EUROSONG 2017.

VIDEO: OVO SU NAJVEĆE PRIJETNJE JACQUESU HOUDEKU U FINALU Ugledni BBC analizira favorite: Jacques nije među njima, evo tko mu je najveća konkurencija

 Gleb Garanich / Reuters

I dok u Hrvatskoj vlada oduševljenje što je hrvatski predstavnik na ovogodišnjem Eurosongu, Jacques Houdek, neobičnom pjesmom ‘My Friend’ izborio finale natjecanja, britanski BBC donosi osam izvođača za koje smatra da bi se mogli naći na tronu, a koje bi mogle ugroziti Houdekove šanse.

Prema posljednjim izvještajima na kladionicama najviše kotiraju Italija i Portugal. Italiju predstavlja Francesco Gabbani (34) iz Toskane pjesmom 'Occidentali's Karma', no pažnju medija je privukao prije samog natjecanja kad se prije dva mjeseca našao u gay aferi. Ljepuškasti Francesco demantirao je da homoseksualac, no skočio je na listama kladionica. 27-godišnji predstavnik Portugala, Salvador Sobral, stekao je još veće simpatije javnosti kada se pročulo da je jako bolestan. Naime, hitno mu je potrebna transplatacija srca i premda je to htio zadržati u tajnosti, informacija je ipak procurila.

Britanci, naravno, navijaju za svoju predstavnicu, Velšanku Lucie Jones, inače bivšu natjecateljicu u glazbenom showu ‘X Factor’, u koju polažu velike nade s obzirom na slabe plasmane posljednjih godina. No, s obzirom da za prvo mjesto konkurira čak 26 pjesama, teško je predvidjeti koji će izvođač napustiti Kijev s trofejom u ruci.

Prema izboru BBC-ja ovo su favoriti:

Naviband: ‘Story of My life’ (Bjelorusija)

Energični duo Artem Lukyanenko i Ksenia Zhuk predstavlja Bjelorusiju veselom pjesmom ‘Story of My life’ koju pjevaju na materinjem jeziku, a koja govori o ‘novim željama i boljim idejama’ što mnogi vide kao poruku susjednoj Rusiji. Bjelorusija se uključila u natjecanje 2004., a najbolji plasman im je šesto mjesto iz 2007.

Blanche: ‘City Lights’ (Belgija)

BBC 17-godišnju Blanche opisuje kao kombinaciju Lane Del Ray i Lordea, a njezinu pjesmu svrstava u indie pop. Pjevačica pravog imena Ellie Delvaux nada se izboriti visoki plasman, no s obzirom da je Belgija u utorak posljednja ušla u finale, pitanje je koliko su doista simpatija prikupili.

Kristian Kostov: ‘Beautiful Mess’ (Bugarska)

Najmlađeg natjecatelja na ovogodišnjem Eurosongu, 17-godišnjeg Kostova, koji je ujedno i prvi izvođač na ovom natjecanju rođen u ovom stoljeću, brojni fanovi proglašavaju pobjednikom. BBC smatra da će mu pripasti i glasovi koje bi dobila ruska predstavnica Julia Samoilova da je nastupila.

Francesco Gabbani: ‘Occidentali's Karma’ (Italija)

Kladionice su na njegovoj strani, no naravno i mnogi fanovi. Francesco Gabbani osim eksplozivne pjesme ima i gorilu koji pleše na pozornici čime bi mogao prirediti pravi spektakl u subotu. Italija je kao dio ‘velike petorke’, s Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom i Španjolskom te domaćinom Ukrajinom ušla u finale bez prednatjecanja.

Sunstroke Project: ‘Hey Mamma’ (Moldova)

Saksofonist Sergej Stepanov postao je internetska senzacija nakon nastupa na Eurosongu 2010., a ove se godine vratio s dvojicom glazbenika, violinistom i vokalom. Hoće li ponoviti uspjeh i barem oduševiti korisnike interneta, ostaje vidjeti.

Salvador Sobral: ‘Amar Pelos Dios’ (Portugal)

Drugi favorit kladionica nakon talijanskog predstavnika je Portugalac Salvador Sobral. U moru pop poskočica koje su prošle u finale ističe se ova ljubavna balada, a portugalski se pjevač istaknuo svojim romantičnim, pjesničkim izgledom. Nažalost, teško je bolestan, čeka transplantaciju srca te je stoga propustio probe pred nastup.

Ilinca feat. Alex Florea: ‘Yodel It!’ (Rumunjska)

Ako ste se ikad pitali kako zvuči jodlanje u kombinaciji s rapom, popom i nekim drugim glazbenim žanrovima, onda svakako poslušajte rumunjske predstavnike. Jako neobična pjesma ipak je osvojila srca gledatelja, no treba vidjeti kako će se predstaviti u finalu.

Robin Bengtsson: ‘I Can't Go On’ (Švedska)

Švedska ima impresivnu povijest nastupa na Eurosongu. Pobijedili su sveukupno šest puta, posljednji put 2015. kad je Mans Zelmerlow osvojio publiku i žirije pjesmom ‘Heroes’. Ako i zanemarimo glazbeni dio, Bengtsson sprema pravi show na pozornici koji BBC uspoređuje sa slavnim boy bendom Take That.

O pobjednicima i gubitnicima ipak ćemo konkretnije razgovarati u subotu navečer nakon što svih 26 zemalja nastupi u Kijevu. Jaques Houdek nastupa 13. po redu, a evo i kompletnog popisa nastupa po zemljama:

  1. Izrael
  2. Poljska
  3. Bjelorusija
  4. Austrija
  5. Armenija
  6. Nizozemska
  7. Moldova
  8. Mađarska
  9. Italija
  10. Danska
  11. Portugal
  12. Azerbajdžan
  13. Hrvatska
  14. Australija
  15. Grčka
  16. Španjolska
  17. Norveška
  18. Ujedinjeno Kraljevstvo
  19. Cipar
  20. Rumunjska
  21. Njemačka
  22. Ukrajina
  23. Belgija
  24. Švedska
  25. Bugarska
  26. Francuska
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 06:45