Ivica Dukan i Zoran Sretenović (2007. godina)

 JAKOV PRKIC/CROPIX
VELIKA TUGA

Bilić u šoku zbog smrti košarkaške ikone: ‘Plačem već uru vremena. Strašno... Bio je čudo od igrača‘

Odigrao je jednu od ključnih uloga u najsjajnijem razdoblju splitske košarke
Piše: Ivan Renić, Slobodna DalmacijaObjavljeno: 28. travanj 2022. 19:16

Dugo je zvonilo, ali ipak se javio. Promuklim, teškim glasom Josip Bilić Biba birao je riječi o svom Sreti. I njemu smo morali izraziti sućut jer bili su poput obitelji, životi su im se davno isprepleli. Najpoznatiji funkcioner u bogatoj povijesti „žutih” šokiran je iznenadnom smrti svog prijatelja Zorana Sretenovića. A kako i ne bi bio. U 58. godini života je umro, daleko je to od duboke starosti...

- A što ću ti govoriti. Ima ura vremena da plačem, otkad mi je Božo javio (Maljković, op. a.). Strašno... Otišao je odličan igrač, ali još bolji čovjek. Sve vezano za njega bilo je fantastično. Teško je u ovom momentu išta izdvojiti. Od odnosa prema ljudima, suigračima, sucima... Ma, to je bio pravi gospodin, na parketu, ali i izvan njega – priča za Slobodnu Dalmaciju Biba boreći se sa suzama.

Trebalo je nekoliko sekundi predaha, pričekali smo. Jecaji su prigušivali glas. Ipak je nastavio:

- Često smo bili u kontaktu. Oženio je našu bivšu košarkašicu Nadu Biuk. Prije nekoliko godina čak je bio u kombinaciji da postane novi trener Splita – otkrio je.

image

Zoran Sretenović

YOUTUBE SCREENSHOT

Legendarni Biba pratio je Sretinu karijeru od prvog trenutka, pa sve do trenerskih dana. Osim Splita i Crvene zvezde, Sretenović je nosio dresove i Bamberga, Antibesa i Partizana. Posljednje košarkaške godine proveo je u Poljskoj gdje je završio i igračku i trenersku karijeru. Vodio je tri tamošnja kluba, sve do 2016. godine.

- Od prvog momenta sam bio uključen u posao oko njega. Od prelaska iz Crvene zvezde u Split bili smo povezani. Čak sam išao u Beograd dogovarati njegov dolazak na Gripe. Sjećam se da mu je bilo baš teško kad je mora otići iz Splita. Toliko smo toga prošli skupa – prisjeća se.

image

Josip Bilić Biba

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

I dobro da ga je Biba nagovorio na dolazak među „žute”. Jer upravo on igrao je jednu od ključnih uloga u najsjajnijem razdoblju splitske košarke. Uvijek će se pamtiti tri titule prvaka Europe te četiri naslova najbolje momčadi u bivšoj Jugoslaviji.

Bio je Sretenović pravi, „čistokrvni” razigravač, playmaker starog kova.

- Najviše je volio asistirati. Činija je sve oko sebe boljima. Nikad mu se nije bio problem podrediti ekipi, čak i onda kad je to značilo da on ispašta. Bio je stvarno čudo od igrača, nesebičan, požrtvovan – „častio” je Biba epitetima velikana Jugoplastike.

Linker
08. svibanj 2024 07:07