SABOR

HDZ vladajućima: 'Površni ste i lutate'

 Admir Buljubašić / CROPIX

HDZ je u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, a kojim se uvodi varijabilni postotak državnih poticajnih sredstava, vladajućima u utorak poručio kako su "površni i lutaju u traženju onoga što predloženim zakonom žele postići".

"Nije sporno da je ovaj zakon kroz godine primjene mnogima pripomogao riješiti temeljni problem stanovanja. Ali ako nešto treba mijenjati, onda treba znati zbog čega se to mijenja. Površno se pristupa problemu i luta se u traženju onog što se želi postići. Svaka je dosadašnja izmjena tog zakona bila samo izmjena smanjenja izdvajanja odnosno visine državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju", ustvrdio je Goran Marić (HDZ).

Zamjenik ministra financija Igor Rađenović pojasnio je kako se praktički potvrđuje već donesena uredba o izmjeni Zakona koju je Vlada donijela krajem 2014.godine, a koja istječe sredinom prosinca.

"Uredba se nije smjela donositi na ovakav jedan važan zakon. Ne može se uredbom bez imalo analize samo smanjiti izdvajanje državnog poticaja", zamjerao je Marić.

Od uvođenja stambene štednje 1998. Zakonom je visina državnih poticajnih sredstava određena kao fiksni postotak, no iznos je do sada smanjivan nekoliko puta.

"Za 2015. prema toj novoj formuli koja živi na osnovu uredbe koju je Vlada donijela, sada ju oživljavamo i zakonom. Za ovu godinu će iznositi maksimalno 245 kuna po svakoj onoj optimalnoj štednji, dakle od maksimalno 5 tisuća kuna", pojasnio je Rađenović.

Slavko Linić (Klub nezavisnih ljevičara) mišljenja je da tek kad Vlada definira što je to poticajna socijalna politika vezano za stanogradnju i korištenje stana, moglo bi se naći i rješenje za poticanje štednje.

"Svaka analiza stambenih štedionica pokazuje da je to najvećim dijelom potpora za štednju, da nažalost najveći dio te štednje ne ide ni u kupovinu zemljišta, ni obnovu kuća, ni rekonstrukciju kuća, ni održavanje kuća i stanova, a najmanje ne ide u kupnju. Znači mi podupiremo štednju", ustvrdio je Slavko Linić.

Ivana Posavec Krivec (SDP) poručuje kako je predloženi zakon pozitivan primjer te da je postojanje poticaja na stambenu štednju opravdano što, kaže, pokazuje i razdoblje od 1998.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 18:30