KONAČNO OBJASNIO

Bryan Adams prije velikog koncerta u Areni Zagreb otkrio značenje svog hita: ‘Činilo mi se provokativnijim...‘

Dok Adams kaže da ‘Summer of 69‘ aludira na seksualnu pozu, njegov koautor tvrdi da se radi o godini

Bryan Adams na turneji So Happy It Hurts u San Diegu

 K.c. Alfred/Zuma Press/Profimedia/K.c. Alfred/zuma Press/profimedia

Bryan Adams govorio je o pravom značenju iza svog kultnog hita iz 1984. „Summer Of ‘69“ netom prije svog nastupa u zagrebačko Areni 13. prosinca. Mnogi su vjerovali da sunčana himna podsjeća na rokerska ljeta 1969., no kanadska zvijezda sada je otkrila istinu. Pjevač (64) je priznao da je pjesmu namjeravao nazvati „Best Days Of My Life“, ali je umjesto toga odlučio navesti seksualni položaj 69.

„Pa, namjeravao sam pjesmu nazvati ‘Best Days Of My Life‘, ali spominjanje ‘69‘ činilo mi se malo provokativnijim. Nije li ovaj razgovor malo preseksi za ovo vrijeme doručka?“, rekao je Sunday Timesu.

Na pitanje o najboljim danima u njegovu životu, odgovorio je da su uvijek to oni dani sada.

„Oh, najbolji dani su sada, uvijek sada. Kad sam napisao tu pjesmu, teško sam mogao zamisliti ili maštati što bi život nosio, ali sada sam tu i, znaš, super je.“

image

Bryan Adams na pozornici 1990-ih

Simon Liebovitz./Landmark/Profimedia/Simon Liebovitz./landmark/profimedia

Još 2008. je prvi put progovorio o značenju pjesme.

„Postoji zabluda da se radi o godini, ali ne… ‘69‘ nema veze s godinom, ima veze sa seksualnim položajem. Na kraju pjesme tekst kaže ‘to smo ja i moja beba u 69‘. Teško da se ne može shvatiti.“

Unatoč tvrdnjama glazbenika, njegov suradnik na pjesmi Jim Vallance inzistirao je na tome da je pjesma o godini i da je kraj pjesme samo bezobrazan.

„Ne pretvaram se da govorim u ime Bryana. Nas dvojica smo napisali pjesmu... Možda je on razmišljao o nečem sasvim drugom... ali ja sam razmišljao o onom prekrasnom ljetu kad sam napunio 17“, kazao je.

Bryanova iskrenost o pjesmi bit će šok za neke s obzirom na neugodan razgovor prošle godine kada je odbio razgovarati o njoj.

Dok je promovirao 15. album „So Happy It Hurts“, odbio je odgovoriti novinarki Belindi Russell na pitanje.

„1969. je ipak bila prilično velika godina u povijesti. Slijetanje na Mjesec, Woodstock. Ali tada ste bili samo dijete, pa koja je priča iza ljeta ‘69.?“, pitala ga je.

„Ne želim pričati o tome. Želim razgovarati o novom albumu. Zato sam ovdje“, uzvratio joj je glazbenik.

Podsjećamo, Kanađanin Adams nastupa nakon šest godina ponovno pred zagrebačkom publikom u Areni u sklopu svoje turneje „So Happy It Hurts“. Već četiri desetljeća glazbena je zvijezda s objavljenih 17 studijskih albuma za koje je osvojio brojne nagrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 20:33