TUŽNA OBLJETNICA

Već 9 godina, umjesto prijatelja Dolores Lambašu čuvaju anđeli u koje je vjerovala: Pamte je po burnim ljubavima i glumi

- Kada umrem jedino što bi eventualno jednom moglo ostati poslije mene jest moje umjetničko djelo, rekla je jednom prilikom

Dolores Lambaša

 Josko Supic/Cropix

Teško je vjerovati, ali je istina, bio sam duboko ganut. Zato što me se jedan čovjek sjetio. Ni zbog čega, ni zbog kakve koristi, iz čista srca - napisala je 17. listopada 2013. godine na svom Facebook profilu Dolores Lambaša ni ne sluteći da će joj to biti jedna od posljednjih objava na ovoj društvenoj mreži. Jer lijepa glumica samo tjedan dana kasnije, 23. listopada 2013. godine, podlegla je ozljedama koje je zadobila u prometnoj nesreći koja s dogodila tog jutra na autocesti A3 kod Sredanaca. Danas, devet godina kasnije, mnogi je se sjećaju.

Dolores Lambaša tog kobnog dana vraćala se sa svojim kolegom glumcem Stojanom Matavuljem s fešte u Iloku. Po policijskim informacijama, do nesreće je došlo kada je automobil u kojem se nalazilo dvoje glumaca udario u stražnji kraj automobila koji je na autocesti vozio ispred njih. U trenutku sudara automobil u kojem su bili glumci sletio je s ceste i okrenuo se na krov pri čemu je iz vozila, kroz stražnji dio, ispala Dolores. U bolnicu u Slavonskom Brodu je zaprimljena pedeset minuta nakon nesreće, a premda su se liječnici sedam sati borili za njen život, bitka nije dobivena.

Tužna vijest proširila se brzinom munje i sve zaprepastila. Svi koji su poznavali Dolores kao jaku i čvrstu ženu vjerovali su da će ona smoći snage i da će se, unatoč vrlo teškim ozljedama, izboriti za svoj život. No, sve dobre želje i molitve bile su uzaludne. Jer, glumica rođena 29. ožujka 1981. godine u Šibeniku, zauvijek je otišla u svojoj trideset i drugoj godini i sada je, već devet godina, umjesto njenih prijatelja čuvaju anđeli u koje je ona vjerovala i to, kako je svojedobno kazala na premijeri filma ‘Vjerujem u anđele‘, iskreno, svim svojim srcem.

image

Posljednji ispraćaj glumice Dolores Lambaše

Niksa Stipanicev/Cropix

Dolores Lambaša zahvaljujući burnom privatnom životu i ljubavnim vezama u javnosti je bila najmanje poznata po svojoj profesiji. Tome su, rekla je, kumovali mediji, koji su, kako je jednom kazala, njen život pretvorili u teatar apsurda. Glumica se trudila ne obazirati na to, pa je tako jednom rekla:

- Kada umrem jedino što bi eventualno jednom moglo ostati poslije mene jest moje umjetničko djelo. Na koncu, čini mi se, da ću više odgovarati za svoje darove i ono što sam s njima učinila nego za svoje velike grijehe - izjavila je Šibenčanka koja se u glumu zaljubila još kao djevojčica. Premda su je tri puta rušili na prijemnom ispitu na Glumi, ona nije odustajala:

- Znala sam da takve kao ja, uporne luđake, kad-tad prime i da ću poslije lako po svome - rekla je jednom u šali velika zavodnica i femme fatale koja je, tvrdili su njeni prijatelji, u duši zapravo bila skromna romantična djevojka koja je svoje vjenčanje zamišljala negdje u prirodi.

Vjenčanja međutim nije bilo, premda su je tri put prosili. Prvi je to napravio velikan hrvatskog glumišta Ivo Gregurević. Tada pedesetogodišnji glumac zaljubio se u dvadeset i devet godina mlađu prekrasnu Dalmatinku, koja ga je 2007. godine ostavila jer se zaljubila u Franu Lasića. Njihova je ljubavna veza trajala dvije godine, sve dok Dolores svojim šarmom nije privukao poznati poduzetnik Josip Radeljak, koji je od nje bio stariji trideset i osam godina. Njih dvoje svoju ljubavnu priču mirno su završili na proljeće 2013. godine, a poslije ljubavnog prekida glumica se preselila k roditeljima u Šibenik, a zatim je otišla u Split, zbog uloge što ju je dobila u ‘Ruži vjetrova‘, seriji koja se prikazivala na RTL Televiziji.

image

Josip Dikan Radeljak i Dolores Lambaša

Damjan Tadic/Cropix

U toj seriji lijepa Dalmatinka ostvarila je svoju posljednju ulogu, a sjećat ćemo je se i po drugim brojnim kazališnim, televizijskim i filmskim ulogama. Televizijski gledatelji sjetit će je se kao Tamare Marin iz ‘Ruže vjetrova‘, Vanje Brezjak iz ‘Najboljih godina‘, Lucije Nardelli iz ‘Zabranjene ljubavi‘, kao i po filmu ‘Naslovnica‘ Silvane Menđušić koji je nastajao tijekom dvije godine, a bilježi niz trenutaka u životu tragično preminule glumice... Ljubitelji filma pamtit će je po ulogama u filmovima ‘Vjerujem u anđele’, ‘Tumor’ i ‘Pravo čudo’, a posjetitelji kazališta po ulozi Adele u predstavi zagrebačkog HNK ‘Dom Bernarde Ane’.

Njezina obitelj i prijatelji zauvijek će je pamtiti po srčanosti, iskrenosti, nepristajanju na kompromise i bezuvjetnoj podršci koju im je uvijek pružala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:02