SPREMA SE “JESUS CHRIST SUPERSTAR”

Renata Sabljak u ulozi Marije Magdalene, Đani Stipaničev kao Isus

 
Đani Stipaničev i Renata Sabljak
 Goran Mehkek / CROPIX

Pred hrvatsku publiku se nakon 15 godina vraća svjetski hit, rock-opera Tima Ricea i Andrewa Lloyda Webbera “Jesus Christ Superstar”.

Dvije audicije

Taj poznati komad ovih se dana užurbano priprema za premijeru na daskama kazališta Komedija. To je ujedno prvi put da će se ovo djelo izvesti u tom zagrebačkom kazalištu, premda je to od starta bila njihova produkcija, no tada fizički nije “stao” u Komediju.

Ova priča o posljednjih sedam dana Isusova života prvi je put izvedena u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 2000. godine u režiji Vlade Štefančića, a potom je uslijedilo i nekoliko sezona na fantastičnoj pontonskoj pozornici na Jarunu u sklopu manifestacije Jarunfest. Otad se ta rock opera nije izvodila, barem ne u cjelini.

U Komediji su se prije nekoliko mjeseci ponovno uhvatili tog vrlo ambicioznog projekta, i to u potpuno novoj inscenaciji, pod dirigentskom palicom maestra Dinka Appelta i u režiji Damira Lončara. Svečana premijera zakazana je za subotu 23. ožujka, no pravi rad, i to u “bauštelskom” smislu, tek slijedi. Naime, “Jesus Christ Superstar” zahtijeva mnogo veći prostor pa će već nakon ovog vikenda Komediju zatvoriti i slijede dvotjedni radovi na postavljanju scene. Upravo se zato glumačke probe, koje su počele 11. veljače, ne održavaju na Kaptolu, nego u Studentskom centru. Njima su prethodile i audicije za pojedine uloge te za muški ansambl, koje je prošao i mladi Noa Rupčić.

- Zbog uloge Jude u rock operi ‘Jesus Christ Superstar’ morao sam proći dvije audicije, a na prvu me pozvao maestro Dinko Appelt koji me čuo kako u RTL-ovu showu ‘Zvijezde’ pjevam skladbe Led Zeppelina - kaže 21- godišnji Noa Rupčić.

Mladi glazbenik, koji je ljubav prema dobroj muzici naslijedio od mame Tine Kresnik i tate Hrvoja Rupčića, audiciju je prolazio s još tridesetak ljudi, a sam se opredijelio za ulogu Jude jer smatra da ima sličan glas poput Ervina Baučića, zvijezde kazališta Komedija.

- Unatoč svim mojim naporima, na prvoj audiciji taj glas nisam mogao u potpunosti pokazati jer sam bio pod gripom. Srećom, uspio sam proći, a u drugom krugu sam već ozdravio pa je i moje pjevanje bilo puno bolje - priča Noa koji jedva čeka da u kazalištu počnu probe. - Više me strah glume nego pjevanja. Jer, pjevam otkako znam za sebe, a što se glume tiče, neko kraće vrijeme u školi sam bio u dramskoj grupi, no to se ne može niti usporediti s onim što me sada čeka.

Dat ću najbolje od sebe - govori mladić kojeg pitamo je li mu to što njegov otac Hrvoje svira u kazališnom orkestru otegotna ili olakotna okolnost. - Joj, meni je drago da je tata tamo. Uvijek sam govorio da bih jednoga dana volio pozornicu dijeliti s mamom i tatom, da bih volio nešto glazbeno s njima raditi, a taj san sada mi se počeo ostvarivati - kaže Noa Rupčić.

Leptirići u trbuhu

Za Nou Rupčića je to veliki ulazak na kazališnu scenu, baš kao što je taj isti komad i uloga Jude prije 19 godina bila za spomenutog Ervina Baučića. Dotad je ovaj vrsni pjevač bio u grupama Hot Line i Big Blue i na jedan nastup došla ga je poslušati Komedijina ekipa u Hard Rock Caffe. - Drugi dan su me nazvali i pitali bih li se pridružio probama. To je stvarno nevjerojatna priča, a ima ih još vezanih baš uz tu rock operu. Sada nemam baš nikakvu tremu, sve teče glatko kao da je od prvog “Jesus Christ Superstara” prošlo šest mjeseci, a ne godinu dana.

Vjerojatno će mi prije same premijere krenuti leptirići u trbuhu, kako to već obično biva - odgovara Ervin Baučić, najavljujući i pravi užitak za publiku kada ova rock opera krene jer je strašno zadovoljan kako izgledaju probe.

A kako je Ervina Baučića ponovno dopala uloga Jude (alternacija mu je, uz Rupčića, Fabijan Pavao Medvešek), tako je u ulozi Isusa ponovno Đani Stipaničev, a zamjene su mu Filip Hozjak i Neven Stipčić. Mariju Magdalenu igrat će Renata Sabljak i Vanda Winter, Poncija Pilata Dražen Bratulić i Igor Dervenkar, a Kajfu Adalbert Turner i Siniša Štork. Heroda će tumačiti Jacques Houdek i Dražen Čuček, Anu - Davor Lovrinić i Danilo Stankić, a apostole Petra i Šimuna Ivan Čuić, Dino Antonić i John Gečević, odnosno Neven Stipčić i Vjekoslav Vostrel.

Kako je riječ o velikoj produkciji, angažiran je brojni plesno-pjevački ansambl koji uprizoruje Apostole, Narod, Židovsko vijeće, Soul Girls i druge. Scenografiju i dizajn svjetla potpisuje Ivo Knezović, kostimografiju Mirjana Zagorec, koreografiju Leo Mujić, a dizajn zvuka Mario Stanin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:54