HIT SERIJE

CIJENA STRASTI ZA TURSKIM SAPUNICAMA Hrvate Sulejman košta 5 tisuća eura po epizodi, a ljubav Sile 3

Turske serije postale su hit, a njihovi su im autori u zadnje dvije godine utrostručili cijenu

Kaže Kraljević Marko caru Lazaru: “Care, evo idu Turci!” A car će: “Jel’ na Novoj ili na RTL-u?” To je jedan u nizu viceva koji kruže otkako su turske serije zavladale ne samo malim ekranima u Hrvatskoj nego u cijeloj regiji, kojom su nekad stoljećima vladali ili ih bezuspješno opsjedali.

Sada, doduše, Turci više ne uzimaju danak u krvi, ali uzimaju televizijski danak, i to doslovce. Cijene njihovih serija od 2010., kada se na RTL-u pojavila “1001 noć”, višestruko su narasle zbog buma koje su napravile na našem tržištu.

Prije nešto više od dvije godine saga o Šeherezadi i Onuru bila je najskuplja od svih turskih sapunica koje su se u tom trenutku pojavile na tržištu. Cijena 90-minutne epizode (u nas se to emitiralo kao dvije) iznosila je, doznajemo, 1400 eura. To znači da je RTL 2010. godine za cijelu “1001 noć” platio 126 tisuća eura. Bez obzira na cijenu, napravili su odličan posao.

Okovani za male ekrane

Prvo, svaka strana serija daleko je jeftinija od domaće produkcije (samo jedna epizoda hrvatske sapunice košta oko 160 tisuća kuna), a drugo - “1001 noć” do danas drži rekord među turskim serijama kad je riječ o najgledanijoj epizodi - 23,6 posto, što znači gotovo milijun gledatelja svih generacija pred malim ekranima. Cijena ostalih turskih sapunica u tom je trenutku iznosila 1000 eura po epizodi, što je i dalje bio velik iznos s obzirom na to da epizoda meksičke sapunice sve do danas košta 300-tinjak eura.

Svojoj popularnosti u Hrvatskoj Turci su ubrzo odredili novu cijenu. I to nekoliko puta veću, ovisno o projektu koji su prodavali. No, sljedeće sezone, iako su i dalje imali vrlo dobru gledanost, “Larin izbor” Nove TV ipak je bio bolji. Pokazalo se da sve što dolazi iz nekadašnjeg Osmanskog Carstva ipak ne prolazi na ovim prostorima, a činilo se i da je sve skupa zapravo bilo sam trenutačni hir domaće publike. Ili da je pak došlo do zasićenja brojnim turskim sapunicama na programu.

Međutim, prošla jesen i nova televizijska sezona pokazali su da nije baš tako. Rujan je prošao u znaku druge sezone “Izgubljene časti” na Novoj TV, na koju su se gledatelji uspjeli navući, a onda je stigao RTL-ov “Sulejman Veličanstveni”.

Nije trebalo dugo i priča o slavnom turskom vladaru pomela je i “Izgubljenu čast” i drugu sezonu “Larina izbora” koji je u međuvremenu krenuo.

Povijesna saga opila je ovaj put u velikoj mjeri i mušku publiku (to se dogodilo još samo s prvom sezonom “Ezela”). Najgledanija epizoda “Sulejmana Veličanstvenog” do sada imala je 21,4 posto gledanosti.

Najskupljem TV projektu u turskoj povijesti (samo u pretprodukciju uloženo je 3,5 milijuna američkih dolara) brzo je određena i cijena oko koje nije bilo previše mjesta za cjenkanje. Iako se to vodilo kao poslovna tajna, procjena je da je RTL platio 5000 eura po epizodi “Sulejmana Veličanstvenog”.

Prva sezona imala je 29, a druga 35 devedestominutnih nastavaka, što znači da je do sada ukupno plaćeno navodno 320 tisuća eura. I to u najmanju ruku.

Od nakita do glazbe

Koliko će još platiti, zasad nitko ne može procijeniti jer snimanje treće sezone još traje, a turski producenti nisu odlučili koliko će ih na kraju biti. No, RTL-u se to ulaganje bez sumnje isplatilo jer “Sulejman” je ušao svugdje - od nakita do ring tonova za mobitele. Stanka zbog blagdana malo je ugrozila njegovu popularnost jer je Nova TV početkom godine krenula sa “Silom” i vrlo brzo dosegnula 20 posto gledanosti te zadržala premoć i kad se “Sulejman” vratio na male ekrane.

Otpao ‘Larin izbor’

Sada su na rang-listi gledanosti obje serije blizu jedna drugoj . Novoj TV to je dobro došlo, posebno zato jer druga sezona “Larina izbora” sa 14 posto gledanosti nije ostvarila očekivanja, a “Sila” nije bila tako skupa kao “Sulejman”.

Navodno je epizoda plaćena oko 3000 eura, što znači da je Nova za 79 epizoda platila 237 tisuća eura ukupno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 11:24