PREĐENA MAGIČNA BROJKA

Disney ruši sve rekorde i kod nas: Milijun Hrvata pogledalo njegove filmove

U 2019. Disney je postao prvi filmski studio koji je zaradio više od 10 milijardi dolara u jednoj godini.

S Disneyjem i njegovom dominacijom povezani su i neki upravo objavljeni hrvatski rekordi: distribucijska kuća 2i Film postala je prvi filmski distributer u našoj zemlji koji je tijekom jedne godine u kina doveo više od milijun gledatelja.

Tu su i druge najbrojke koje su postignute u godini iza nas. Tako su najbolje kino otvaranje svih vremena u Hrvatskoj, s 88.951 gledateljem i prihodom od prodaje ulaznica od 3,6 milijuna kuna u prvom vikendu prikazivanja ostvarili “Osvetnici: Završnica”, u travnju prošle godine. Isti je film taj rekord postigao i u SAD-u i Kanadi, na tzv. domaćem tržištu.

Također, rekordno kino otvaranje u Hrvatskoj, ali za animirani film, postiglo je “Snježno kraljevstvo II” - iščekivani nastavak omiljenog crtića tijekom prvog vikenda u studenome prošle godine pogledalo je 72.812 posjetitelja kina uz prihod na blagajnama od 2,35 milijuna kuna. Nove avanture ekipe iz kraljevstva Arendelle, inače, u nepunih mjesec i pol dana prikazivanja pogledalo je čak 197.000 gledatelja.

Impresivna je i brojka ukupne gledanosti filma “Kralj lavova”, live-action adaptacije jednog od najuspješnijih animiranih filmova svih vremena, koju je u 2019. pogledalo više od 260.000 tisuća domaćih gledatelja. Preskakanju brojke od milijun gledatelja u hrvatskim kinima pomogao je, dakako, i posljednji nastavak najpoznatije svemirske sage “Ratovi zvijezda: uspon Skywalkera”. Taj je film u samo prva dva tjedna kino distribucije (prikazuje se od 19. prosinca) pogledalo više od 100.000 ljudi, što nije konačna brojka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 23:27