NOGOMETNE NELOGIČNOSTI

Zlatna lopta kao Eurosong: Casillas, Löw i Del Bosque smatraju da Messi nije trebao ni dolaziti u Zürich

 AFP PHOTO/ LLUIS GENE

Iza kulisa blještave priredbe u Zürichu, na kojoj je Lionel Messi mahnuo Platiniju, Cruyffu i Van Bastenu te se usamljen otisnuo na tron vladara Zlatne lopte, mnogi će čeprkati po nelogičnostima i besmislicama ultimativne nogometne nagrade.

Za početak, 21 kapetan i 13 izbornika smatraju kako čovjek koji je lani srušio zapanjujuće rekorde po broju golova u sezoni (68), godini (91) i Primeri (50), te izjednačio rekord u Ligi prvaka (14), nije ni među najboljom trojicom. Među onima koji nisu našli nužnim staviti Messija na tron nalaze se Hugo Lloris, Mirko Vučinić, Bruno Alves, Iker Casillas, Joachim Löw, Vicente del Bosque, José Camacho, Erik Hamrén...

Skrivene preferencije

Gledajući odluke tri kategorije glasača, Leo je najbolje prošao kod izbornika, od kojih mu je njih 66 posto dalo pet bodova. Nešto suzdržaniji bili su kapetani (58 posto), a najviše su se raspršili novinari (54 posto za Messija).

Pogled na papiriće eksponiranijih glasača otkriva da su se mnogi ponašali kao susjedne države na Eurosongu. Wesley Sneijder dao je pet bodova Van Persieju, Casillasu je najbolji na planetu Ramos, a Bruni Alvesu, dakako, Ronaldo.

Ima i skrivenih preferencija: Zlatan Ibrahimović alergičan je kad ga se stavlja iza Messija i Ronalda, pa je na 1. mjesto gurnuo Xavija, iza njega Pirla, a tek onda - ajde, kad već mora - mrskog Messija. Kapetan Alžira najboljim je proglasio “svog” Benzemu, Odelín Molina s Kube odao je priznanje Alonsu, a Winfried Schäfer, njemački izbornik u Tajlandu, divi se umijeću Sergija Busquetsa. Spomenuti Vučinić jedan je od samo nekolicine koji među prvu trojicu nisu stavili ni Messija ni Ronalda. Svjetski broj 1 za njega je Gigi Buffon.

Svi izbornici velikih reprezentacija bili su zaštitnički orijentirani: Löw je dao glasove Özilu i Neueru, Del Bosque je zaokružio Casillasa, Xavija i Iniestu, Prandelli je birao Pirla, a Hamrén Ibrahimovića. Kad smo već kod Zlatana, dodajmo i da su se samo petorica od 509 glasača složili s kolegom Predragom Žukinom, koji je na Novu godinu u izboru Jutarnjeg ocijenio Ibru kao najboljeg na svijetu. Na prvo su ga mjesto, osim njegova izbornika, stavili kapetani Džibutija i Litve te izbornici Nigera i Pakistana.

‘Drukanje’ za svoje

U izboru trenera zanimljivo je koliko se anketiranih odlučilo za Guardiolu (treći sa 12,9 posto), iako je bivši mastermind Barcelone u 2012. radio pet mjeseci, a osvojio je samo Kup. Pep je iznad svih po mišljenju Messija, Gerrarda, Hodgsona, Del Bosquea, Srne, Sušića... Del Bosque je, inače, odnio premoćnih 34,5 posto glasova ispred Mourinha (20,5).

Svoji su i ovdje “drukali” za svoje, ali uz nekoliko iznimaka. Vincent Kompany se, primjerice, nije sjetio Roberta Mancinija, ali je na prvo mjesto stavio Kloppa, koji je baš kao i njegov trener osvojio prvenstveni naslov. Philipp Lahm trudio se biti još objektivniji: nije dao bodove nijednom od svoja dva trenera (Löw, Heynckes) koji su bili na užem popisu.

Najbolji iz Primere?

I dok Štimac voli Mourinha, Vahid Halilhodžić izabrao je Di Mattea, Siniša Mihajlović bivšeg mentora Mancinija, a sam laureat Del Bosque također se odlučio za Pepa.

Mnogo više kontroverzi izazvalo je proglašenje najbolje 11-orice, koju je biralo 45.000 članova FIFProa, Međunarodne federacije saveza profesionalnih nogometaša. Činjenica da u momčadi nema nijednog igrača izvan Primere, dok samo Falcao nije igrač Barçe ili Reala, mnogima će poljuljati vjeru u demokraciju.

- Ne mogu to shvatiti! Zar sve što vrijedi dolazi samo iz Primere? Čak se i na TV-u vidjelo da ljudi u nevjerici vrte glavom - prokomentirao je legendarni Lothar Matthäus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:35