ODLAZAK GLUMICE

Preminula glumačka veteranka Piper Laurie (91) zvijezda Hazardera, Twin Peaksa i Carrie

Kada je shvatila da joj Hollywood ne pruža što želi, napustila je filmsku industriju i vratila se pod svojim uvijetima

Piper Laurie

 Robyn Beck/Afp

Američka glumica Piper Laurie preminula je u subotu, 14. listopada u Los Angelesu. Imala je 91 godinu.

"Laurie se već neko vrijeme nije osjećala dobro. Ostat će zapamćena kao vrhunska glumica jedne generacije i predivno ljudsko biće", izjavila je za medije glumičina glasnogovornica Marion Rosenberg. Uzrok smrti još nije potvrđen.

Piper Laurie najpoznatija je po ulogama u filmovima "Hazarder" i "Carrie" te seriji "Twin Peaks".

Karijeru je započela 1950. godine, no nakon niza uloga plahih djevojaka koje joj nisu bile po volji i razočarana odnosom Hollywooda prema mladim ženama, odlučila je napustiti filmsku industriju.

image

Piper Laurie na početku karijere

Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Profimedia/Rights Managed/mary Evans Picture Library/profimedia

- Mogu me baciti u zatvor, tužiti me, nije me briga... Nikad više neću raditi dok ne budem mogla raditi nešto prema čemu imam malo poštovanja - prisjetila se za magazin People 1990. godine, objašnjavajući kako je svojem agentu objasnila da želi van iz filmskog svijeta. Agent joj je pomogao da raskine ugovor s Universalom i Laurie se preselila u New York. Živjela je u New Yorku, studirala kiparstvo i odgajala kćer Anne koju je dobila u braku s novinarom Joeom Morgensternom.

Radila je pomalo za televiziju, i za svoju ulogu u drami "Gluho srce" koju je režirao Sidney Lumet, glumila je djevojku koja je izgubila sluh zbog emocionalne nesreće. Tada je prvi put nominirana za Emmy. Oduševila je i kao alkoholičarka u "Danima vina i ruža" u režiji Johna Frankenheimera za koju se pripremala razgovarajući s alkoholičarima na sastancima Anonimnih alkoholičara i liječnicima u psihijatrijskoj bolnici Bellevue.Također se pojavila u "Staklenoj menažeriji" na Broadwayu.

image

Piper Laurie i Paul Newman u filmu The Hustler

The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia/The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia

Uporni Brian De Palma uspio ju je nagovoriti da prihvati ulogu majke u horor-drami "Carrie", za koju je Laurie nakon što je pročitala scenarij smatrala "da je komična".

Nakon toga polako počela vraćati i snimati filmove, te dalje raditi na serijama. Svi je pamte iz kultne serije "Twin Peaks" i ulozi pokvarene, beskrupulozne Catherine Martell. Catherine umire u požaru u pilani u prvoj sezoni, no Laurie je dobila mjesto i u drugoj sezoni. Na poziv Davida Lyncha vratila prerušena u muškarca.

- Rekao mi je: "Kakav ćeš muškarac biti, ovisi o tebi." - ispričala je Piper Laurie godinama kasnije u jednom intervjuu - Mogao bi biti Meksikanac, Francuz, što god sam željela. Bila sam izvan sebe od sreće i osjećaja moći da odaberem svoju ulogu. Odlučila sam da ću biti japanski biznismen jer sam mislila da će to biti najmanje predvidljivo.

image

Twin Peaks

Lynch/frost Productions/Propag/Afp/Profimedia/Lynch/frost Productions/propag/afp/profimedia

Teško je povjerovati, no ostali glumci i ekipa nisu ništa znali o planovima glumice i redatelja. Laurie je rečeno da nikome, čak ni svojoj obitelj, ne kaže da se vratila u "Twin Peaks", a njezino maknuto je sa špica. Stigla je na set prerušena, kao glumac Fumio Yamaguchi, da bi tumačila lik gospodina Toyamure.

- Nisu mi se ni približavali previše - rekla je Laurie - Rečeno im je da poštuju tog glumca koji je došao iz Japana posebno za seriju i radio je samo s Akirom Kurosawom.

Rekla je da su s vremenom neki u glumačkoj ekipi počeli shvaćati da nešto nije u redu. Laurie je ispričala kako je njezina kolegica Peggy Lipton mislila je da je Yamaguchi zapravo prerušena Isabella Rossellini.

Laurie je bila nominirana za Emmy 1990. i 1991. za svoj rad u seriji. Ukupno je bila nominirana devet puta, a dobila ga je za ulogu u seriji "Fraiser" 1987. godine, a tri puta bila nominirana za Oscara.

image

Sa Sissy Spacek u filmu Carrie

United Archives/impress/United Archives/Profimedia/United Archives/impress/united Archives/profimedia

Njezina posljednja uloga bila je u filmu "White Boy Rick" iz 2018. godine, temeljenom na istinitoj priči. Glumila je baku tinejdžera FBI-jevog doušnika koji je postao diler, Matthewom McConaugheyjem, Jennifer Jason Leigh i Roryjem Cochraneom u glavnim ulogama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:07