VELIKA STANKA

DOBRA VIJEST Vraća se Bali-beg, LOŠA VIJEST Prekida se emitiranje serije: Čeka nas dugo ljeto bez Sulejmana i Hurem

Počnimo s dobrom i lošom vijesti. Prva je da se nenadmašni Bali-beg sljedeći tjedan napokon vraća u seriju “Sulejman Veličanstveni” . Loša vijest je da serijal, zahvaljujući kojem su građani Hrvatske produbili svoje znanje o turskoj povijesti, nakon Bali-begova povratka odlazi na dulju stanku.

S RTL Televizije ne žele kazati kad će se serija vratiti na televizijski program, ali neslužbeno doznajemo da bi se to moglo dogoditi tek na jesen. Hurem, Sulejman, Rustem aga, Nigar, Mahidevran i ostali junaci pauzirat će s naših malih ekrana do rujna zato što su se epizode na RTL-u opasno približile onima koje se snimaju u Turskoj, u kojem se “Sulejman Veličanstveni” prikazuje samo jednom, a ne četiri puta na tjedan kao u nas. Iz istog razloga se serija u Hrvatskoj odnedavno ne prikazuje nedjeljom.

No, vratimo se omiljenom Bali-begu koji će se sljedeći tjedan opet pokazati na našim televizijskim ekranima. Romantičnog junaka koji nije imao sreće u ljubavi za početak ćemo vidjeti kako se bori za goli život. Podlaci koji su doznali da se Bali-beg iz Moldavije vraća na dvor, napali su ga iz zasjede, ali ih je Bali-beg sve sredio uz pomoć mača.

Sulejman ne vjeruje velikom veziru

Bali-beg na dvor dolazi na poziv sultana Sulejmana. Jer, nakon što je dao pogubiti Ibrahim-pašu, sultan pokraj sebe želi imati iskusnog ratnika i osobu za koju zna da ga nikad neće iznevjeriti. Naime, nakon što ga je Ibrahim-paša, njegov prijatelj iz mladosti, iznevjerio, Sulejman je za velikog vezira postavio Ajaz-pašu, dok je Lutfi-paša, suprug sultanije Šah, ušao u Divan. Sulejman im u ipak ne vjeruje sasvim pa vuče potez godine i vraća Bali-bega i to bez Ajbige. U seriji nije rečeno što se dogodilo s mladim parom jer su turski producenti, šokirani prosvjedima gledateljica koje su prijetile da će zbog Bali-begova odlaska prestati gledati “Sulejmana Veličanstvenog”, umjesto da porade na scenariju i objasne publici gdje je nestala Ajbige, brže bolje krenuli u pregovore s glumcem Burakom Ozcivitom. Navodno su mu utrostručili honorar, uvažili sve njegove zahtjeve i prohtjeve i učinili doslovno sve da se vrati kao Bali-beg.

Mihrimah zavodi Bali-bega

A vratio se u punom sjaju. Jer, dok u “Sulejmanu Veličanstvenom” vrijeme brzo prolazi, a bore na glumcima su sve uočljivije, Bali-beg se na male ekrane vraća isti onakav kao što je i otišao. Dakle, predivan. Osim što nema bora, Bali-beg nema niti jednu sijedu. Turski novinari su zbog toga zlobno primijetili da ga je vrijeme mazilo kao Benjamina Buttona (koji je s godinama postajao sve mlađi), ali novinarke nisu imale primjedbe. Barem ne takve vrste.

Osim žena u pedeset i tri zemlje u kojima se serijal trenutačno prikazuje, Bali-begovu povratku jako se razveselila i njegova stara obožavateljica, sultanova kćerka Mihrimah. S obzirom na to da joj je Hurem zabranila da se viđa i očijuka s Jahjom Tašlidžalijem, Jahja, pouzdani čovjek princa Mustafe, odlučuje prekinuti romansu s mlađahnom sultanijom. Ona se, naravno, prebacuje na Bali-bega, a svoju veliku ljubav priznaje mu u pismu. Za njezine nježne riječi doznaje Rustem-aga koji Mihrimah već dulje milo gleda. Doznavši da njegova simpatija Mihrimah voli drugoga, Rustem-aga reagira poput okorjelog pokvarenjaka: odluči sirotog Bali-bega uvaliti u nevolje pa sve što se zbiva ispriča Hurem. Tračevi o Mihrimahu i Bali-begu brzo stižu i do sultanije Šah, koja tu situaciju preokreće u svoju korist. Ona, naime, objavljuje da će se njezina kći Esmahan udati za Bali-bega…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:13