NA ŠTO SU JE NATJERALI

'TAYLOR KAKVU STE POZNAVALI JE MRTVA' Analiza spota koji je srušio sve rekorde razotkrila istinu - pjevačica se obračunala sa svim neprijateljima

 
 Taylor Swift / YOUTUBE

Pamti pa vrati. To je poruka spota za pjesmu Taylor Swift 'Look What You Made Me Do' koji je premijerno prikazan u nedjelju tijekom dodjela MTV-jevih VMA nagrada, piše The Washington Post.

Prvi single s pjevačičinog novog albuma 'Reputation' postao je veliki hit i prije premijere spota. Na YouTubeu je tijekom prvog dana pogledan 19 milijuna puta dok je na Spotifyju preslušan više od osam milijuna - oboje su rekordi na svojim platformama.

Swift u pjesmi konstatira da je Taylor kakvu je svijet poznavao mrtva, međutim nije htjela dodatno pojasniti simboliku spota. 'Neće biti dodatnih pojašnjenja, bit će samo reputacija', rekla je referirajući se na naslov svog nadolazećeg albuma.

Bez obzira na to što sama Swift nije eksplicitno rekla s kojim se temama i ljudima bavi u spotu, internet se odmah po izlasku pjesme, a kasnije i spota bacio na analiziranje svih referenci na sukobe u kojima je pjevačica sudjelovala proteklih godina.

Swift je prvo u spotu sahranila svoju reputaciju te se obrecnula na Kanye Westa sa stihom o nagnutoj pozornici koju je reper koristio na svojoj posljednjoj turneji.

Zmije su prisutne u spotu jer su korisnici na društvenim mrežama i internetu općenito Taylor prozvali zmiju kada se ispostavilo da je znala da će je Kanye West spomenuti u pjesmi Famous.

Grammy koji drži u kadru u kojem neodoljivo podsjeća na Katy Perry s kojom je u svađi već nekoliko godina je u njezinoj ruci kako bi podsjetila da Perry nema niti jedan Grammy dok ih Taylor ima sedam.

Pjevačica se kratko dotaknula i fenomena #squadgoals koji je nastao nakon što su se društvenim mrežama počele širiti fotografije nje i njezinog društva koje čine poznate osobe poput manekenki Lily Aldridge i Karlie Kloss.

Plesači u spotu nose majice na kojima piše 'I <3 T.S.' što je dakako referenca na majicu s istim natpisom koju je nosio glumac Tom Hiddlestone dok je bio u vezi s pjevačicom.

Na samom se kraju videa u jednoj sekvenci Swift dotakne cijelog niza stvari iz privatnog života koje su je očito zasmetale. Dok stoji sa svojim klonovima odnosno verzijama svoje osobnosti, Swift de facto samu se sebe kritizira zbog lica koje pravi prilikom dobivanja nagrada, riječi 'kučka' u Kanye Westovoj pjesmi 'Famous', nekad pretjerane ljubaznosti i skromnosti, igranja žrtve, želje da se o njoj ne priča u kontekstu sukoba s Kim Kardashian i Kanye Westom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:33