PONIŽAVAJUĆE

Misice digle tužbu protiv organizatora: ‘Skinuli su nas i provjeravali nam tijela, morale smo pozirati raširenih nogu!‘

Bile su zamoljene da skinu majice kako bi organizatori natjecanja mogli ‘pregledati njihove ožiljke, celulit ili tetovaže‘

Miss Universe Indonezija

 Instagram/Miss Universe Indonezija

Šest finalistica ovogodišnjeg izbora ljepote Miss Universe Indonezije podnijelo je žalbe policiji optužujući organizatore da su ih tjerali da se skidaju kako bi im "provjerili tijela" i fotografirali ih u toplesu.

Mellisa Anggraini, odvjetnica koja zastupa žene, izjavila je da su njezine klijentice bile zamoljene da skinu majice kako bi organizatori natjecanja mogli "pregledati njihove ožiljke, celulit ili tetovaže", prenosi CNN.

Jedna natjecateljica, koja je identificirana samo početnim slovom ‘N‘, bila je šokirana jer ‘provjere tijela‘ nisu bile navedene u rasporedu, navodi odvjetnica. Neidentificirana žena pristala je fotografirati se u toplesu, kao i ostale četiri žene. "To je bilo dovoljno da ih se ponizi i degradira", rekla je odvjetnica.

Na konferenciji za novinare još jedna neidentificirana natjecateljica, čije su lice zamaglili lokalni mediji, rekla je da su je zamolili da pozira u neprikladnom izdanju, uključujući i raširene noge, izvještava Reuters. Podnositeljice tužbe navode da su te fotografije snimljene dok su muški zaposlenici bili prisutni u prostoriji. Sudu su predani i dokumenti i videosnimke kao dokazi, navela je Anggraini.

Navodni incidenti dogodili su se 1. kolovoza, dva dana prije velikog finala u Jakarti, dodala je.

Policijska glasnogovornica Yuliansyah, koja kao i mnogi Indonežani koristi samo jedno ime, rekla je novinarima da su službene žalbe podnesene u ponedjeljak te da je istraga u tijeku. "Pritužbe će se koristiti kao osnova za našu istragu", dodala je.

Organizatori Miss Universe rekli su za CNN da su upoznati s optužbama protiv izbora za Miss Universe Indonezije 2023., kojim upravlja lokalni vlasnik franšize.

“Miss Universe vrlo ozbiljno shvaća optužbe za seksualno zlostavljanje i neprimjerenost”, navodi se u priopćenju. "Pružanje sigurnog mjesta za žene najveći je prioritet organizacije Miss Universe i mi istražujemo ovo pitanje."

Organizatori indonezijskog natjecanja nisu odmah odgovorili na CNN-ov zahtjev za komentarom, ali u izjavi objavljenoj na Instagramu, direktorica Poppy Capella rekla je da njezina organizacija "pomno prati situaciju".

“Aktivno istražujemo navode o kojima su izvještavali masovni mediji”, navodi se u Capellinoj izjavi. “Provest ćemo temeljitu istragu i razmotriti optužbe protiv nas. Odmah ćemo zauzeti potrebne stavove i radnje po ovom pitanju i utvrditi istinu.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 15:28