HIT SERIJA

Gdje je Halit Ergenç? Nakon uloge Sulejmana, sada se bori za svoje bolesno dijete

Jednog od najpopularnijih turskih glumaca gledamo u telenoveli ‘Očev izbor‘, još jednoj turskoj uspješnici producentske kuće Ay Yapim

Halit Ergenc

Odlično! Super! Ovo smo čekali!, riječi su kojima su RTL-ovi gledatelji popratili povratak Halita Ergença, zvijezde serija “1001 noć” i “Sulejman Veličanstveni” na televizijske ekrane u Hrvatskoj. Jednog od najpopularnijih turskih glumaca od ponedjeljka gledamo u novoj ulozi skromnog, ali i karizmatičnog profesora u seriji “Očev izbor”, u kojoj je producentska kuća Ay Yapim, zaslužna za brojne turske uspješnice, okupila najpoznatije turske glumce.

image

‘Očev izbor‘

”Što ste spremni učiniti za svoje dijete?” centralno je pitanje serije u kojoj Irfan (Halit Ergenç) glumi profesora ekonomije na državnom sveučilištu u čijem životu iznenada sve krene nizbrdo. Najprije nepravedno dobije otkaz, a zatim se njegov sedmogodišnji sin Deniz razboli. Irfan i njegova supruga Eda (Nur Fettahoğlu) traže pomoć jer su se našli na rubu egzistencije. No kamo god krenu, vrata im se zalupe pa odluče pokucati na zadnja, vrata njihova prijatelja iz djetinjstva Egemena (Ozan Güven)... Irfan će ponovno sresti Ilay (Birce Akalay), ljubav svog života s kojom je prekinuo kad su se trebali vjenčati, a koja je sada Süleymanova (Mesut Akusta) ljubavnica, te mladu ženu Ayşe (Aslı Enver), koja bi mogla postati njegova spasiteljica...

”Očev izbor” (Babil) je dramska serija najpoznatije turske producentske kuće Ay Yapim (“Ezel”, “Strasti Orijenta”, “Izgubljena čast”), čiju režiju potpisuje Uluç Bayraktar, a scenarij Nüket Bıçakçı i Özlem Yücel. Uz Halita Ergença, koji je gledateljima RTL-a poznat iz “1001 noći” i “Sulejmana Veličanstvenog”, u ovoj seriji su i još dvoje glumaca koji su nizali pohvale zbog svojih interpretacija u “Sulejmanu Veličanstvenom”, Nur Fettahoğlu (Mahidevran u “Sulejmanu Veličanstvenom”), koja u “Očevu izboru” glumi Irfanovu brižnu suprugu, te Ozan Güven, s tim da je nekadašnji Rustem-paša sada Egemen, najbolji Irfanov prijatelj koji je na zanimljiv način povezan i s njegovom suprugom.

Kraljevski status

Napetu radnju turske uspješnice iz 2020. godine na RTL-u pratimo u 62 epizode, a od istaknutih glumaca svakako treba spomenuti sjajnu Asli Enver, jednu od najbolje plaćenih umjetnica u Turskoj koja je u “Očevu izboru” utjelovila Ayşe Karaali, policajku na tajnom zadatku, a hrvatska publika zavoljela ju je u seriji “Istanbulska nevjesta”. Atraktivna Birce Akalay tumači Ilay Yücedağ, Süleymanovu ljubavnicu te Irfanovu bivšu djevojku, a Mesut Akusta, kojeg se sjećamo iz popularne serije “Crna ruža”, sada je nemilosrdni poslovni čovjek Süleyman Yavuncu.

Ekipu, naravno, predvodi Halit Ergenç kojeg su gledatelji u Hrvatskoj zavoljeli još 2010. godine, kada je RTL donio prvu tursku sapunicu ikad prikazanu u Hrvatskoj - “1001 noć”. Vladara turske glumačke scene u njegovoj zemlji publika doživljava poput kralja, a taj je status dobio nakon što je utjelovio “Sulejmana Veličanstvenog”. Ovoj ulozi glumac je bio toliko posvećen da se vratio na set te serije samo tri dana nakon što je slomio nogu na snimanju.

Poznat po tome da predano pristupa svim svojim rolama, oduševio je tursku publiku i kritiku i ulogom požrtvovnog oca u seriji “Očev izbor”. Napeta turska drama govori o roditeljskoj borbi za vlastito dijete. Očinska ljubav i požrtvovnost teme su s kojom se Halit lako suživio. U djetinjstvu je gledao veliku žrtvu koju je njegova majka podnijela zbog bolesti svoje kćeri, a njegove mlađe sestre. Bolest je promijenila život Halitove obitelji pa su se roditelji rano razveli, a on ostao bez potrebne stabilnosti. Svojoj je djeci jako posvećen i trudi se osigurati im što više privatnosti kako bi bezbrižno odrastali.

Sa suprugom Bergüzar Korel tijekom 14 godina braka dobio je troje djece, a obiteljsko gnijezdo svili su u elitnom dijelu Istanbula. Par se ne osvrće na glasine koje često kruže o njihovu braku, način je to na koji je ovaj glumac naučen odmalena. Odrastao je, uostalom, uz oca koji je i sam bio ugledan glumac, no nije želio pomoću očeve protekcije doći do uspjeha. Krenuo je vlastitim putem prema slavi.

image

Halit Ergenc i Nur Fettahoglu

Nakon što je upisao studij brodogradnje, shvatio je da to nije za njega pa godinu dana kasnije prelazi na glumu, koju je i diplomirao. Karijeru je Halit Ergenç počeo u kazalištu - okušao se i u mjuziklu, operi, baletu. U isto vrijeme zarađivao je i snimanjem televizijskih reklama, voditeljskim angažmanima i manjim ulogama u serijama...

Prema vlastitom priznanju, u mladosti je bio tvrdoglav i buntovan, a tijekom kratkog razdoblja živio je i u SAD-u. Pokušavao je tamo dobiti neku ulogu, bio je toliko uporan da je dva dana spavao na ulici, a onda je stigla ponuda da u Turskoj pripremi predstavu. Projekt se nije dogodio, no Halit je ostao - i više se nikad nije osvrnuo. Ubrzo je stigla uloga u “1001 noći”, seriji koja mu je promijenila život i poslovno i privatno.

Najplaćeniji

Titula najplaćenijeg i najpopularnijeg glumca u Turskoj stigla mu je kada je dobio ulogu u “Sulejmanu Veličanstvenom”. Skup i zahtjevan projekt Halit je odradio maestralno, a publika i kritika bili su složni u ocjenama - Ergenç je tu ulogu donio bez greške. Serija je srušila rekorde gledanosti i postala apsolutni fenomen turske televizije, a prelilo se to i na ostatak svijeta. Ulogom velikog vladara Halit je zavladao turskom glumačkom scenom, a producenti su shvatili da im je njegovo ime jamstvo za uspjeh.

Dodatni šarm ovaj glumac ima i zato što se ne libi oglasiti o društvenim nepravdama, prosvjedovati i dignuti glas za narod iz kojeg je potekao. Zbog toga ga obožavatelji vole još više. Magija Halita Ergença odavno je mjerljiva u brojevima - zaradi - sljedbi na društvenim mrežama, gledanosti, a znali su to i producenti “Očeva izbora”, serije koja briše neke stare granice i dodaje dramatičnim ljubavnim zapletima novu komponentu, onu koja obrađuje društvene nepravde i anomalije s kojima se mali čovjek svakodnevno nosi.

Uz Halita Ergença u seriji glumi i Nur Fettahoğlu. Njih dvoje među najcjenjenijim su glumcima na iznimno konkurentnom turskom tržištu, a njihova televizijska kemija odavno je potvrđena. Dok u “Očevu izboru” glume bračni par pred najvećim životnim iskušenjem, prije desetak godina našli su se u ulogama Mahidevran i Sulejmana Veličanstvenog u istoimenom povijesnom spektaklu. Gledatelji RTL-a tako su se već imali prilike uvjeriti u glumačke vještine i posvećenost koju ove zvijezde gaje prema projektima na kojima rade. Halit i Nur odlično funkcioniraju kao televizijski bračni par, a nakon “Sulejmana Veličanstvenog” pokazali su to i u “Očevu izboru”.

Različite priče

Dok su profesionalno Nur i Halit ljudi sličnih profila i poslovnog uspona koji im je isprepleo živote, privatno žive prilično različite priče. U “Očevu izboru” njegov bi se brak mogao naći u iskušenju, no privatno to nikako nije slučaj. Halit Ergenç godinama je u sretnom braku s kolegicom Bergüzar Korel, s kojom se upoznao na snimanju uspješnice “1001 noć”. Fatalna ljubav planula je na snimanju spomenute serije, a zbog te ljubavi su Halit i njegova supruga ostavili dotadašnje partnere. Iako su turski mediji u nekoliko navrata pisali o problemima u njihovu braku, Bergüzar i Halit i dalje su zajedno te u idiličnom okruženju odgajaju njihovo troje djece - dva dječaka i djevojčicu koja im je stigla krajem 2021. godine.

image

Halit Ergenc

Teži privatni put imala je Halitova partnerica u “Očevu izboru”. Nur Fettahoğlu jedna je od najvoljenijih turskih glumica, no to joj nije donijelo privatnu sreću. Nakon što je 2008. ušla u brak s Muratom Asijom, razvela se tri godine kasnije. Tijekom tog razdoblja poslovno je doživljavala procvat - snimala je “Sulejmana Veličanstvenog” i postala važno ime turske umjetničke scene. Nakon nekoliko godina samoće, 2015. je ušla u brak s poduzetnikom Leventom Vezirogluom - za kojeg se udala dvaput. Tijekom braka postali su roditelji djevojčice, a zbog nje su i danas, unatoč razvodu, u sjajnim odnosima. Tako Nur ima veliku poveznicu s likom Ede, koju igra u “Očevu izboru” - jer ona je i privatno prije svega majka posvećena svom djetetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 14:38