USPON I PAD KRALJICE LJEPOTE

Najopasnija žena na svijetu opet je na slobodi!

Supruga meksičkog narkobosa El Chapa puštena je iz zatvora nakon što je provela dvije godine iza rešetaka. Tko je Emma Coronel Aispuro?

Emma Coronel Aispuro

 Timothy A. Clary/Afp/Profimedia/Timothy A. Clary/afp/profimedia

Emma Coronel Aispuro, supruga ozloglašenog meksičkog narkobosa Joaquina ‘El Chapa‘ Guzmana, puštena je iz američkog zatvora nakon što je provela dvije godine iza rešetaka u Los Angelesu zbog pomaganja suprugu u distribuciji milijarde dolara vrijedne droge u Americi i pranja novca.

Kao šef ozloglašenog kartela Sinaloa, Guzman (66) je 25 godina vladao meksičkom trgovinom i krijumčarenjem droge. Također je oko sebe okupio skupinu ljudi spremnih ubijati, otimati i mučiti.

image

Joaquin Guzman Loera, El Chapo

Alejandro Ayala/Zuma Press/Profimedia/Alejandro Ayala/zuma Press/profimedia

Glamurozna 34-godišnja supruga i majka dvoje djece sada je spremna započeti novi život bez njega, a mnogi se pitaju tko je bivša kraljica ljepote i kako je postala najbliža osoba od povjerenje i saveznica najozloglašenijeg svjetskog narkobosa?

Tek oslobođena zatvorenica rođena je u stočarskoj obitelji u blizini San Francisca 1989., a odrasla je u udaljenom selu Durango La Angostura u Meksiku. Sa 17 godina postala je kraljica ljepote, kada je pobijedila na izboru ljepote u sklopu Festivala kave u guave 2007. u Meksiku.

Ova ljepotica, koja ima dvojno državljanstvo, nije prva u svojoj obitelji koju se povezuje s kartelima. Naime, njezin otac, Inés Coronel Barreras, bio je jedan od El Chapovih najpouzdanijih suradnika prije njegova uhićenja 2013. godine.

image

Emma Coronel Aispuro

Johannes Eisele/Afp

Kako je upoznala ‘El Chapa‘?

Emma je narkobosa upoznala kad ju je zamolio za ples na jednoj zabavi u Meksiku kad joj je bilo 17 godina.

"Zavodljivo mi se nasmiješio. Nakon nekog vremena prišla mi je jedna osoba i rekla: ‘Onaj čovjek pita želiš li plesati s njim‘, a ja sam na to odgovorila ok", ispričala je za LA Times u jednom od svojih rijetkih intervjua.

Običan ples rasplamsao se u burnu romansu, a Emma je ubrzo dobila titulu njegove treće supruge. Vjenčali su se nakon što je ona napunila 18. El Chapo je 32 godine stariji od nje, a njihove dvije kćeri najmlađe su od devetnaestero djece za koju se govori da su njegova.

Koja je bila njezina uloga u poznatom narko-carstvu?

Nju je u veljači 2021. pritvorio FBI u međunarodnoj zračnoj luci Dulles u Washingtonu, pod optužbom za trgovinu drogom.

Prema tužiteljima, Emma je pomagala u vođenju narko-carstva svog supruga između 2014. i 2017. te je, prema njihovim riječima, usko surađivala sa zapovjedno-kotrolnom strukturom kartela Sinaloa. Optuživali su je da je distribuirala velike količine droge koja je bila prokrijumčarena u SAD.

image

Emma Coronel Aispuro

Kena Betancur/Afp

Coronel Aispuro pomogla je svom suprugu da pobjegne iz najsigurnijeg zatvora u Meksiku 2015. kupivši zemljište koje je bilo iskorišteno za kopanje podzemnog tunela koji ga je na koncu doveo do slobode. Tužitelji su rekli da je također prokrijumčarila GPS sat kroz osiguranje zatvora nakon što ga je zamaskirala kao prehrambeni artikl. Kralj droge, kako nazivaju El Chapa, koristio je svoju suprugu i kao ‘glasnika‘, pa je tako prenosila poruke između njega i ostalih članova kartela dok je bio u zatvoru, priopćilo je tada tužiteljstvo.

Emma Coronel Aispuro 2021. priznala je krivnju za pomoć pri uvozu više od 450 tisuća kilograma kokaina, 90 tisuća kilograma heroina, 45 tisuća kilograma metamfetamina i oko 90 tisuća kilograma marihuane. Također je sudjelovala i u dvije zavjere da se njezina supruga El Chapa izvuče iz zatvora. Riječ je o jednom uspješnom bijegu iz 2015. i drugom neuspješnom pokušaju koji se dogodio godinu kasnije, dok je čekao izručenje u SAD.

Isprva suočena s maksimalnom kaznom od deset godina, Coronel Aispuro dobila je relativno blagu kaznu zbog nedostatka kaznenog dosjea i činjenice da nije bila upletena u nasilnije aktivnosti Guzmanova kartela. Kao dio svoje nagodbe o priznanju krivnje, također je predala 1,5 milijuna dolara dobiti od trgovine drogom. Puštena je nakon 27 mjeseci zatvora.

image

Emma Coronel Aispuro

-/Afp

Podrška na suđenju

Odana supruga, Coronel Aispuro svaki je dan prisustvovala suđenju svome suprugu u znak podrške. Pritom se pojavljivala u skupoj dizajnerskoj odjeći i s velikim sunčanim naočalama na licu, a s obzirom na to da joj je španjolski materinji jezik, tijekom cijelog suđenja je nosila slušalice i slušala prijevod.

Tijekom suđenja El Chapu, bivša kraljica ljepote također je objavljivala inspirativne citate o ljubavi i odanosti na u međuvremenu izbrisanom Instagram profilu. Poznata po tome da ne daje intervjue, tada je čak napravila iznimku i dala rijedak intervju u kojem je El Chapa predstavila kao oca i supruga punog ljubavi.

Kad je stigla El Chapova presuda, on se okrenuo da još jednom pogleda svoju suprugu i poslao joj poljubac. Boreći se sa suzama, ona mu se tada nasmiješila i podignula palac gore.

El Chapo je dobio doživotni zatvor, a svoje će dane proživjeti u zatvoru koji nazivaju ‘high-tech verzijom pakla‘.

image

Emma Coronel Aispuro

Don Emmert/Afp

Što je s njihovom djecom?

Coronel Aispuro rodila je blizanke, Emaly i Mariju Joaquinu, u bolnici Antelope Valley u Lancasteru u Kaliforniji.

Guzmanovo ime izostavljeno je s rodnih listova njihove djece jer je Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a nudilo nagradu od pet milijuna dolara za njegovo hvatanje u vrijeme njihova rođenja.

Narko-kraljica Emma na suđenju je molila suca da ne dopusti da njezine kćeri "odrastaju bez majčina prisustva", pa se očekuje da će iskoristiti svoju novostečenu slobodu da se vrati u zagrljaj svojim kćerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 23:56