IZBOR ZA PJESMU EUROPE

FOTO: PORTUGAL POBIJEDIO NA EUROSONGU, JACQUES DOJMLJIVO ODRADIO SVOJ NASTUP Hrvatski predstavnik impresionirao publiku, ali ne i žiri

 Gleb Garanich / Reuters

Portugalac Salvador Sobral pobjednik je 62. Eurosonga s pjesmom Amar pelos dois (Voljeti za oboje), koju je skladala njegova sestra Luisa, pozna portugalska kantautorica.

Drugo mjesto na Eurosonu 2017. održanom u subotu u Kijevu osvojio je predstavnik Bugarske Kristian Kostov, koji je dobio najviše glasova publike, dok je treće mjesto pripalo Moldaviji.

Hrvatski predstavnik Jacques Houdek, koji u svojoj pjesmi "My Friend" kombinira stilove pop i opernog pjevanja, zauzeo je trinaesto mjesto.

Portugal je do danas bio zemlja s najviše sudjelovanja bez pobjede na Eurosongu.

Dvadesetosmogodišnji Sobral se 2009. prijavio na audiciju za treću sezonu portugalskog Idola, gdje je osvojio sedmo mjesto. Živio je u SAD-u i Barceloni, gdje je pohađao glazbenu školu Taller de Musics, u kojoj je počeo slušati uratke poznatog američkog trubača Cheta Bakera.

Nakon Idola, odlučio je sve više skladati svoje uratke, kombinirajući Bakerov jazz, bosa nova i sonornost Latinske Amerike. Kao krajnji rezultat je 2016. godine objavio svoj prvi singl Excuse Me, a istoimeni album je došao do desetog mjesta prodaje albuma u Portugalu.

Houdek se u finale plasirao u drugoj polufinalnoj večeri zajedno s predstavnicima Bugarske, Bjelorusije, Mađarske, Danske, Izraela, Rumunjske, Norveške, Nizozemske i Austrije.

U finalu su također nastupali predstavnici 10 zemalja iz prve polufinalne večeri - Moldavije, Azerbajdžana, Grčke, Švedske, Portugala, Poljske, Armenije, Australije, Cipra i Belgije - te predstavnici zemalja koje su izravno u finalu - Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Velike Britanije, kao i domaćina prijenosa Ukrajine.

----------------------

Prijenos uživo

NOVO: 0:40 - Da rezimiramo, Salvador Sobral iz Portugala je pobjednik, Bugarska je na drugom mjestu, a naš Jacques je završio točno na sredini tablice, na 13. mjestu (9. mjesto među glasovima gledatelja).

----------------------

NOVO 0:31 - Još su četiri države ostale, a Jacques je sigurno osvojio 13. mjesto! Točno u sredini poretka.

I pobjednik je Portugal!!!!! Svaka čast Salvadoru Sobralu koji nagradu i čestitke prima kao što je i ušao u dvoranu - tiho, nenametljivo, kao da ne pripada ovdje.

U svojoj poruci nakon natjecanja je rekao da živimo u svijetu s glazbom za kratku upotrebu i da bismo trebali raditi glazbu koja znači nešto, koja će trajati. Iz njegovih usta u Božje uši, što bi se reklo.

----------------------

0:27 - Od glasova publike Jacques je očito dobio dosta, budući da još nije pročitan.

Jacques je, štoviše, u top 10 među glasovima publike! Jacques je deveti u glasanju gledatelja diljem Europe sa 103 boda i ukupno je osvojio 18 bodova!

----------------------

0:20 - Portugal i dalje hara tablicama, a hrvatski žiri je 12 bodova dao Mađarima! I neka, Joci je zaslužio - bravo za hrvatski žiri!

Glasanje nacionalnih žirija je završilo i Portugal vodi s 382 boda., druga je Bugarska s 278 bodova, a na trećem mjestu je Švedska s 218 bodova.

----------------------

0:12 - Portugal zasad dominira tablicom kao Bayern Bundesligom, Jacques se i dalje "bori za opstanak".

Cipar je vratio 12 bodova Grčkoj. Kakva suradnja! Opa, tri boda za Hrvatsku iz Rumunjske, koja "jodla" za veselje i daje 12 bodova za raskošne sestre iz Nizozemske!

Dakle, i slovenski žiri je Jacquesa ostavio bez bodova. Što će reći, gužve na granicama ostaju i dalje (ako iz zabave povezujete politiku i Eurosong, to jest).

----------------------

0:05 - Nakon glasova žirija iz 20 država Jacques je ukupno skupio 12 bodova i nalazi se, nogometnim rječnikom, u donjoj polovici tablice.

Srpski žiri je 12 bodova dodijelio Portugalu, Jacquesu - ništa. E pa nije lijepo, baš nije lijepo. Nijemci su nam pak dali 3 boda. Danke Deutschland!

Talijanski žiri je dao 12 boda Azerbajdžanu, bog zna zašto.

----------------------

0:01 - Portugal drži prednost pred Bugarskom, Italija na trećem mjestu.

Moldavci su dali 12 bodova Rumunjskoj. Je li do jodlanja ili zajedničke granice, vi procijenite.

----------------------

23:57 - Marcus i Martinus iz Norveške, za koje nam iz redakcije kažu da su pravi hit među tinejdžerima po Europi (ne bismo znali) su objavili 12 norveških bodova za bugarskog kolegu.

I još malo dobrosusjedske politike, Španjolci su dali 12 bodova Portugala. Trans-iberska suradnja i dalje je postojana! A impresioniran Salvadorom je i francuski žiri koji mu je također dao 12 bodova.

----------------------

23:54 - Malo susjednog glasanja od Makedonaca koji su dali 12 bodova Bugarima. Austrijski žiri je iz nekog razloga dao 12 bodova Nizozemkama. Ajde 6, ali 12?!

----------------------

23:48 - Počinje brojanje glasova.

Jacques nije dobro prošao nakon prvih glasova žirija, imamo tek jedan bod. Uvjerljivo vodi Portugalac koji već ima duplo više glasova od prve pratiteljice iz Belgije. Blizu su Italija i Bugarska.

----------------------

23:46 - Glasovanje je završilo!

----------------------

23:41 - Tijekom nastupa Jamale, prošlogodišnje pobjednice, nepoznati "počinitelj" se popeo na binu i pokazao golu stražnjicu publici. Osiguranje ga je brzo udaljilo. Vjerojatno neki ekshibicionist ili nerealizirani glazbeni kritičar...

Ili ludi Australac koji je htio.. pa ne znamo što je hito.

----------------------

23:35 - Obratila nam se i pobjednica dječjeg Eurosonga. Nije nam jasno zašto dijete tako dugo drže budnom, mogli su je staviti tijekom pauze. Joj da, nije je bilo.

I ioš jednom podsjećanje na svih 26 pjesama, ako ih niste čuli prvih dva puta (zijevanje...).

----------------------

23:30 - S obzirom na audio-strahotu koja se trenutno odvija na glavnom podiju, krajnje je vrijeme da se prijeđe na brojanje glasova.

----------------------

23:21 Nastup Jacquesa Houdeka privukao je pažnju čak i velikog Rickyja Gervaisa.

Naime, slavni komičar iznerviran brojnim komentarima da je hrvatski predstavnik na Eurosongu isti on, zaprijetio je na Twitteru: "Svi koji kažu da izgleda poput mene bit će blokirani #Eurovizija".

----------------------

23:06 - Još malo i počinje glasanje, zovite za svoje favorite (Mađarska, Mađarska, Mađarska...) i držite palčeve za Jacquesa!

Počinje glasanje, a vi se podsjetite na svih 26 pjesama večeras, dok mi odemo na zasluženih tri minute pauze.

----------------------

23:03 - Francuska zatvara natjecanje, koje je, opet napominjemo, prošlo bez pauze!

Pjesma izvođačice Alme se vrlo prikladno za kraj natjecanja zove Requiem. Nije Mozart, nije ni Verdi, naravno pjeva na francuskom i nismo nešto impresionirani. Shakira za siromašne.

----------------------

23:00 - A evo i 17-godišnjeg tinejdžera iz Bugarske. Svako furanje na Justina Biebera je sasvim slučajno, ali njegov nastup definitivno nije. Ne sumnjamo da Kristian Kostov slama srca srednjoškolki od Sofije do Crnog mora.

----------------------

22:56 - Šveđanin Robin Bengtsson pjeva nam "I Can't Go On". Momak izgleda kao da je pobjegao sa seta novog filma o James Bondu, a ni pjesma nije bila loša. Doduše, nimalo originalna, ali izveo ju je u stilu. Ono, my name is Bengtsson. Robin Bengtsson.

----------------------

22:52 - Blanche iz Belgije otpjevala nam je pjesmu City Lights. Sanjiva pop pjesma definitivno je pritajeni favorit natjecanja, nešto što biste slušali u vožnji nakon večernjeg izlaska. Baš "classy" i elegantno.

----------------------

22:47 Domaćini Ukrajinci izveli su nešto tvrđi pop, koji neodoljivo podsjeća na Muse. Nismo sigurni da je ovo pravi put, no zasigurno odudaraju od ostatka konkurencije.

----------------------

22:42 Predstavnica Njemačke nastup je započela ležeći na bini. Zatim je bosonoga zapjevala nešto o 'hodanju u snu', dakako uz podršku dance ritmova, no dojma smo da je simpatična Njemica pogodila specifični ukus eurovizijske publike.

Gleb Garanich / REUTERS
Levina iz Njemačke

------------------------

22:39 - I sada nešto što smo svi jedva čekali - Rumunji koji jodlaju. Treba li reći nešto više?

PS: Baš nas zanima jesu li Švicarci viknuli "copyright".

------------------------

22:33 - Za Cipar nastupa Hovig s pjesmom "Gravity".

Iskreno, ovo je po nama najgora izvedba večeri, s neshvatljivim jinglom, bezveznim vokalom i ne pretjerano maštovitom koreografijom pratećih plesača. Svijetli trenutak je bio kad je izvođač legao na pozornicu koja je izgledala kao divovski oblak. Šteta što je nastavio pjevati.

------------------------

22:29 Predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva jedna je od rijetkih koji pjevaju na materinjem jeziku. Raskošna balada priziva u sjećanje 80-e, a publika je vrlo dobro reagirala.

------------------------

22:22 - Nastupa norveški JOWST s pjesmom Grab the moment. Vizualno Daft Punk, scenski-vokalno Senna M kad mu je lošiji dan.

Gleb Garanich / REUTERS
Daft Pun.. pardon, JOWST iz Norveške

------------------------

22:17 Španjolci predvidljivo igraju na latino ritam i ljeto. Ništa revolucionarno, no kao brža pjesma zaslužuju palac gore.

------------------------

22:13 - Oku ugodna Grkinja nastavila je red pjesama koje započinju kao balada, no onda slijedi dance ritam kao iz makarskih diskoteka sredinom 90-ih. Osim fizičkog dojma, nismo impresionirani.

Gleb Garanich / REUTERS
Predstavnica Grčke

------------------------

22:06 - A evo i predstavnika države kojoj nisu objasnili da se ne nalazi na europskom kontinentu. Nema veze Australija, volimo vas usprkos tome!

Pjeva Isaiah Firebrace (kakvo ime!), a pjesma je "Don't come easy". Što da kažemo, prošle godine bili su bolji, znatno bolji.

Nego, kad će ona pauza? Bilo tko?

Gleb Garanich / REUTERS
Isaiah iz Australije

--------------------------------

22:02 - Ajmo Jacques!

Jacques je pjesmu započeo poučnom poslovicom (ajde..) i potom je uslijedio već slavni duet sa samim sobom. S jedne strane Jacques operni pjevač, s druge strane Houdek, izvođač nježnih pop pjesama.

Jacques je nastup odradio vrlo inspirirano, očito sretan, ponosan i vokalno dojmljiv. Bravo, Jacques, velik si pjevač!

Gleb Garanich / REUTERS
Jacques s pratećim vokalima i sviračima!

--------------------------------

22:00 - Za Azerbajdžan je nastupala Dihaj s pjesmom "Skeletons". Realno, samo smo čekali nastup Jacquesa.

--------------------------------

21:53 - Nastupa prvi favorit, Salvador Sobral iz Portugala s pjesmom "Amar Pelos Dois".

Salvador je lijepom, melankoličnom melodijom odmah uspostavio intimnu komunikaciju s publikom koja kao da se teleportirala na koncert laganog jazza ili šlagera a'la Sinatra. Malo fada, puno emocija, pokoja suza i eto miksa za prvog favorita, apsolutno opravdanog.

Gleb Garanich / REUTERS
Emotivni Salvador Sobral iz Portugala

--------------------------------

21:50 - Anja iz Danske nam pak pjeva "Where I Am".

Atraktivna djevojka, ali prilično zaboravna pjesma.

Jedna pauza bi dobro došla.

Gleb Garanich / REUTERS
Anja iz Danske

--------------------------------

21:45 - Slijedi drugi favorit prema kladionicama, iz Italije Francesco Gabbani s pjesmom "Occidentali's Karma".

Gabbani je bio pobjednik San Rema, po čemu zaključujemo da legendarni festival u tom konkretnom izdanju nije imao bogzna što za ponuditi. Iz nekog razloga kraj Francesca pleše gorila, a čini se da je angažirao i publiku u Kijevu. Sam Francesco pak izgleda kao da je izašao iz filma Sergija Leonea i svoj je nastup odradio vrlo uvjerljivo.

Gleb Garanich / REUTERS
Nastup predstavnika Italije

Doduše, nije nam jasno zašto je drugi favorit, ali o okusima, poglavito onima na Eurosongu, se ne raspravlja.

Gleb Garanich / REUTERS
Francesco Gabbani iz Italije (s gorilom)

--------------------------------

21:41 - Slijedi Joci Papai iz Mađarske s pjesmom "Origo".

Ok, dečko nas je osvojio već prvim taktovima pjesme, makar ne razumijemo ni riječi. Ali hvala bogu da netko pjeva i na svojem jeziku. Orijentalni ritam, bogato romsko nasljeđe i njegova strast kojom prožima dvoranu su nas apsolutno osvojili. Možda je mogao i bez onog repanja pred kraj pjesme, ali i s tim je naš favorit.

Definitivno odudara od ostatka.

Gleb Garanich / REUTERS
Joci Papai iz Mađarske

--------------------------------

NOVO 21:37 - Slijedi Moldavija, grupa SunStroke Project s pjesmom "Hey Mamma!".

Za ovaj bend nismo sigurni da li traže pobjedu na Eurosongu ili su ciljali ljetni hit na moldavskim radio postajama. Ma što moldavskim, već se vidimo kako pjevušimo "Mamma, mamma" dok lagano vozikamo po magistrali usred srpnja.

I ovdje je u pitanju još jedan neshvatljivi svatovski imidž. Pa što je bilo dizajnerima ove godine!?

Gleb Garanich / REUTERS
Predstavnici Moldavije

--------------------------------

21:30 - Sada nastupaju predstavnice Nizozemske, tri sestre iz benda OG3NE s pjesmom "Lights and Shadows".

Osim glasova velikih raspona, djevojke ponosno pokazuju raskošne linije u pripijenim haljinama. Što se tiče same pjesme, zvuči kao Destiny's Child za Nizozemce. Ali one pjesme koje lagano preskočite na albumu dok idete prema pravim hitovima.

Ipak, lijep nastup i bilo bi neumjesno sad prigovarati.

Gleb Garanich / REUTERS
Tri sestre iz Nizozemske

--------------------------------

21:27 - Za Armeniju pjeva Artsvik s pjesmom Fly With Me. Pjesma definitivno ima "groove" i plesne pokrete koji kao da su izašli iz Bollywoodskih hitova. Lajkamo. Tko je nekad slušao Ofra Hazu, zna o čemu pričamo.

Gleb Garanich / REUTERS
Predstavnica Armenije

--------------------------------

21:24 - Sada pjeva Nathan Trent iz Austrije s pjesmom "Running on Air". Naravno, u bijelom odijelu.

Nećemo lagati, poskakujemo na stolici na ovu melodiju. Ništa originalnog, ali dečko je sretan i mi smo sretni s njim. Iako pozornica mu malo previše izgleda kao početak animiranog filma DreamWorksa.

Gleb Garanich / REUTERS
Nathan Trent iz Austrije

--------------------------------

21:20 - Sljedeći su Bjelorusi, također u bijelom izdanju kao i Poljakinja. Obratite pozornost na to večeras, čini se kao da su bijela odijela i haljine bili na rasprodaji zadnjih dana.

Pjeva NaviBand, a njihova vesela pjesma je "Historyja Majho Zyccia". Bržeg ritma, pastoralnih povika i ako ćemo biti iskreni, zaboravne melodije.

Gleb Garanich / REUTERS
Bjeloruski Naviband

--------------------------------

21:16 - Sljedeća je predstavnica Poljske Kasia Mos s pjesmom "Flashlight".

Iznimno energičnu izvedbu Kasije pokvario je pomalo nezgrapan aranžman s porukama pomirenja i prijateljstva na displayu. Ono, Bono Vox za siromašne.

Gleb Garanich / REUTERS
Kasia Mos iz Poljske

--------------------------------

21:12 - Izrael otvara finalnu večer! Nastupa Imri Ziv, pjesmom I Feel Alive.

Što da kažemo, ova jeftina pop konfekcija u stilu East 17 nije pretjerano oduševila nikoga. Neka, momak igra očito igra na izgled s pripijenom majicom i istesanim mišićima.

REUTERS
Nastup predstavnika Izraela

--------------------------------

21:09 - Na pozornici su se pojavili i naši voditelji, u all-muškom izdanju i svjetlucavim odijelima. Dvorana izgleda spektakluarno kao i ranijih dana, a publika spremna za svih 26 natjecatelja! Tko zna, možda i završe do pola noći...

--------------------------------

21:02 - Spektakl počinje, a finalisti trče, hodaju ili se od niotkuda pojavljuju na pozornici! Veliki favorit iz Portugala je prilično samozatajno ušetao na pozornicu, dok je naš Jacques veselo mahnuo obožavateljima! Idemo Jacques, samo hrabro!

Norvežani pak izgledaju kao ljudski jin i jang, Rumunji bi mirne duše mogli na modnu pistu, a još jedna favoritkinja, natjecateljica iz Belgije, je skromno mahnula publici. Za bugarskog natjecatelja pak nismo sigurni smije li legalno kupiti alkohol.

--------------------------------

21:00 - S velikim nestrpljenjem očekujemo finalnu večer Eurosonga, u kojoj će Hrvatsku predstavljati Jacques Houdek s pjesmom "My friend". Jer, što je subotnja večer izlaska s prijateljima prema natjecanju koje se održava jednom godišnje i čija popularnost je dotakla i obale Australije!

--------------------------------

Uoči subotnjeg velikog finala natjecanja za najbolju pjesmu Eurovizije u Kijevu pitali smo nekoliko ugledih domaćih glazbenika i skladatelja za prognozu.

'U finalu ima mnogo sjajnih pjesama. Jacques zvuči drugačije od drugih i upravo stoga je dobio bodove europskih glasača. Nadam se da će tako biti i u finalu, držim mu fige, ali ne bih želio ništa konkretnije prognozirati', rekao je Vlado Kalember.

'Ako bude po pravdi i Bogu, Jacques je u finalu sigurno među prvih deset izvođača, a mogući je i viši plasman. Ugroziti ga može jedino poznato ‘dobrosusjedsko’ glasanje kakvom smo na Eurosongu već imali prilike svjedočiti', dodao je skladatelj Neno Ninčević.

'Jacques je ovaj put sve adute stavio na samoga sebe i - dobio. U finalu ga vidim među prvih deset. U odnosu na druge, on zvuči i izgleda posebno, njegov nastup je sceničan, a ima i teatarsku dimenziju', zaključio je Zrinko Tutić.Kraljevstva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:45