ŠERBEDŽIJA MEĐU ELITOM

RADE BIRA OSKAROVCE Naš proslavljeni glumac, redatelj i glazbenik među novim članovima Američke filmske akademije: 'Nisam iznenađen, ali sam počašćen'

Nisam iznenađen, ali naravno da mi je drago i da sam počašćen tim pozivom, ispričao nam je Rade Šerbedžija
 Boris Kovačev / CROPIX

Među 774 nova imena kojima je Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti poslala poziv da im se pridruže kao članovi, našlo se i ime Rade Šerbedžije.

Naš proslavljeni filmski i kazališni glumac, redatelj, glazbenik te osnivač Kazališta Ulysses tako bi se trebao pridružiti prestižnoj organizaciji koja okuplja filmske profesionalce iz cijeloga svijeta i koji odlučuju o nagradi Oscar.

Šerbedžija nije prvi umjetnik iz Hrvatske koji je dobio poziv za članstvo u Akademiji. Članovi su već Oscarima ovjenčani producent Branko Lustig, profesor Krešimir Mikić, a takav poziv svojedobno je dobio i ugledni autor i redatelj crtanih filmova Nedjeljko Dragić. Član je, naravno, bio legendarni, pokojni Dušan Vukotić, čiji je crtani film “Surogat” osvojio Oscara davne 1962. godine. Upravo osvajanje ili nominacija za Oscara donosilo je poziv Akademije, ali nije to bio jedini način da se uđe u članstvo organizacije koja sada broji više od 6000 članova koji dolaze iz 57 država, nego i sveukupni dosadašnji umjetnički rad.

Šerbedžija je pak u pola stoljeća svoje karijere imao više od 150 filmskih uloga, a njegov je redateljski debi film “Oslobođenje Skoplja” prošle godine izabran kao makedonski kandidat za 89. nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

- Nisam iznenađen, ali naravno da mi je drago i da sam počašćen tim pozivom. U mojim godinama i s mojim iskustvom više ne očekujete, niti se nadate, ali se ni ne šokirate, jer to je zapravo bilo logično. Komisija je u mom slučaju gledala dosadašnji rad, glumački rejting, a ja sam u svojoj karijeri imao prilike raditi stvarno s vrhunskim redateljima poput Stanleyja Kubricka, Clinta Eastwooda, Johna Wooa ili pak Guya Ritchieja - govori Šerbedžija. Kako nam otkriva Šerbedžija, i Guyu Ritchieju je upravo sada stigla pozivnica za Akademijino članstvo, baš kao i Monici Bellucci, koji će poput našeg proslavljenog glumca od iduće godine glasati za svoje favorite za Oscara.

Šerbedžija, koji je bez sumnje naš najuspješniji glumac u inozemstvu jer iza njega su ipak ostvarenja u hitovima poput “Oči širom zatvorene”, “Nemoguće misije 2” ili pak “Svemirskih kauboja” i serije “Downton Abbey”, nedavno se pak vratio iz SAD-a. Ovog proljeća tamo je snimao film “Proud Mary” u kojem glumi s Dannyjem Gloverom, a imao je i gostovanje u hit-seriji “Crna lista” koja se trenutno emitira na HTV-u. Odradio je i premijeru filma “The Promise” redatelja Terryja Georgea, u kojemu glumi s Christianom Baleom i Oscarom Isaacom, a sada ga očekuje nova sezona, 17. po redu Kazališta Ulysses na Brijunima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:52