LUCA ANIĆ

PROVJERITI FOTOGRAFIJU!! Cura za koju kažu: ona će biti naša nova Alma Prica

Za mladu talentiranu glumicu Lucu Anić zasigurno ćemo još čuti jer već je svojom prvom velikom ulogom u predstavi “Tri zime” redatelja Ivice Buljana oduševila i publiku i kritiku.

Jedna je od četvero studenata Akademije dramskih umjetnosti koja je dobila priliku biti stipendistica zagrebačkog HNK, a u predstavi glumi Luciju Kos, najmlađu članicu obitelji Kos i predstavnicu novog doba, suvremenu urbanu Zagrepčanku. Svojim izgledom, ali i talentom neodoljivo podsjeća na iznimnu glumicu Almu Pricu s kojom u komadu nastalom prema tekstu Tene Štivičić dijeli i scenu svog matičnog HNK.

Iako je tek kročila u svijet glume, darovita 27-godišnjakinja već se predstavila publici manjom ulogom u predstavi HNK “Daleka zemlja”, ali i u hvaljenom projektu “Kapitalu” koji je također režirao Ivica Buljan, a predstavljen je na sceni F22 zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, gdje je Luca studentica zadnje godine glume. “Kapital” je bio performans, nastao u sklopu projekta l’Ecole des Maîtres koji je tijekom tri sata, koliko je trajao, predstavio mlade glumce iz Francuske, Italije, Portugala, Belgije, Hrvatske i Slovenije, a među hrvatskom postavom zablistala je upravo Luca Anić. Za ravnatelja Drame HNK Ivicu Buljana mlada glumica ima samo riječi hvale.

Buljan je divan pedagog

- Imam sreću da mi je ovo već drugi projekt koji radim s Ivicom Buljanom, jer prije ‘Tri zime’ sam nastupala u njegovom ‘Kapitalu’. On je divna osoba, uvijek smiren, dobre volje, nikad ne povisuje ton na nas glumce, strpljiv je i izvrstan pedagog. Uz to, jedan je od najpametnijih ljudi koje sam upoznala, njegov način rada je poseban, od detaljne analize teksta do digresija na razne režisere i filmove - opisala je poznatog redatelja Luca Anić.

Glumom ju je, ispričala je, “zarazila’” pokojna Ana Karić. Naša iznimna glumica bila je Lucina prva susjeda i obiteljska prijateljica Anića.

- Imala sam taj privilegij da ljepotu tog zanimanja upoznam iz prve ruke. Ana Karić je sigurno velikim dijelom utjecala na moju odluku da upišem Akademiju - prisjetila se Luca.

Ono što joj je Ana Karić usadila kao djevojčici, dodatno su “podgrijali” Dragan Despot, njezin profesor s Akademije, i Nina Violić, Lucina omiljena glumica. Oboje su dio ansambla HNK i samim time mladoj glumici velika podrška. Uz to, i Despot u “Tri zime” igra Lucinog oca, a Nina Violić također ima glavnu ulogu u ovoj predstavi koja je u subotu imala praizvedbu u HNK. Svoju ulogu Lucije, ali možda i Lucu kao glumicu, opisala je upravo riječima Nine Violić koja u komadu glumi Karolinu. “Ova mala je žilava”, kratko i jasno.

Ljubav prema glumi

Kolika je njezina ljubav prema glumi jasno govori i to što bi se tim pozivom, rekla je, bavila i besplatno. Kad nije na probama ili predavanjima na Akademiji, Luca vrijeme najradije provodi sa svojim ljubimcem, zapadnoškotskim bijelim terijerom Billyjem. Također uživa u učenju stranih jezika, pa je trenutno zaokupljena ruskim.

Zanimljivo je i to da je, unatoč činjenici da glumu obožava, njezin prvi izbor studija bio Stomatološki fakultet, a u to vrijeme velika joj je želja bila postati saborska zastupnica. Izvrsnu liniju može zahvaliti ljubavi prema različitim sportovima, a interesi su joj uistinu široki, jer bavi se svime, od aikida do odbojke. Što se filmskih uloga tiče, zasad se okušala samo u kratkom filmu “Bacila je sve niz rijeku”. Ali, njezina ljubav prema glumi itekako je primjetna, a talent neupitan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:10