EUROSONG 2024.

Hoćemo li dobiti dugoočekivani povratak ABBA-e? Jednom objavom bacili su fanove širom svijeta u trans!

Počele su se širiti glasine da će se bend ponovno okupiti za nastup na Euroviziji

Grupa ABBA

 Daniel Angeli/Bestimage/Profimedia/Daniel Angeli/bestimage/profimedia

Obožavatelji Eurovizije su podivljali od nestrpljenja dok je ABBA u četvrtak u isječku na društvenim mrežama najavljivala njihov povratak.

Dominirali su glazbenom scenom tijekom sedamdesetih, ali samo 10 godina, i dva razvoda nakon, prekinuli su s radom, piše Daily Mail.

Doduše, otkako je Eurovizija 2024. započela, počele su se širiti glasine da će se bend ponovno okupiti za nastup na ovom prestižnom pjevačkom natjecanju, a bilo bi prigodno obilježiti i 50 godina od pobjede s hitom ‘Waterloo‘.

Bend, koji čine Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog i Bjorn Ulvaeus, podijelio je isječak na TikToku u kojem izviruju iza grma.

- U redu, ljudi, vratili smo se, jesmo li vam nedostajali? Vi ste nama nedostajali - čuo se govor usred videa, a obožavatelji su požurili u odjeljak za komentare kako bi podijelili svoje uzbuđenje.

- Oh, ako se pojave na Euroviziji, eksplodirat ću - objasnio je jedan komentator.

- Najbolji i najvažniji povratak u povijesti? Mi smo spremni - piše u komentarima.

Kultna pop grupa sedamdesetih i dalje je najpoznatiji i najuspješniji "izvozni proizvod" Švedske nakon što su u travnju 1974. pobijedili na Eurosongu sa svojom pjesmom "Waterloo". Osvrćući se na tu obljetnicu, grupa je objavila zajedničku izjavu u kojoj su izrazili svoju zahvalnost obožavateljima na "stalnoj odanosti i podršci tijekom godina".

image

ABBA, 1978.

Upp/topfoto/profimedia/Upp/topfoto/profimedia

- Malo je ludo i ponizno pomisliti da su milijuni vas koji ste nas prvi put vidjeli u finalu Eurosonga 1974. prenijeli našu glazbu nekoliko generacija. Vidimo dokaze toga svaki put kada netko od nas posjeti ABBA Voyage u Londonu, i upravo zbog toga možemo proslaviti 50. godišnjicu tog događaja znajući da naše pjesme još uvijek odzvanjaju diljem svijeta. Teško je shvatiti da je prošlo 50 godina otkako smo nas četvero čekali iza pozornice na odluke svih žirija diljem Europe u Domeu u Brightonu - stoji u objavi ABBA-e.

- Dakle, što su bili naši snovi tijekom tih napetih trenutaka ili u kaosu nakon pobjede koju smo osigurali s najmanjom razlikom u povijesti Eurosonga? Četiri različita sna, bez sumnje, ali kakvi god oni bili, koliko god veličanstveni bili, stvarnost ih je nadmašila, to je sigurno - zaključili su.

image

ABBA, 1977.

Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia/Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia

Što se tiče karijere nakon Eurosonga, grupa je izgradila ogroman repertoar hitova uključujući ‘Dancing Queen‘ (1976.), ‘Gimme! Gimme! Gimme!‘ (1979). i ‘Super Trouper‘ (1976.) te još desetak vrlo popularnih pjesama. Otkako su se razišli, njihov glazbeni katalog inspirirao je Mamma Mia! filmsku franšizu i kazališnu predstavu, a nedavno i nevjerojatni ABBA Voyage - kultni hologramski show koji je osigurao 322 milijuna funti u britanskom gospodarstvu. Prodano je više od milijun ulaznica po cijeni od 181,50 funti.

Koncert koji je nastajao pet godina vraća publiku u vrhunac ABBA-e 1970-ih i 1980-ih i omogućuje obožavateljima da dožive njihov koncert, unatoč njihovom razlazu u prosincu 1982. godine.

image

ABBA, 1978.

-/everett/profimedia/-/everett/profimedia

Nakon raspada, okupili su se samo prilikom debija ABBA Voyage 2022., no nije došlo do ‘‘pravog‘‘ ponovnog okupljanja sa svo četvero na pozornici. Prošle je godine glasnogovornik benda Görel Hanser ‘‘jasno demantirao‘‘ ponovno okupljanje povodom Eurovizije, rekavši da ‘‘nema takvih planova‘‘ i da je to ‘‘definitivno samo pusta želja obožavatelja‘‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:55