JACQUES PJEVA U ČETVRTAK

PRVA POLUFINALNA VEČER EUROSONGA Najbolji dojam ostavili Moldavija i Portugal, crnogorski predstavnik i njegova impresivna pletenica ostali bez finala

Salvador Sobral (Portugal), Slavko Kalezić (Crna Gora) i Triana Park (Latvija)
 Gleb Garanich / REUTERS

Nastupima prvih 18 zemalja počelo je ovogodišnje natjecanje za najbolju pjesmu Eurovizije u ukrajinskom Kijevu. Nakon iznimno napetog glasovanja u finale su prošli Moldavija, Azerbajdžan, Grčka, Švedska, Portugal, Poljska, Armenija, Australija, Cipar i Belgija.

Od država koje su se plasirale u veliko finale, najbolji su dojam ostavile Moldavija i Portugal. Moldavski Sunstroke Project s pjesmom 'Hey, Mamma!' nastojao je evocirati atmosferu rasplesanog vjenčanja dok je Salvador Sobral iz Portugala impresionirao s, za Eurosong, atipičnom pjesmom 'Amar Pelos Dois'.

Prvo polufinale obilježile su mahom pjesme na engleskom jeziku, dok je samo predstavnik Portugala pjevao na nekom jeziku koji nije engleski i to na portugalskom.

Večer je otvorio predstavnik Švedske Robin Bengtsson s pjesmom 'I Can't Go On', a zaključila ga je Triana Park iz Latvije s pjesmom 'Line'. Između ta dva nastupa svoje su pjesme još otpjevali predstavnici Gruzije, Australije, Albanije, Belgije, Crne Gore, Finske, Azerbajdžana, Portugala, Grčke, Poljske, Moldavije, Islanda, Češke, Cipra, Armenije i Slovenije.

Dok je trajalo glasovanje na pozornici su se gledateljima predstavili i Italija, Velika Britanija i Španjolska. Podsjećamo, domaćin Ukrajina te Francuska, Italija, Njemačka, Španjolska i Velika Britanija ostvarili su direktan plasman u subotnje veliko finale te se neće morati kvalificirati putem nastupa na polufinalnim večerima.

Predstavnik Crne Gore Slavko Kalezić, kojeg je prema pisanju The Telegrapha među favorite svrstao i pjevač Enrique Iglesias, zapanjio je gledatelje nastupom koji je uključivao vitlanje pletenicom u kosi dugačkom više od jednog metra. Međutim, unatoč impresivnom scenskom nastupu, Crna Gora nije prošla u veliko finale.

Natjecanje za najbolju pjesmu Eurovizije nastavlja se u četvrtak kada će nastupiti i hrvatski predstavnik Jacques Houdek s pjesmom 'My Friend'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:10