PIŠE T. ŽIDAK

BRAT JOSIP PORUČIO BECKENBAUERU 'Ne tjeraj Mandžukića, bolji je od Lewandowskog'

 AFP

Kada sam prije nekoliko tjedana u kolumni kritizirao Franza Beckenbauera zbog toga što je u jednoj rečenici pokopao Marija Mandžukića, rekavši da je Robert Lewandowski bolji igrač, javio mi se čitatelj iz Karlovca i rekao:

- U pitanju je najobičniji hrvatski jal!

Nije mi baš bilo sasvim jasno kako bi Franz Beckenbauer mogao biti “jalnuš”, a još sam teže povezivao kakve to veze ima s hrvatskim jalom. Ali, glas s druge strane je rekao: “Nazovite Ladislava Kursa, bivšeg golmana NK Karlovac i on će vam pojasniti stvar.

Svojatali ga i Srbi

Prošle subote susreo sam se s Josipom Ladislavom Kursom, koji nije bio samo golman Karlovca u njegovo najslavnije vrijeme, s Baršićem, Pešutom, Batinićem, branio je i mrežu Zagrebačkih plavih, pa i amaterske reprezentacije Jugoslavije. Poveznica s jednim od najslavnijih Nijemaca našeg doba leži u obiteljskom stablu - Franz Beckenbauer i Josip Ladislav Kurs su braća, zajednički otac im je Josip Kurs, Ličan iz Gospića. Iako u službenim biografijama Kaisera Franza piše da mu je otac poštar, njegov otac je električar Joso, koji je do 1941. godine živio u Zemunu, a nakon što su Nijemci okupirali Kraljevinu Jugoslaviju, poslali su ga u radni logor u Witznau. Tamo je u vešeraju upoznao zgodnu frajlu Antonie, i u tom vešeraju je začet Kaiser Franz. Nije baš carski ambijent, ali, mladenačku ljubav i nije previše briga za dekor...

Nakon što su Nijemci kapitulirali, Josip Kurs se vratio u Gospić, oženio se, ali, prije nego što će stati pred oltar i odvesti Katu iz Lovinca, rekao je: “Nemoj se iznenaditi, ako jednog dana na vrata naše kuće pokuca jedan mali Nijemac...”

Franz Beckenbauer nikad nije pokucao na vrata svojeg oca, ali, kad je već postao jako slavan, Srbi, koji vole svojatati i svoje i tuđe, pitali su Kaisera: “Je li tačno da vam je deda Šumadinac?” Beckenbauer se nasmijao i rekao: “Ne znam ni tko mi je otac, a kamoli djed!” Razlog srpske radoznalosti izazvana je jednom izjavom Zlatka “Čika” Čajkovskog, tada trenera Bayerna, koji je vjerovao da je Beckenbauer srpskih korijena, budući da mu je otac iz Zemuna.

Pisao topla pisma

Sjedim s Josipom Ladislavom Kursom u subotu popodne, ugodnim, dobrostojećim gospodinom u mirovini, pijuckamo graševinu i prebiremo po prošlosti. Njegovoj prošlosti.

- Na žalost, pokojni otac, umro je 1997. godine i nikada se nije susreo s Antonie i Franzom. Pisao je Beckenbauerovoj majci topla pisma, puna nježnosti, ali, očito se poštar, Antonijin muž, pobrinuo da pisma nikad ne dođu na pravu adresu. Slao je pisma i na FC Bayern, ali odgovora nikad nije dobio. No, jednom je tata nestao na nekoliko dana, nikome nije rekao kamo ide. Sjeo je u vlak i zaputio se u München, došao pred Antonijina vrata, čuo je njezin glas i - pobjegao. “Srce mi je zaštekalo, nisam imao hrabrosti pozvoniti, da mi je Antonie otvorila, vjerojatno bih se srušio. Vratio sam se natrag u Gospić...”, ispričao je sinovima Josip Kurs, koji je umro u uvjerenju da je Franz Beckenbauer njegov sin.

Na kraju ovog ugodnog razgovora došli smo do krucijalnog pitanja. Zašto Franz Beckenbauer ne voli Marija Mandžukića, i u prvi plan gura Poljaka Lewandowskog? Jasno da nije u pitanju hrvatski jal, Franz Beckenbauer u podsvijesti zna da je “Likota”, ali se grozi dalekih rođaka. Zar će Mandžukić biti žrtva toga što se Beckenbauer srami svojih korijena i bježi od rođaka?

Sličan Zajecu

- Ni ja ga ne razumijem, jer, Mandžukić je danas najbolji igrač Bayerna - čudi se Josip Ladislav Kurs. - Znam da sve što Franz kaže u Bayernu smatraju Biblijom, ali, ja obožavam Mandžukića, volim fakine, a čini mi se da je on nogometni fakin. Franz je bio sasvim drukčiji tip igrača, elegantan, kao da ima štangu u kičmi, njegov nogomet je bio balet. Velimir Zajec mu je bio jako sličan...

Josip Ladislav Kurs je Dinamov navijač, ali, drugi klub mu je Bayern. I na Svjetskom prvenstvu navijat će za Hrvatsku i Njemačku. Uostalom, i hrvatski i njemački su mu materinski jezici. I na kraju razgovora poručio je “braci”?

- Ne tjeraj Mandžukića iz Bayerna, bolji je od “tvoga” Poljaka...

Hrvatski jal

Kada će se jednog dana sastavljati lista najvećih Ličana, na njoj će, uz Nikolu Teslu, stajati i ime Franza Beckenbauera. Iako on to još ne zna, ili se samo pravi “grbav”.

U slučaju Marija Mandžukića pokazao je da je hrvatske krvi, u venama uvijek pluta zrno jala...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 22:26