Luka Ivanušec

 IMAGO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
INTERVJU ZA JL

Luka Ivanušec: Stalno pratim HNL i Dinamo, a nizozemska liga po jednoj je stvari odmah iza engleske

‘Ostala je pozitivna atmosfera, dobili smo sve što smo trebali na tom turniru u Egiptu‘, kaže Ivanušec
Piše: Andro PolićObjavljeno: 30. travanj 2024. 05:59

Hazard iz Rotterdama, tepali su mu navijači Feyenoorda na društvenim mrežama nakon najsvježijeg trijumfa, dok su ga nakon završetka utakmice, iz gostujućeg "boxa", počastili skandiranjem njegova imena i zdušnim aplauzom. Luka Ivanušec bio je prva violina u slavlju kultnog nizozemskog kluba na gostovanju kod Go Ahead Eaglesa (3-1) u četvrtak, a "standing ovation" pokupio je pogotkom iz prvog poluvremena, kada je nanišanio donji kut suparničkih vrata. Ujedno, tom je bravurom okončao tjedan iz snova, s obzirom na to da je samo pet dana ranije stigao do prve "kante" u Nizozemskoj osvojivši Kup s Feyenoordom. Pred ciljnom ravninom prve inozemne sezone, koju su mu isprekidale dvije ozljede, 25-godišnji ofenzivac za Jutarnji je rezimirao dojmove premijerne godine u Eredivisie, progovorio o reprezentaciji, ali i o finišu HNL-a.

Više od osam mjeseci prošlo je od vašeg odlaska iz Dinama, jeste li "kliknuli" s Rotterdamom?

- Sve je zaista dobro. Posljednjih je dana i ljepše vrijeme, to je puno bolje, nije više toliko kišovito. Zaustavljaju li me navijači? Da, česte su takve situacije, navijači nas prepoznaju, traže fotografiju, ali nema nikakvih problema.

image
BOX TO BOX PICTURES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Prošlog ste petka okončali golgetersku sušu dugačku 222 dana. Je li vas kopkalo to?

- Je, kopkalo me. Nažalost, bilo je ozljeda. Taman kad bih uhvatio ritam, dogodilo bi se nešto novo, pa se ponovno mora tražiti forma. Međutim, drago mi je da je sada konačno ušlo. Nije da nisam imao prilika, nego je bilo i puno nesreća. Vratnica, greda, golman "čupa" s crte... Jedva sam čekao da uđe.

Sa zdravljem je sada sve u redu? Osjećate li da imate još prostora i rezervi?

- Zdravlje je dobro. Naravno, imam još prostora, očekivao sam više, ali ozljede su uzele svoje. Kada me to zaobiđe, vjerujem da će biti još bolje, vjerujem u to već iduće sezone. Sve u svemu, zadovoljan sam sa svime, naročito izborom kluba. To je jako velika razina i bit će puno bolje sljedeće godine.

Prije potpisa za Feyenoord, triput ste već igrali na De Kuipu. Jednom ste slavili s Dinamom, jednom ste preskočili Nizozemsku u polufinalu Lige nacija, a na istom turniru nesretno ste izgubili od Španjolaca. Kako je igrati na tom kultnom stadionu?

- Ma vrhunski, navijači uvijek naprave odličnu atmosferu, nebitno protiv koga igramo, protiv prvog ili zadnjeg. Stadion je uvijek pun, a koliko čujem i od drugih, navijači Feyenoorda su daleko najbolji u Nizozemskoj, i to se vidi. Komentari na društvenim mrežama? Vidio sam, drago mi je kada to čujem, dobivam puno poruka podrške. Znam da navijači vjeruju u mene i osjećam da sam dužan dati još malo više, samo da zdravlje ostane dobro i da im se mogu odužiti.

Vučete i svježa sjećanja s osvajanja Kupa, to vam je osmi naslov u karijeri. Trofeji vas, vidimo, prate u stopu?

- Ha, ha, istina, još jedan u kolekciji. To nam je bio cilj, drago nam je da smo osvojili Kup. Idemo i u Ligu prvaka, lijepo je to ostvariti u prvoj sezoni.

image
ANP/DDP USA/PROFIMEDIA Anp/ddp Usa/profimedia

Koja je ključna razlika između nizozemske i hrvatske lige?

- Intenzitet, znatno je drukčiji. Koliko sam pričao s ljudima i prije, i nakon mog dolaska ovdje, nizozemska liga je po intenzitetu odmah iza engleske. Puno je više trčanja u visokom intenzitetu, to je glavna razlika.

Proteklih se dana dosta šuška i o vašem treneru, Arneu Slotu, kojega se povezuje s Liverpoolom. Po čemu je poseban?

- Vidi se točno u svakoj utakmici potpis trenera. Radimo što želi, igramo lijep nogomet, od noge do noge. Nema nabijanja, točno se zna tko što radi, vrlo dobar trener i stručnjak. Suigrači? Santiago Gimenez dosta zabija, on je top igrač, za najbolje klubove, a impresionirao me i Dávid Hancko, to je igrač sličan Gvardiolu.

S mjesec dana odmaka, odlazak "vatrenih" u Egipat bio je pun pogodak? Odrađen je "team-building", a uzeli ste i naslov...

- Istina, ostala je pozitivna atmosfera, dobili smo sve što smo trebali.

image
ANTE CIZMIC/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Osjećate li da ste dobrim nastupima sve bliže mjestu na popisu za Euro? Što Hrvatska može u Njemačkoj?

- O tome odlučuje izbornik. Naravno, nadam se da ću biti na popisu. Neću davati bombastične najave, imamo tešku grupu, ali znamo da imamo odlične igrače. Vjerujem u prolazak skupine. Uvijek nas se smatra "underdogom", ali Hrvatska je bila druga i treća na svijetu. Imamo kvalitetu za dobre stvari.

Vjerujemo da ste redovni pratitelj HNL-a?

- Naravno, gledam svaku utakmicu koju stignem. Zanimljivo je, nadam se i vjerujem da će Dinamo uzeti naslov. Utakmica u Varaždinu? Gledao sam, Dinamo je zasluženo pobijedio. Je, bilo je malo emotivno gledati taj dvoboj, ali bilo je i napeto. Znam da Dinamo ne smije gubiti bodove, Rijeka je jako dobra, a do kraja ima još puno "nagaznih mina", posebno zanimljiv bit će njihov izravni susret na Rujevici.

Čujete li se s bivšim suigračima iz Maksimira?

- U kontaktu smo, čujemo se skoro nakon svake utakmice, najviše s Bulatom i Baturinom.

Prije par dana na Instagramu, nakon osvajanja Kupa, ostavili ste zanimljiv komentar napisavši uz "smajlić" da "očekujete da vam još jedan trofej bude upisan na kraju sezone". Jasno, tu mislite na naslov prvaka s "modrima", ipak ste na početku tekuće sezone upisali osam nastupa za Dinamo, a zabili ste i pet pogodaka...

- To samo pokazuje koliko bi mi bilo drago da Dinamo postane prvak. Zna se da sam dinamovac i bilo bi mi jako drago da to dečki uzmu.

image
HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Linker
30. travanj 2024 05:59