BAUMANN/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Baumann/imago Sportfotodienst/profimedia
ODLAZAK VELIKANA

Svijet nogometa zavijen u crno, svi se opraštaju od nogometne legende: ‘Nikada nećemo zaboraviti što si napravio‘

Pljušte reakcije nakon objave da je umro jedan od najboljih svjetskih nogometaša u povijesti
Piše: SN/HinaObjavljeno: 08. siječanj 2024. 18:27

Njemačka oplakuje Franza Beckenbauera. Njemačka nogometna ikona preminula je u nedjelju u 78. godini. Njemačkoj tiskovnoj agenciji (dpa) potvrdila je to njegova obitelj, a vijest je potvrdio i Njemački nogometni savez (DFB).

‘S dubokom tugom javljamo da je moj suprug i naš otac, Franz Beckenbauer, jučer, u nedjelju, preminuo mirno u snu, okružen svojom obitelji. Tražimo od vas da možete tugovati u tišini i suzdržati se od postavljanja bilo kakvih pitanja‘, objavila je obitelj.

Zbog svog elegantnog stila i vođenja igre, te njegove dominacije na terenu, smatra se najboljim njemačkim nogometašem svih vremena, kao i jednim od najvećih nogometaša u povijesti.

‘Gledamo na njegovo životno djelo s poštovanjem i velikom zahvalnošću. S njim gubimo jedinstvenog nogometaša i dragu osobu. ‘Kaiser‘ je bio jedan od najboljih igrača kakve je naš sport ikada vidio. Svojom lakoćom, elegancijom i pregledom postavio je standarde na terenu. Njegova pedantnost i karizmatičnost kao šefa momčadi, kao i njegova energija i polet kao prvog čovjeka SP-a su nezaboravni. Franz Beckenbauer ostavlja veliko naslijeđe za DFB i nogomet u cjelini‘, kazao je predsjednik DFB-a Bernd Neuendorf za stranicu Saveza.

‘Nevjerojatno sam tužan, vijest o njegovoj smrti jako me pogađa. Smatram jednom od velikih privilegija u svom životu što sam poznavao i iskusio Franza Beckenbauera. Naše vrijeme zajedno s reprezentacijom okrunjeni naslovom Svjetskog prvaka 1990. u Rimu, naslovom koji nikada ne bi bio moguć bez njegove izvanredne trenerske izvedbe. ‘Kaiser‘ je bio inspiracija za više od jedne generacije, on će zauvijek ostati svjetlo koje blista njemačkog nogometa. S Franzom Beckenbauerom njemački nogomet gubi svoju najveću osobnost, ja gubim dobrog prijatelja‘, oglasio se i bivši njemački nogometaš, danas direktor reprezentacije Rudi Völler.

image
BAUMANN/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Baumann/imago Sportfotodienst/profimedia

‘Kad je Beckenbauer ušao u sobu, ona je zasvijetlila‘, istaknuo je njemački izbornik Julian Nagelsmann.

‘Za mene je Franz Beckenbauer bio najbolji nogometaš u njemačkoj povijesti. Njegovo tumačenje uloge libera promijenilo je igru, ova uloga i njegovo prijateljstvo s loptom učinili su ga slobodnim čovjekom. Kao ngometaš, a kasnije i kao trener bio je uzvišen, stajao je iznad stvari. Kad je Franz Beckenbauer ušao u prostoriju, soba je zasvijetlila, s pravom je zaslužio titulu ‘svjetleća figura njemačkog nogometa‘. Zahvalan sam i ponosan što sam ga mogao upoznati i rado ću ga se sjećati‘, poručio je njemački izbornik.

Od ‘Kaisera‘ se oprostio i HSV, jedan od klubova u kojem je igrao Beckenbauer.

‘ Njemačka nogometna legenda preminula je u dobi od 78 godina. Misli su nam s obitelji i bližnjima. Počivaj u miru, Kaiseru‘, napisali su iz HSV-a.

Od Beckenbauera se oprostila i UEFA.

‘Franz Beckenbauer, jedan od najvećih sinova europskog nogometa, preminuo je u dobi od 78 godina. ‘Der Kaiser‘ bio je izvanredan igrač, uspješan trener i popularni stručnjak koji je oblikovao njemački nogomet kao nitko drugi‘, napisali su iz UEFA-e na svojim društvenim mrežama.

‘Šok je velik iako sam znao da se Franz nije osjećao dobro. Njegova smrt predstavlja gubitak za nogomet, ali i za Njemačku u cjelini. Bio je jedan od najvećih igrača i trenera, ali bio je takav i izvan terena. Bio je poznat u cijelom svijetu, a svi koji su ga poznavali znaju koliko je velika i darežljiva osoba bio. Napustio nas je dobar prijatelj. Nedostajat će mi‘, nedostajat će nam svima‘, rekao je Lotthar Matthäus za Bild.

Od Beckenbauera se oprostio i Bayernov nogometaš Thomas Müller.

‘Bio je jedan od najboljih nogometaša u klupskoj povijesti. Počivao u miru, Kaiser Franz. Nikada nećemo zaboraviti što si napravio za nogomet u Njemačkoj.‘

Na svojem profilu na mreži X oglasila se engleska legenda Gary Lineker.

‘Jako mi je žao čuti vijest da je umro Franz Beckenbauer. Bio je jedan od apsolutnih velikana naše igre. Kaiser je bio najljepši nogometaš koji je sve osvajao elegancijom i šanrom. Počivao u miru‘, napisao je Lineker.

‘Beckenbauer je bio najbolji njemački nogometaš svih vremena i jedan od najvećih ljudi koje sam ikada upoznao. Svako iskustvo koje sam imao s njim bilo je divno‘, poručio je Hans-Joachim Watzke, direktor Borussije Dortmund pa podvukao prigodnim zaključkom:

‘Nakon svega što je napravio za Njemačku i nogomet, možemo mu se samo klanjati!‘

Linker
11. svibanj 2024 14:35