ona razmišlja menadžerski i sagledava apsolutno sve iz kuta isplativosti, odnosno prilike za veću zaradu. Također, za taj lik važan je odnos s bratom Zvonimirom kojega gumi Marko Petrić. Budući da su rano ostali bez mame, Sonja često žonglira između uloge sestre i majke, i to je jako frustrira - odgovara uz smijeh Nadia Cvitanović opisujuću svoju novu ulogu.

image

Marko Petrić, Frano Lasić i Nadia Cvitanović

RTL

Glumica s diplomom sarajevske Akademije, koja je ušla na velika vrata domaće scene filmom "Osmi povjerenik", a potom dobila i glavnu ulogu u seriji "Na granici", u prosincu prošle godine pozvana je na RTL-ovu audiciju za tada još neimenovanu seriju.

- Tada sam igrala dvije sasvim druge uloge. Mnogo je vremena prošlo do drugog kruga audicije, tako da sam i zaboravila na to. U drugom krugu audicije igrala sam samo jednu od tih uloga. I tako sam jedan dan, dok sam trčala na traci u teretani, primila poziv producenta RTL-a koji mi je rekao da sam dobila ulogu Sonje Herman. Zamalo sam pala s trake - otkriva Cvitanović.

Pamtite buru i kišu

Iza ekipe koju čini niz poznatih glumačkih imena, poput Žarka Radića, Mile Elegović, Slavena Knezovića i Emira Hadžihafizbegovića, sada je već više od mjesec dana snimanja.

image

Nadia Cvitanović i Emir Hadžihafizbegović

RTL

- Kako je na setu? Odlično. Naravno, ima težih i lakših dana. Vremenske neprilike često sabotiraju snimanje na lokacijama, ali i takve probleme iskoristimo kao mamce za detaljniju glumačku igru. Nedavno smo kolega Marko Petrić i ja snimali scenu za koju nije bilo predviđeno da se odvija na buri i kiši. Igrali smo na taj vremenski faktor i tako dodali jedan novi sloj sceni. Ne mogu još odati o čemu se točno radi, ali zapamtite buru i kišu pa ćete prepoznati scenu kad počne emitiranje - kaže glumica.

Kako će joj izgledati radni dan što se tiče tempa, ovisi o planiranim scenama za taj dan. Ponekad se budi u 5 sati ujutro da bi je vozač pokupio već u 5.45 i snima sve do sedam sati navečer, a ponekad ima samo dvije scene dnevno. Tada dođe na set tijekom popodneva i za dva do tri sata je gotova sa snimanjem. Nije joj bilo potrebno dugo da se vrati u ritam dnevnih serija.

image

Nadia Cvitanović

Vedran Peteh/Cropix za RTL

- Prvi mi je tjedan bio težak, drugi malo lakši, ali treći sam se već ufurala i uživala - kaže Cvitanović.

A sada su već dovoljno dugo svi zajedno na setu da ekipa može podijeliti i koju anegdotu.

- Jedna od njih vezana je uz mog tatu Rudolfa, to jest kolegu Franu Lasića. Bio je drugi ili treći tjedan snimanja, namještala su se svjetla za prvu scenu. Sedam je sati ujutro, tišina, svi su u radnoj koncentraciji. Redatelj nam je davao posljednje upute. Malo prije akcije priđem ja Frani: ‘Mogu li te nešto pitati?‘ On kaže: ‘Naravno‘. Cijela ekipa se okrenula prema nama jer su prema mojem dramatičnom tonu shvatili da će biti nešto sočno. I ja ga pitam: ‘Hoćeš li mi potpisati ploču ‘Volim te, budalo mala‘?‘ Frano kaže: ‘Ma daj, ti si luda‘, na što je ekipa puknula od smijeha. Epilog priče: ploča je nedavno potpisana - zezantski kaže Cvitanović.

image

Nadia Cvitanović i Frano Lasić

RTL

Na setu se uglavnom najviše druži s kolegama s kojima najviše radi, a to su Frano, Marko i Arija Rizvić. Vole zbijati šale između repeticija i zafrkavati se na račun svojih likova.

Slijedi ljetni odmor

Kako je na snimanju mnogo iskusnih kolega od kojih se štošta može naučiti, pitamo Cvitanović je li dobila neki dobar savjet.

- Najviše učiš od iskusnijih gledajući ih. Besmisleno je slušati savjete ako ih ne vidiš na djelu. Meni je jako drago što opet radim sa Žaretom (Žarko Radić). Kad smo se vidjeli na setu, odmah smo popričali o dinamici snimanja i podsjetio me na nešto što sam zaboravila jer nisam dugo snimala ovaj format, a to je činjenica da ovo nije sprint na 100 metara, nego maraton koji treba istrčati cijeli. Budući da je to bio početak projekta, taj mi je savjet, mentalno, vrijedio zlata - naglašava.

Zasad se ne druže puno izvan seta jer nakon dugog dana snimanja jedva čekaju da dođu kući svojima, tako im je svima.

- Što se tiče hrane, svaki dan netko donosi grickalice, voće, sokove, ali zasad nitko nije bio toliko lud da uz ovakav raspored još peče kolače - uzvraća uz smijeh.

"San snova" snima se u Zagrebu, ali i u Dalmaciji. Međutim, te scene uz more, uz žal će zaključiti Cvitanović, ne odnose se na njezin lik jer je Sonja purgerica i ne da se izvući iz Zagreba. No, uskoro će i ona na Jadran.

- Još dva tjedna i počinje ljetna pauza, a s radom nastavljamo početkom kolovoza. Stvarno uživam u snimanju, ali svake mi godine lagano krene neki nemir ako sam poslije prve polovice srpnja još u Zagrebu. Valjda prorade neke mentalitetske spore pa Dalmatinka u meni mora dobiti i zadovoljiti svoju dozu sunca, mora i ribe s gradela - objašnjava.

Ima tri punkta. Prvo u Igrane, vidjeti dio obitelji, onda malo guštati u Milanu, pa ide u Monzu na koncert Brucea Springsteena. Zatim slijedi Vela Luka jer treba vidjeti i drugi dio obitelji. Dok se raduje svom vrlo ispunjenom djeliću ljetnog odmora koji je čeka, razgovaramo o tome kako bi "San snova", koji potpisuju Mirna Miličić, Vlado Bulić i Goran Rukavina, mogao proći kod publike.

Vratila kvalitetu

- Ne želim ga ureći, ali imam osjećaj da bi ovaj projekt mogao biti jako uspješan. Likovi su iz svih slojeva društva, oni koje će publika s uživanjem mrziti, ali i oni koje će stvarno voljeti. Glavna radnja serije u jednom će se trenutku zaokrenuti i odvesti likove u najnepredvidljivije smjerove koji će publiku jako iznenaditi i nasmijati - otkriva Cvitanović.

"San snova" joj je nakon duljeg vremena prvi već projekt. Što je razlog pauzi od TV-a i filma, barem kada su u pitanju veće uloge?

- Imala sam zdravstvenih problema zbog kojih sam se trebala baviti svojim zdravljem kako bih mogla nesmetano raditi i ponovno vratiti kvalitetu svakodnevnog života. Srećom, sad je sve u redu. Ali, u tom razdoblju nisam prestala sasvim raditi. Surađivala sam s redateljicom Senkom Bulić na predstavi ‘Kurlani‘, osmislila sam online radionicu koju je financiralo Ministarstvo kulture i medija, držala sam dramske radionice za djecu, otvorila svoju umjetničku organizaciju Stan 13 i napravila predstavu s kolegicom i prijateljicom Anetom Grabovac - otkriva Cvitanović.

U tom je razdoblju ipak imala televizijske angažmane poput onoga u seriji "Oblak u službi zakona", ali i stranoj koprodukciji "Hotel Portofino".

image

Nadia Cvitanović

RTL

- Uglavnom sve svoje uloge dobivam preko audicija, tako je bilo s ‘Hotelom Portofino‘, a ulogu u seriji ‘Oblak u službi zakona‘ dobila sam tako što sam dva puta bila na audiciji za neke druge projekte koje je režirao Dražen Žarković. Dva puta nisam dobila ulogu, a onda mi je ponuđena uloga Zdenke - ističe.

Radionice scenarija

I za kraj ostavljamo pitanje ima li uz "San snova" još nekih planova. Što je čeka?

- Već sam spomenula predstavu koju samo napravile Aneta Grabovac i ja. Riječ je o drami koja progovara o maloljetničkom nasilju i zlostavljanju. Materijal je vrlo slojevit i zahtjevan, a uskoro planiramo premijeru. Trenutačno radim i na divnom projektu Teatra Erato producentice Lidije Ivanda. Riječ je o komediji "Beskućnici" autora Zdravka Odorčića koji i režira predstavu. Taj me projekt zaista jako veseli jer radim s Duškom Valentićem, Ksenijom Marinković i Robertom Kurbašom. Odličan smo kvartet. Posljednje dvije godine brusila sam i scenaristički zanat pa sam sudjelovala na raznim radionicama. Na posljednjoj radionici u Kino klubu Zagreb, pod mentorstvom izvrsne Sonje Tarokić, napisala sam scenarij za kratki film ‘Dva monologa i recitacija‘. To planiram prijaviti na HAVC. Kao ljubitelj ‘Star Warsa‘, sama ću sebi reći: ‘May the force be with me‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:59