KRIVAC JE NA DORI

Eurosong: Izgubili smo sjaj, treba nam hitna glazbena reforma

Djevojke iz grupe Femminem ove se godine nisu uspjele plasirati ni u završnicu natjecanja u Oslu

ZAGREB - Tijekom samo četiri godine Hrvatska je doživjela dva potpuna fijaska na najvećem i najgledanijem europskom glazbenom natjecanju. Skupina Femminem ponovila je sinoć neuspjeh Dade Topića i Dragonflya koji se 2007. također nisu uspjeli plasirati u finale Eurovizije.

Loš dojam

No, loši rezultati naših predstavnika posljednjih su godina postali gotovo pravilo na Euroviziji jer se među prvih deset nismo plasirali još od nastupa Gorana Karana s pjesmom “Kad zaspu anđeli” 2000. godine kad je osvojio pohvalno deveto mjesto. To znači da punih deset godina nismo imali izvođača koji je ostavio jači dojam na europsku publiku i time napravio kakvu-takvu promociju svojoj državi.

Iako se Vannin plasman na deseto mjesto s pjesmom “Strings of my heart” 2001. ne može nazvati podbačajem, kako su godine prolazile, rezultati hrvatskih predstavnika bili su sve lošiji, uz iznimku Borisa Novkovića koji je 2005. izvedbom “Vukovi umiru sami” ipak malo prekinuo taj niz osvojivši 11. mjesto.

Lobiji i mala država

Čak je i naša velika nada i najuspješnija hrvatska pjevačica u regiji, Severina, sa svojom “Štiklom” ostvarila osrednji uspjeh - tek 13. mjesto u Ateni. Slijedili su Dado Topić, pa Kraljevi ulice koji su s “Romancom” stigli do 21. mjesta, a tandem Igor Cukrov i Andrea Šušnjara lani su bili 18.

“Vađenje” na lobije i činjenicu da smo mala država pada u vodu kada se pogledaju rezultati iz 90-ih, uz iznimku Puta i Tonyja Cetinskog koji su prvi probijali led nastupajući pod hrvatskom zastavom. Već dvije godine poslije, 1995., Magazin je s “Nostalgijom” bio šesti, zatim Maja Blagdan sa “Svetom ljubavi” četvrta, a zatim je uslijedio podbačaj E.N.I. na 17. mjesto.

Ipak, to je bila iznimka jer su nam Danijela i Doris Dragović donijele peto i četvrto mjesto. U međuvremenu Dora kao da je počela gubiti na sjaju jer se iz godine u godinu na izbor hrvatskih predstavnika počelo prijavljivati sve manje renomiranih glazbenih imena, da bi se na kraju to glazbeno natjecanje pretvorilo u svojevrsni “Prvi pljesak” i postalo prilika za veterane koji pokušavaju obnoviti staru slavu.

Okupiti pametne glave

- Očito je da nešto moramo promijeniti jer tonemo sve niže. Je li riječ o novom pristupu konceptu Dore ili promjeni kadra, to je tek nagađanje, ali činjenica je da za relativno slabe rezultate trošimo mnogo novca. Ne treba zaboraviti da je svaki Eurosong lutrija i da je potrebna i sreća, no definitivno je jasno da na tom natjecanju nisu dovoljni lijep izgled i sjajan performans jer to uglavnom imaju svi.

Morate biti drugačiji kako biste se istaknuli, a dokaz za to su finski Lordi te izraelska Dana Internationale. Ovaj rezultat nije nikakva drama, nego se samo pet pametnih glava treba sastati i naći neko novo rješenje - zaključio je Mario Sedmak, urednik Kontakt programa HTV-a i bivši urednik Zabavnog programa, koji je svojedobno bio i šef hrvatske delegacije na Eurosongu.

Recesija pogodila i Eurosong: Norvežani ne žele još jednu pobjedu

Eurosong je svoj 55. rođendan ove godine proslavio u minimalističkom stilu te je, kako kažu organizatori, nekoliko država, poput Češke, Andore i Crne Gore, odustalo od natjecanja zbog financijskih poteškoća, a Mađarska se zbog visokih troškova ove godine uopće nije ni prijavila. Zbog smanjenja budžeta ovogodišnji domaćini su potrošili samo 21 milijun funti, što je sedam milijuna manje nego što su potrošili njihovi prethodnici u Moskvi te su neki iz organizacije čak i izrazili želju da Norveška ne pobijedi i ove godine, jer nisu sigurni bi li to mogli podnijeti financijski. ( A. Lu.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 04:33