SPORNI TRIJUMF

VIDEO Nova afera na Eurosongu: Hoće li Ukrajinki na kraju biti oduzeta pobjeda?

Jamala
 TT News Agency/Maja Suslin / REUTERS

Sad je već posve jasno da gotovo nijedan Eurosong ne može proći bez skandala. Ovog puta je vezan uz pobjednicu, pjevačicu Jamalu čija je pobjeda upitna od samih početaka. Sporan je bio tekst pjesme, sustav glasovanja, političke konotacije, a nakon što se internetom proširila snimka na kojoj istu pjesmu izvodi godinu dana ranije, čime se ozbiljno krše pravila Eurosonga, oglasili su se i organizatori službenom potvrdom.

Premda se internetom proširila privatna snimka na kojoj pjevačica Jamala izvodi pobjedničku pjesmu Eurosonga '1944.' godinu dana prije samog natjecanja, što je pravilima strogo zabranjeno, i nakon što su organizatori primili peticiju koju je potpisalo čak 325.000 ljudi koji zahtijevaju oduzimanje titule pobjednika ukrajinskoj predstavnici, Europska radiodifuzijska unija (European Broadcast Union, EBU) oglasila se službenim priopćenjem te je potvrdila Ukrajinu kao pobjednicu, piše Billboard.

EBU je na zahtjev 325.000 fanova revidirala rezultate glasovanja u finalnoj emisiji Eurosonga te potvrdila ukrajinsku predstavnicu kao pobjednicu. Napisali su da, iako je Rusija osvojila najviše glasova gledatelja, a Australija najviše bodova žirija, Jamala je osvojila najviše bodova s obje strane te zahvaljujući tome pobijedila, piše Mirror.

U priopćenju EBU-a stoji: 'Razumijemo strasti i emocije vezane uz Eurosong. Upravo zbog toga pregledali smo vašu peticiju i iskoristit ćemo ovu priliku za odgovor. O pobjednici Eurosonga 2016. odlučuju glazbeni profesionalci kao i vi, gledatelji, svaki sa 50 posto udjela u konačnim rezultatima. Pobjedu ukrajinska predstavnica Jamala može zahvaliti podjednako i žiriju i gledateljima, a to je uspjela iznimnim nastupom i emocionalnom pjesmom koja proizlazi iz osobne priče.'

Nadalje pišu: 'Eurosong je natjecanje i može biti samo jedan pobjednik. Razumijemo da se ne mogu svi slagati s tim izborom, ali bez obzira na to rezultati ostaju takvi kakvi jesu, vjerodostojni su i u skladu sa svim pravilima natjecanja. Ukrajina je proglašena, i to će i ostati, pobjednicom Eurosonga 2016. godine. Slagali se s tim ili ne, pozivamo potpisnike peticije da prihvate rezultate i nastave s konstruktivnim dijalogom koji će doprinijeti jačanju i poboljšanju Eurosonga.'

Osim toga, veliki je problem nastao kad se internetom proširila privatna snimka na kojoj Jamala pjesmu '1944' izvodi godinu dana ranije. Obzirom da se pjesme koje sudjeluju na natjecanju ne smiju izvoditi prije samog Eurosonga, i to je izazvalo ogorčenje.

Međutim, Unija je i na to reagirala: 'Pravilo Eurosonga da prijavljene pjesme ne smiju biti komercijalno objavljene prije 1. rujna služi tome da na natjecanju sudjeluju nove pjesme svake godine i da sve imaju jednake uvjete. Svrha pravila je spriječiti distribuciju skladbe čime bi dobila nepoštenu prednost prije samog natjecanja. U prošlosti su neke pjesme bile javno dostupne prije tog datuma, no nisu bile dostupne široj publici te im je stoga dopušteno sudjelovanje na Eurosongu.'

Izjavu je na Facebook stranici dala i sama Jamala koja je napisala da je taj nastup bio svojevrsna proba pjesme s drugačijim tekstom te da zbog toga ne krši pravila Europske radiodifuzijske unije koji se odnose na komercijalno objavljivanje pjesme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 10:36