POČETAK TURNEJE

Švedska za inflaciju krivi - Beyonce?! Ekonomisti: ‘Nikad prije to nismo vidjeli, baš taj događaj je bio prijeloman‘

Porasli su troškovi određene robe i usluga, ‘primjerice hotela, restorana, rekreacijskih usluga i odjeće‘, navodi agencija

Beyoncé

 Collections Via Bestimage/Bestimage/Profimedia/Collections Via Bestimage/bestimage/profimedia

Slavnoj pjevačici Beyonce pripisuju se razne zasluge, a ova posljednja joj se najvjerojatnije neće baš svidjeti... Ekonomisti, naime, sugeriraju da je upravo glazbena diva ‘kriva‘ za povećanje inflacije u Švedskoj.

Cijene su porasle za 9,7 posto u svibnju na godišnjoj razini, što je manje od 10,5 posto u travnju, tako da je inflacija prvi put pala ispod 10 posto u više od šest mjeseci.

"Kontinuirano smanjenje cijena električne energije i hrane pridonijelo je nižoj stopi inflacije u svibnju", rekao je Mikael Nordin, statističar agencije Švedska statistika.

Istodobno su porasli troškovi određene robe i usluga, ‘primjerice hotela, restorana, rekreacijskih usluga i odjeće‘, navodi agencija.

Prema Michaelu Grahnu, glavnom ekonomistu za Švedsku u Danske banci, posjet pjevačice Beyonce Stockholmu mogao bi objasniti ovaj neočekivani porast.

"Čini se da je Beyonceina svjetska turneja koja je započela u Švedskoj utjecala na svibanjsku inflaciju, neizvjesno je koliko", rekao je Grahn u objavi na društvenim mrežama.

Dodao je i da je njezin razvikani koncert održan u svibnju ‘vjerojatno odgovoran‘ za 0,2 od 0,3 posto rasta cijena hotela i restorana.

Deseci tisuća obožavatelja pohrlili su u Stockholm sredinom svibnja kako bi prisustvovali na dva koncerta kojima je započela njezina prva solo turneja u zadnjih sedam godina. Inflacija je dosegla vrhunac u prosincu kada je iznosila 12,3 posto, a zatim je lagano usporila u siječnju, kada je pala na 11,7 posto, ali se opet neočekivano vratila na 12 posto u veljači.

Poput svojih kolega u Sjedinjenim Državama i Europi, Švedska središnja banka više je puta pokušavala obuzdati inflaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:19