NOVA BIOGRAFIJA ROBINA WILLIAMSA

OTKRIVENI DETALJI O ZADNJIM MJESECIMA ŽIVOTA VELIKOG GLUMCA Nije bio ni lud ni depresivan. Autopsija je pokazala što ga je natjeralo na samoubojstvo

 
 Profimedia, Allpix Press

Glumac Robin Williams silno se trudio zapamtiti tekst tijekom snimanja filma ‘Noć u muzeju: Tajna grobnice’ 2014. u Vancouveru. ‘Plakao mi je na ramenu apsolutno svaki dan. To je bilo strašno, jednostavno strašno. Rekla sam njegovim menadžerima da sam samo vizažistica i da nisam sposobna odgovarati na probleme s kojima se nosi’, rekla je Cheri Minns. Sugerirala mu je ipak da se vrati stand up nastupima kako bi vratio izgubljeno samopouzdanje, ali je odbio: ‘Samo je plakao i govorio da ne može, da više ne zna kako i da više ne zna biti duhovit.’

Premda su ga gledatelji i obožavatelji doživljavali kao beskrajno smiješnog i talentiranog glumca, obožavali su podjednako njegovu interpretaciju i bedastih i ozbiljnih likova, no rijetko je tko znao da Williams boluje od neurodegenerativne bolesti koja polako preuzima njegove talente, mozak i karakter.

Minns je detalje sa snimanja filma ispričala autoru nove biografije slavnog glumca ‘Robin’, Daveu Itzkoffu, koja je u prodaji od ovog mjeseca, piše New York Post. U njoj Itzkoff donosi detalje o posljednjih nekoliko mjeseci Williamsovog života i o surovoj stvarnosti s kojom se zapravo borio.

Premda od samih početaka karijere nije odolijevao alkoholu i drogama (jednom je prilikom rekao da je ‘kokain Božja poruka da zarađujete previše novaca’), slavu je stekao na brzinu. Nanizao je razne hvaljene uloge, pozitivne kritike, nominacije za Oscara (jednog osvojenog za film ‘Dobri Will Hunting’)... Početkom 2000-tih imao je i nekoliko filmskih promašaja, vratili su se problemi s drogom i 2006. se prijavio u kliniku za odvikavanje od ovisnosti. Ondje je upoznao svoju treću suprugu Susan Schneider za koju se oženio 2011.

GOOD WILL HUNTING (1997) - ROBIN WILLIAMS - MATT DAMON., Image: 137016298, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial inside use only. This is a publicly distributed handout. Access rights only, no license of copyright provided. Mandatory authorization to Visual Icon (www.visual-icon.com) is required for the reproduction of this image., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Album
Profimedia, Album
Scena iz filma 'Dobri Will Hunting'

Početak simptoma

Dvije godine nakon vjenčanja Williams se počeo žaliti na niz simptoma - probavu, probleme s mokrenjem, nesanicu, gubitak osjeta njuha i žgaravicu. U lijevoj ruci mu se javljao tremor, vjerojatno zbog stare ozljede ramena. ‘To je izgledalo kao da igramo neku igru - koji će simptom prevladati ovaj mjesec? Više sam puta pomislila da mi je muž hipohondar. Nešto se događa, ali nemamo nikakve odgovore, a sve smo probali’, ispričala je Schneider Itzkoffu.

Izgubio je na težini, glas mu je pucao, šale su mu postale neukusne, znao je biti neugodan prema kolegicama, postao je svadljiv i svi su to primjećivali. Razvio je paranoju da netko krade od njega, a na snimanju ‘Noći u muzeju’ jednom je prilikom imao napadaj panike zbog čega su mu liječnici pripisali antipsihotike.

U svibnju 2014. Williamsu su dijagnosticirali Parkinsonovu bolest. Liječnici su mu rekli da još barem desetak godina ne mora puno brinuti jer lijekovi drže bolest pod kontrolom. ‘Nikad ga nisam vidio tako uplašenog. On je bio najhrabriji komičar kojeg sam upoznao, najhrabriji umjetnik. No, sad je bio samo uplašeni čovjek’, ispričao je za novu knjigu njegov jako dobar prijatelj, također glumac Billy Crystal.

‘Hodao je jako polako. Mrzio je kad se ne bi mogao sjetiti neke riječi u razgovoru. Srušio bi se navečer u krevet, ali ipak nije mogao spavati. Ponekad bi se ukočio, nije se mogao micati i onda bi bio frustriran kad bi prestalo. Imao je problema s prostorom, nije više mogao ocijeniti dubinu i daljinu. Gubitak nekih osnovnih funkcija dodatno ga je uznemiravao’, rekla je Schneider.

Autopsija i prava dijagnoza

U kolovozu iste godine, nakon napornog dana, Williams je stigao kući i izvadio svoju kolekciju skupih ručnih satova. Bojao se da će ih netko ukrasti pa ih je odlučio premjestiti. Bio je vrlo smiren i pitao suprugu treba li joj masaža stopala prije nego što se povukao u svoju sobu. ‘Kao i uvijek poželjeli smo si laku noć. Činilo mi se da mu je bolje, kao da lijekovi djeluju, kao da je počeo spavati’, otkrila je Schneider.

13 November 2011 - Hollywood, California - Susan Schneider and Robin Williams.
Profimedia, ADMedia
Susan Schneider i Robin Williams

Kad se probudila iduće jutro, vrata od njegove sobe bila su još uvijek zatvorena. Bila je sretna jer je pomislila: ‘Konačno spava.’ Međutim, kako do 11 ujutro nije izašao iz sobe, Schneider se zabrinula i otključala je pomoću spajalice. Williams se objesio vlastitim remenom. Oproštajne poruke nije bilo.

Nakon tri mjeseca stigli su nalazi autopsije. Nalaz je glasio: Lewyova tjelesna demencija (LBD). Odmah je postalo jasno da glumac nije imao Parkinsonovu bolest, nije pošandrcao niti je bio u teškoj depresiji. Patio je od neizlječive bolesti mozga zbog koje je sve slabije funkcionirao i koja počinje s problemima pamćenja, tremorom i kočenjem, potom značajno mijenja osobnost, javljaju se psihijatrijski simptomi i na koncu smrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:59