MIJENJANJE ZAKONA O EU UHIDBENOM NALOGU

VESNA PUSIĆ: 'Mi smo članica EU i Lex Perković mora se mijenjati'

Sat vremena nakon sjednice Vlade iz Banskih dvora izašla je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

- Da, možemo razgovarati o Lex Perkoviću - rekla je novinarima na Markovu trgu koji su čekali da premijer i ministri razjasne famozni slučaj koji je noć ranije izazvao nove potrese u vladajućoj koaliciji, a koji opterećuje Hrvatsku otkako smo ušli u EU.

Automatsko izručenje

- Očekujem da će se u nekoliko idućih tjedana mijenjati Zakon o europskom uhidbenom nalogu - izjavila je prva suradnica premijera.

Dok je predsjednica HNS-a razgovarala s novinarima Vladi, istjecao je rok do kojeg se trebala očitovati Europskoj komisiji i konačno odgovoriti zašto ne poštujemo europski uhidbeni nalog, nego inzistiramo na ograničenjima. Time je od izručenja zaštićen i bivši šef Udbe pa je zato zakon dobio naziv Lex Perković. Njemačka želi Perkovića, Europska komisija traži da promijenimo zakon. Glasnogovornica EU povjerenice Vivian Reding jučer je za Al Jazeeru poručila: “Lopta je sada u dvorištu Hrvatske i nakon što povuku potez odlučit ćemo koje korake poduzeti. Mjere mogu uključiti i suspenziju EU fondova”.

U srijedu kasno poslijepodne iz Ministarstva pravosuđa Jutarnjem listu potvrđeno je da će se zakon mijenjati i da će izbaciti vremensko ograničenje. To ne bi značilo automatsko izručenje Josipa Perkovića jer je za to potrebno promijeniti i Ustav kako bi se ukinula zastara za komunističke zločine. No bio bi to važan korak i poruka EU.

Otprilike u isto vrijeme u Bruxellesu šefica HNS-a daje izjavu za televizije u sličnom tonu. - Hrvatska će primjenjivati europski uhidbeni nalog jer je to naš interes - rekla je.

SDP i HNS imali su dijametralno suprotan stav, SDP je za promjenu Ustava, a ne zakona, a HNS je za promjenu zakona, a ne Ustava. U tom se trenutku, dva dan prije isteka roka koji je dala EU, činilo da su u vrhu koalicije postigli dogovor.

U srijedu kasno navečer, međutim, dolazi do novog obrata.

Bliski suradnici premijera Milanovića upozorili su: “Ništa nije dogovoreno! To je sve laž!”

Premijerovi suradnici tvrde da je jedina istina to što je on rekao prije tri dana u intervjuu HTV-u. A to je da se zakon neće mijenjati nego će se mijenjati Ustav, kako to predlaže SDP. To bi značilo da Perković neće biti izručen, nego da će mu se suditi u Hrvatskoj.

Unutar pravila EU

Jučer ujutro, unatoč različitim porukama iz vrha SDP-a, Vesna Pusić samouvjereno stoji na Markovu trgu pred novinarima i ne odstupa od izjave koju je dala večer prije. - Ja stalno razgovaram s premijerom, kao i o nizu drugih tema. Mi smo članica EU, funkcioniramo unutar pravila EU i tako će biti i dalje - rekla je.

Nekoliko minuta kasnije iz Vlade je izašao i ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

- Premijer je sve rekao prije tri dana na televiziji. Tako kako je rekao, tako će i biti - izjavio je i sjeo u automobil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:52