LJUBIMICA DJECE

Preminula je kultna Super Baka

Serija u kojoj je Ure glumila baku superjunakinju prikazivala se u 60 zemalja svijeta, a priča se i o mogućem remakeu

Gudrun Ure, Super Gran

 /Itv

Oni koji su odrastali 80-ih u više od 60 zemalja svijeta (uključujući i Hrvatsku) sjećaju se jedne posebne junakinje - Super Bake (Super Gran) iz istoimene televizijske serije nastale u produkciji dječjeg programa britanskog ITV-a. Serija je potrajala samo dvije sezone, usprkos nagradi Emmy i fantastičnom prijemu kod gledatelja. No, glumica Gudrun Ure, koja je utjelovila lik Bake ostala je u srcima mnoge djece. Ure je preminula jučer, u 98. godini života, u svojem domu u Londonu.

Imala je dugu i uspješnu karijeru. Tijekom 1950-ih glumila je u teatru s Orsonom Wellesom, bila je Desdemona u njegovom "Ottelu". Osim u kazalištu, na filmu i televiziji, radila je i na radiju. No, najpoznatija njezina uloga ostala je ona bake Granny Smith, koja dobije supermoći kada je slučajno pogodi čarobna zraka iz uređaja smušenog izumitelja. Gudrun Ure imala je 59 godina kada je postala Super Baka koja, najčešće u društvu svojeg unuka Willarda, korsiti svojenove moći da zaštitni stanovnike fiktivnog gradića Chiseltona od cijelog niza loših tipova.

image

Super Baga (Super Gran) serija, Gudrun Ure

/Itv

Danas su specijalni efekti i cijela priča beskrajno smiješni, no Super Gran ima svojevrsni kultni status među gledateljima. Gudrun Ure je, pisalo se, sama izvela mnoštvo vratolomija jer produkcija financijski nije bila baš izdašna, a na setu se improviziralo do besvijesti. Primjerice, Super Baka često visoko skače, a većina scena sa skokovima snimljena je uz pomoć malenog trampolina.

Krajem 80-ih, za računala Commodor, ZX Spectrum i Amstrad, napravljena je kompjutorska igrica s Bakom kao glavnom junakinjom. Pojavila se i u znanstvenim radovima: Sveučilište u Nottinghamu u jednoj je studiji navelo Super Gran kao primjer kako se percepcija baka mijenja "kroz društveno-kulturne poruke i osobna iskustva".

Ure s povukla iz glume prije desetak godina, no bila je dobrog zdravlja. Više od 40 godina bila je u braku s Johnom Ramsayem koji je preminuo 2008. godine. Njezina nećakinja Kate McNeil, koja je za BBC potvrdila odlazak glumice, izjavila je kako je teta bila iznimno draga te kako je oduvijek bila sretna što je je publika voljela njezinu najpoznatiju ulogu. Rekla je da su se vidjele krajem prošle godine te da je jako vesela jer je čula da postoji plan za remake TV-serije i mogućnost snimanja filma.

U komentarima na društvenim mrežama od Gudrun Ure opraštaju se njezini obožavatelji koji su rasli uz njezine pothvat.

"Jako sam tužan. Bila je velik dio mojeg djetinjstva. Vremena kada su stvari bile mnogo nevinije no danas. Spavaj mirno, Gudrun", napisao je jedan korisnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 12:07