KRALJEVSKA IZLOŽBA

William i Harry nakon 25 godina pristali na posudbu dragocjene uspomene na neprežaljenu majku

Sašivena je od svilenog tafta boje slonovače i antikne čipke, sa šlepom dugačkim 7,6 metara
 Pa/Pa Images/Profimedia

Prvi put nakon 25 godina javnost će moći vidjeti jednu od najpoznatijih vjenčanica na svijetu, onu princeze Diane.

Haljina, koja je danas vlasništvo njezinih sinova, prinčeva Williama i Harryja, koji su pristali posuditi je organizatorima, bit će jedan od najprivlačnijih predmeta na izložbi pod nazivom "Royal Style in Making", koja će u lipnju biti otvorena u obnovljenoj oranžeriji Kensingtonske palače. Izložba istražuje odnos dizajnera i njihovih klijenata visokog roda tijekom povijesti.

Legendarna vjenčanica djelo je dizajnerskog dvojca Davida i Elizabeth Emanuel. Sašivena je od svilenog tafta boje slonovače i antikne čipke, sa šlepom dugačkim 7,6 metara, i upotpunjena velom u koji je utrošeno 140 metara tila. Haljina u kojoj je Diana Spencer izrekla sudbonosno "da" princu Charlesu 1981. godine u katedrali sv. Pavla, postala je jedna od najpoznatijih raskošnih oprava na svijetu i mnoge su je žene htjele kopirati.

Ujedno, bila je i jedna od najbolje skrivanih tajni u povijesti mode jer, usprkos 24-satnom nadzoru, medijskom praćenju, pa i čeprkanju po kantama za smeće dizajnera, do Dianina izlaska iz kočije na vjenčanju nitko nije znao kako će izgledati prelijepa kraljevska mladenka, glavna aktericaprave moderne bajke. Na izložbi će biti i mnogo drugih zanimljivih predmeta poput "probne haljine" kraljice majke Elizabete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 17:13