ZAČET U LOGORU!?

Jedan Hrvat bio je uvjeren da je otac Franza Beckenbauera: ‘Joso je u vešeraju upoznao zgodnu frajlu...‘

Franz Beckenbauer, 1977.

 Afp
Prije nego što će stati pred oltar s Katom iz Lovinca rekao je: ‘Nemoj se iznenaditi, ako jednog dana na vrata naše kuće pokuca jedan mali Nijemac...‘

Franz Beckenbauer, jedan od najboljih nogometaša svih vremena, preminuo je danas u 79. godini. Ožalošćena obitelj potvrdila je tužnu vijest i objavila da je mirno usnuo okružen najbližima. Beckenbaueru je obitelj bila podrška tijekom cijele karijere, a njihov utjecaj na njegov život i odluke ne može se podcijeniti.

image

Franz Beckenbauer

Christof Stache/AFP

Legenda njemačkog Bayerna od mladenačke je dobi uživala popularnost među ljepšim spolom - ženio se tri puta, a u međuvremenu imao i ljubavnice, pa je tako slavni nogometaš dobio petero djece.

U prvom braku s Brigitte, koji je trajao najduže, 24 godine, rođena su dva sina, Stephan i Thomas. Međutim, paralelno s tim brakom, Beckenbauer je imao i vezu s fotografkinjom Dianom koja je trajala više od 10 godina, a u njoj je dobio i sina Michaela.

Godine 2015., jedan od najvećih njemačkih i svjetskih nogometaša svih vremena proživljavao je obiteljsku dramu - nakon duge borbe s tumorom na mozgu, u dobi od 46 godina, preminuo mu je najstariji sin Stephan. Stephan Beckenbauer i sam je bio nogometaš, ali ostao je u sjeni slavnoga oca. Igrao je za juniorsku momčad Bayerna, a kasnije je bio član 1860 Münchena i Saarbrückena.

image

Franz Beckenbauer sa suprugom Heidi 2006.

Roberto Schmidt/AFP

Godine 1990. Franz Beckenbauer oženio se drugi put sa Sybil, a par se razveo 2004. Za vrijeme tog braka, 2000. godine rođen je njegov četvrti sin Joel. Beckenbauer je peti put postao otac u listopadu 2003., kad je dobio kćer Francescu. Kao i u sportu, Franz tu nije stao: 2006. oženio se treći put - za Heidi.

A zanimljivu pričo o navodnim hrvatskim korijenima velike nogometne zvijezde napisao je 2013. pokojni kolumnist Jutarnjeg Tomislav Židak.

Naime, u Gospiću je živio Josip Kurs koji je tvrdio da je otac legendarnog njemačkog nogometaša. U nastavku pročitajte dio Židakove kolumne iz prosinca 2013.

Prošle subote susreo sam se s Josipom Ladislavom Kursom, koji nije bio samo golman Karlovca u njegovo najslavnije vrijeme, s Baršićem, Pešutom, Batinićem, branio je i mrežu Zagrebačkih plavih, pa i amaterske reprezentacije Jugoslavije. Poveznica s jednim od najslavnijih Nijemaca našeg doba leži u obiteljskom stablu - Franz Beckenbauer i Josip Ladislav Kurs su braća, zajednički otac im je Josip Kurs, Ličan iz Gospića. Iako u službenim biografijama Kaisera Franza piše da mu je otac poštar, njegov otac je električar Joso, koji je do 1941. godine živio u Zemunu, a nakon što su Nijemci okupirali Kraljevinu Jugoslaviju, poslali su ga u radni logor u Witznau. Tamo je u vešeraju upoznao zgodnu frajlu Antonie, i u tom vešeraju je začet Kaiser Franz. Nije baš carski ambijent, ali, mladenačku ljubav i nije previše briga za dekor...

Nakon što su Nijemci kapitulirali, Josip Kurs se vratio u Gospić, oženio se, ali, prije nego što će stati pred oltar i odvesti Katu iz Lovinca, rekao je: “Nemoj se iznenaditi ako jednog dana na vrata naše kuće pokuca jedan mali Nijemac...”

(...)

Sjedim s Josipom Ladislavom Kursom u subotu popodne, ugodnim, dobrostojećim gospodinom u mirovini, pijuckamo graševinu i prebiremo po prošlosti. Njegovoj prošlosti.

- Na žalost, pokojni otac, umro je 1997. godine i nikada se nije susreo s Antonie i Franzom. Pisao je Beckenbauerovoj majci topla pisma, puna nježnosti, ali, očito se poštar, Antonijin muž, pobrinuo da pisma nikad ne dođu na pravu adresu. Slao je pisma i na FC Bayern, ali odgovora nikad nije dobio. No, jednom je tata nestao na nekoliko dana, nikome nije rekao kamo ide. Sjeo je u vlak i zaputio se u München, došao pred Antonijina vrata, čuo je njezin glas i - pobjegao. “Srce mi je zaštekalo, nisam imao hrabrosti pozvoniti, da mi je Antonie otvorila, vjerojatno bih se srušio. Vratio sam se natrag u Gospić...”, ispričao je sinovima Josip Kurs, koji je umro u uvjerenju da je Franz Beckenbauer njegov sin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:52