STEREOTIPI, NASILJE...

Krenuli prikazivati filmove o Jamesu Bondu pa izdali upozorenja: ‘Mogli bi vas uvrijediti‘

Projekciji filmova u ciklusu zvanom ‘John Barry: Soundtracking Bond and Beyond‘ prethodi poruka o odricanju od odgovornosti

Sean Connery u filmu ‘Samo dvaput se živi‘, 1967.

 Eon Production/Christophel Collection/Profimedia/Eon Production/christophel Collection/profimedia

Britanski filmski institut (BFI) izdao je višestruka upozorenja za publiku prije nadolazećih filmskih projekcija u čast britanskom filmskom skladatelju Johnu Barryju, uključujući filmove o Jamesu Bondu.

Kako su medijske kuće The Guardian i The Daily Mail izvijestile ovaj tjedan, projekciji filmova u nadolazećem ciklusu zvanom "John Barry: Soundtracking Bond and Beyond" prethodi poruka o odricanju od odgovornosti. Spomenuta poruka poručuje kako "mnogi od ovih filmova sadrže jezik, slike ili drugi sadržaj koji odražava gledišta koja su prevladavala u to vrijeme, ali će izazvati uvredljive reakcije danas (kao što su i tada)".

Među tim naslovima su i dva filma o Bondu iz perioda kada je tu ulogu tumačio Sean Connery, odnosno, "Samo dvaput se živi" iz 1967. i "Goldfinger" iz 1964. godine.

- Naslovi su ovdje uključeni iz povijesnih, kulturoloških ili estetskih razloga i BFI ili njegovi partneri ni na koji način ne podržavaju ova stajališta - piše na web stranici BFI-a.

Stranica je sadržavala opise svakog filma u sezoni, postavu koja također uključuje "Ponoćni kauboj", "Slučaj Ipcress" i "Petulia". Neki od filmova na ovom rasporedu dobili su dodatan opis u spomenutoj izjavi odricanja od odgovornosti. U svom opisu, "Samo dvaput se živi" dobio je posebno upozorenje koje je glasilo: "Sadrži zastarjele rasne stereotipe."

Za film “Ponoćni kauboj” stoji da “sadrži upotrebu homofobičnog jezika i seksualnog nasilja”, dok je dodatno odricanje od odgovornosti također dano za "Petulia", u kojem je stajalo da "sadrži scene obiteljskog nasilja". Osim upozorenja na web stranici, britanski The Telegraph izvijestio je da se jedno može pronaći i ispred BFI-jevog kina u Londonu. Glasnogovornik BFI-a dao je Fox News Digitalu više pojedinosti o odricanju od odgovornosti u četvrtak.

- Upozorenja su vidljiva na prodajnom mjestu prilikom potvrđivanja ulaznica koje se nalaze unutar mjesta događaja, tj. na prostoru blagajni, i pojavljuju se u našem tiskanom vodiču i web stranici koja se odnosi na ovu sezonu prikazivanja filmova - rekao je.

Opravdavajući ova upozorenja, glasnogovornik je citirao jednu studiju, navodeći da je "istraživanje iz 2021. godine koje je proveo Britanski odbor za klasifikaciju filmova otkrilo da gotovo dvije trećine ispitanih tinejdžera podržava upozorenja na filmovima koji bi mogli ugroziti njihovo mentalno zdravlje".

Voditeljica strateških komunikacija BFI-ja, Tina McFarling, tvrdi da imaju "odgovornost sačuvati filmove što je moguće bliže njihovoj suvremenoj točnosti, prenosi NY Post.

- Čak i kada sadrže jezik ili prikaze koje kategorički odbijamo, također imamo odgovornost u načinu na koji ih predstavljamo našoj publici - tvrdi McFarling.

- Upozorenja služe kao smjernice da film ili djelo odražavaju poglede na vrijeme u kojem su napravljeni i koji mogu izazvati uvredu kod gledatelja - dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:36