EUBC
TRIJUMF U BEOGRADU

VIDEO Hrvatska ima boksačkog prvaka Europe! ‘Kobra iz Broda‘ slavi uspjeh karijere: ‘Nisam nikada bio spremniji‘

22-godišnji Gabrijel Veočić u finalu je svladao predstavnika Srbije
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. travanj 2024. 20:50

Uspio je! Ma, iskreno nismo niti malo sumnjali. Ne u finalu. Do finala je bilo teško, nije finale baš bilo jasno za "baciti", ali... nismo sumnjali. Kobra iz Broda, naš olimpijac za Pariz, Gabrijel Veočić novi je prvak Europe u poluteškoj kategoriji (do 80 kg). U Beogradu je, u dupkom ispunjenoj dvorani Aleksandar Nikolić, okićenoj srpskim zastavama i jasno frenetičnim navijanjem za njegovog suparnika, dopraćen zvižducima kada je ulazio u dvoranu, u ring, svladao domaćeg, srpskog predstavnik Rastka Simića!

VIDEO: HBS

Jednoglasnom odlukom sudaca, bespogovorno, Gabrijel je došao do dosad za njega najvećeg međunarodnog uspjeha. Bio je već jednom prvak Europe, ali među mlađim seniorima, do 22 godine u našem Poreču 2022. U Krakowu je prošle godine osvojio srebro na Europskim igrama i s tim rezultatom izborio Igre u Parizu, ali sada se okitio naslovom najboljeg na Starom kontinentu. Usred Beograda je njemu u čast intonirana hrvatska himna. Kakva čast i slast za Gabrijela, na ponos hrvatskog boksa i sporta. Doduše, nije Veočiću ovo prvi put da je slavio u Beogradu. Učinio je to i prošlog mjeseca, prije pet tjedana, na prestižnom i jakom, 61. po redu međunarodnom turniru "Beogradski pobjednik". No, ovo je EP, dimenzija više. Mislimo na Veočićevu kategoriju jer za mnoge drugo ovo EP je bilo.... O tom drugi put.

U finalu je cijelo vrijeme Brodska Kobra nametnula svoj ritam, eksplozivniji, brži (nadasve u izbjegavanju pokušaja Simićevih udaraca), te aktivniji. Prvu su rundu sva petorica sudaca presudila u Veočićevu korist, uz zvižduke publike, iako doista i realno, tu ništa nimalo sporno nije bilo. U tih 5-0. U drugoj rundi, Veočić je imao 2-3 lijepe serije, udaraca u nizu, posebno sredinom runde. Nije poljuljalo Simića, ali ga je moralo uzdrmati. Točno 39 sekundi prije kraja druge runde lijevi direkt i desni kroše i otvorila se malo arkada pokraj lijevog suparnikovog oka. Kasnije će biti malo tragova i pokraj desnog. Nije bilo potrebe za brojanjem, to ne, ali jest za laganom i brzinskom liječničkom intervencijom. Dobio je Gabrijel i ovu rundu, ali podijeljenom odlukom, 3-2. Trojica sudaca 10-9 za hrvatskog prvaka, a dvojica 10:9 za Srbina. Doista ne znamo što su i kamo gledala ova dvojica sudaca pokraj ringa, ali dobro...

U predobrom je naletu bio, prejakog boksa Veočić u trećoj rundi da bi ga išta zaustavilo na putu do trona. Pokazao je Rastko Simić neku volju, želju za napadom jer mu je to jedino preostalo za spasiti za njega izgubljenu borbu, ali nema suparnik tu vještinu i snagu. Zasluženo je sudac u ringu nakon meča podigao ruke našem prvaku, s time da su se sada zvižduci debelo stišali. Već je to jasan pokazatelj da koliko god bili navijački ostrašćeni, ako volite i poznate boks, morate priznati tko je bio bolji. Gabrijel Veočić! Ne bolji, nego u Europi najbolji!

- U posljednje tri godine, ovo mi je već treće europsko finale. U Poreču sam bio prije dvije godine zlatni na EP do 22 godine, lani srebrni u Krakowu na Europskim igrama i sada na seniorskom EP. Dvostruki sam dakle, prvak Europe, mislim da se rijetko tko može pohvaliti s takvim rezultatima. Zahvalio bi se suparniku na odličnoj i korektnoj borbi, ovo mi je bio peti meč na ovom prvenstvu, a svih pet sam dobio jednoglasnom odlukom sudaca. Ovo mi je stvarno uzlazna forma za Olimpijske igre. Nisam nikada bio spremniji, iako opet mislim da i nisam na 100% spreme koju mislim. Očekujem velik rezultat na Olimpijskim igrama u Parizu. Hvala svima koji su me došli podržati i navijali za mene - iz Beograda će u prvoj izjavi novi prvak Europe, Gabrijel Veočić.

Linker
29. travanj 2024 15:29