NAJDRAŽE UVALE

GDJE LJETUJU HRVATSKE ZVIJEZDE? Oliver se klanja Proizdu, Lana otkrila Stinivu, a Luka Nižetić ima tajnu uvalu

Lana Jurčević će si tijekom nadolazećih ljetnih mjeseci ispuniti jednu želju koju je imala od malena

"Najbjelje kamenje koje sam do sada vidio na Jadranu. Najčistije more igdje i netaknuta priroda ikad viđena", tim je riječima Oliver Dragojević za Slobodnu Dalmaciju opisao omiljeni otočić Proizd, smješten na ulazu u njegovu rodnu Velu Luku.

Plaža Bili bok na jednom od hrvatskih morskih bisera 2007. je, prema izboru Hrvatske turističke zajednice, proglašena plažom godine, a britanski Daily Telegraph uvrstio ju je među pet najljepših plaža na Jadranu.

Stoga ni ne čudi što prekaljeni glazbeni i morski vuk ističe baš nju kao osobnog favorita u našoj priči o najdražim morskim uvalama, kojima itekako obiluje čudesno lijepa i raznolika obala Lijepe naše.

No, Oliver je stavio naglasak na cijeli otok, a ne samo na njegove čarobne uvale... Bijeli obluci na Proizdu, ali i stjenoviti dio njegove obale i kristalno čisto more, urezali su se u njegovo srce još u djetinjstvu, otkad datira njihova čvrsta i ozbiljna veza.

– Svi praznici, svi slobodni dani, značili su težnju da se nađem tamo. Želja, koja mi proleti kroz glavu svaki put kada ga vidim ili ga se sjetim, jest da se tamo nikada ništa ne izgradi, da se ničim ne devastira priroda kako bi otok zadržao svoju ljepotu, jer predstavlja siguran i autentičan dodir s prirodom.

Dobro je što ljudi na spomen Proizda nerijetko ni ne znaju gdje je. Samim tim je sačuvan, a opet mi je, s druge strane, krivo što nije još poznatiji – kaže strastveni ljubitelj Jadrana. I bez obzira na njegov osobit odnos prema Proizdu, ne propušta objasniti kako mu je vrlo teško izdvojiti ljepšu ili ružniju jadransku uvalu uspoređujući ih jedne s drugima, jer smatra kako su naše neusporedivo ljepše od svih ostalih koje je vidio putujući svijetom.

– Uostalom, zbog toga i jesmo nautička zemlja među prvima u svijetu. Ili je to samo subjektivno razmišljanje – glasno se pita Oliver, ne krijući kako bi omiljene lokacije na južnom dijelu Jadrana najradije cijelu godinu proglasio svojom stalnom adresom boravka, koja to, u slučaju ljetnih mjeseci, uistinu i postaje.

Ima nešto godina da je istu želju sebi i svojoj obitelji ispunio nekadašnji rukometni reprezentativac i gorljivi podvodni ribolovac Nikša Kaleb koji nam je brzopotezno priznao kako bi se, da njegova zakonita hoće, najradije preselio na Palagružu u totalni mir. Ali, ni ovako se ne buni, jer ima sreću što posjeduju vikendicu u uvali Duboka, između Komarne i Kleka.

– To je jedna mirna uvala, nema kafića ni diska. No, kad je gliser u pogonu, a evo upravo ga pripremam za sezonu, rado se uputim na više lokacija na Pelješcu. Jedna od omiljenih uvala mi je ona koju domaći nazivaju Kučine. Riječ je o uvali s par kamenih kuća, bez vrata i prozora, koje su njihovi vlasnici napustili prije pola stoljeća i preselili se u mjesto Brijestu. I sad tamo tek povremeno navraćaju. Nema ni struje ni vode...

I, što je najvažnije, nema signala za mobitel. Tamo rado odem s mojom ekipom ronilaca, ponesemo samo vreće za spavanje. Pojedemo što ulovimo – opisuje Nikša asketske morske gušte tijekom ljetnih mjeseci, kojima, pak, nije sklona pjevačica Jelena Rozga. Komocija je na prvom mjestu popularnoj splitskoj pjevačici, koja za sebe voli reći da je tipična Dalmatinka – voli uživati, ali polako, bez velike panike. Sve laganini...

Rozgin laganini

– Ne podnosim gužve i višak adrenalina, ono jurcanje po moru gore-dolje. Bolje je sjesti u restoran i uživati promatrajući živost oko sebe – otkrila je svojedobno vlastiti doživljaj ljeta Jelena Rozga, čije se morske radosti na Jadranu, ponajprije zbog koncertnih obveza i čuvanja bijele puti, svode na poslijepodnevne odlaske na plaže na potezu od Splita do Omiša.

Bućne se u more i pravac pred trpezu s morskim plodovima, a ako su ponuđeni omiljeni joj škampi na buzaru, to bolje. Jelena na pravi odmor najčešće odlazi koncem kolovoza, kada obično bira Grčku i njezin biser Mikonos, najpoznatiji i najskuplji grčki otok, osobito popularan zbog kozmopolitske atmosfere, uzbudljivog noćnog života i spektakularnih pješčanih plaža. Mikonos često uspoređuju s Ibizom, a poznat je i kao omiljeno odredište homoseksualaca.

Jelenina kolegica Lana Jurčević sklonija je, pak, mirnim jadranskim uvalama i plažama. Jako voli Vis, premda je tijekom cijelog djetinjstva ljeta provodila oko Baške Vode i Splita.

– Stiniva na Visu bila mi je malo otkriće za doći i provesti tamo dan, ali moj je odabir i bilo koje uvučenije mjesto ili plaža oko Komiže, iako me, primjerice, jako privlače i svjetionici. Razmišljam kako ću, za promjenu od ovih standardnih ljetovanja, povesti nekoliko najbližih prijatelja i otići na jednog od njih – kaže Lana, koja će tijekom nadolazećih ljetnih mjeseci ispuniti sebi još jedno dano obećanje. Napokon će, otkriva, otići na neki ribarski brod i loviti ribu.

– To valjda priželjkujem otkad sam bila klinka. Ali, nemojte mi još vaditi mast s pitanjima o ljetnom odmoru, jer ne prestajem razmišljati o škampima na buzaru, ribici i našem najfinijem maslinovu ulju. Čim nađem tjedan dana mira, jedina misao će mi biti kako doći do plaže ili sjesti u restoran na fini ručak.

Eventualno unajmiti neki gumenjak, pa se voziti od uvale do uvale... A tamo bih se, ako naletim na ronjenje s bocama, i na to dala nagovoriti – smije se pjevačica, koju bi iskusniji prijatelj i kolega Luka Nižetić zasigurno rado uputio u tajne ronjenja.

Zaranjanje u morske dubine Luka je davno iskušao na raznim jadranskim lokacijama, pa mu se teško odlučiti na kojoj mu je bilo ljepše... Kao i za najdražu uvalu, jer ga uz mnoge vežu brojne uspomene, a njihova ljepota ostavlja bez daha.

Rendeli bi svadbu na Piškeri

– Prepun ih je naš Jadran. Prekrasna mi je južna strana Hvara, tamo sam kao mali ljetovao s roditeljima. Najdraža mi je ona u Svetoj Nedilji, bacanje s litice u tamno, modro more jedno mi je od najljepših iskustava, tamo se uvijek rado vraćam.

U Komiži na Visu obožavam se kupati u krugu napuštene, stare tvornice sardina “Neptun”, na čijemu se dugom mulu izležavam, čitam, slušam glazbu i stavljam mozak u ler. Nikada nema puno ljudi, more je kristalno čisto, a zalasci sunca su čarobni – ističe Luka, koji voli lješkariti i u uvali Murvica, na južnoj strani otoka Brača.

– Murvica je prava laguna, a more uvijek malo hladnjikavo, što osobito paše za ljetnih pasjih vrućina. Postoji još jedna uvala na Hvaru, al’ neću otkriti gdje je jer malo tko za nju zna. Tamo sam najmirniji, spokojan i svoj na svome, a more je, doslovno, nestvarno. Neka ostane moja mala tajna – namignuo je Luka.

Sve tajne prekrasnih jadranskih destancija davno je otkrila HTV-ova voditeljica Nevena Rendeli, koja je prije nekoliko godina napisala putopisni “Vodič jedne plavuše”. Tijekom šest sezona angažmana u emisiji “Boje turizma” Nevena je obišla mnoge hrvatske otoke i ostala fascinirana njihovim brojnim osobitostima, poput one da Brač, kao jedan od naših najvećih otoka, ima 14.000 stanovnika, za razliku od Barbadosa iste površine na kojemu ih živi 220.000.

Zlatni rat joj je divan, ali za njezin ukus na njemu previše puše, pa stoga kao omiljenu ističe jednu bračku uvalu koja se krije pokraj Milne. Ali, samo bračke, jer već odavno ima svoje “the” mjesto na Jadranu.

– Na Kornatima ima otočić Piškera, to je mjesto na kojemu bih se ili drugi put udala ili obnovila bračne zavjete.

Tamo bih čak organizirala i tulum koji nikada nisam imala povodom vjenčanja, pa se to možda zbilja dogodi jednog ljeta – svojedobno je izjavila HTV-ova voditeljica, koja je prošlog Božića proslavila 10. obljetnicu veze sa suprugom Marijanom Bračuljem.

Ljubav su spontano ozakonili prije šest godina tijekom romantičnog odmora na Barbadosu, gdje su im kumovi postali simpatični poznanici s plaže.

Bebekovi obožavaju šoltansku Livku

– Meni i mojoj obitelji favorit je uvala Livka na južnoj strani Šolte. Kako nam je brod vezan u splitskom Špinutu, krenemo rano ujutro i tamo smo za sekundu – kazao nam je pjevač Željko Bebek, ističući kako je Livka na njegovoj listi broj jedan zbog niza prednosti.

– Mirno je, tiho, ima i liganja i orada, bacaju se i samolovke... Baš bude svega za jedan lijep, riblji objed. Nekad djeca, Ružica i ja u Livki znamo ostati i po pet-šest dana. Toliko nam bude lijepo... Njezina je prednost svakako i što sam blizu marine u Splitu do koje mogu stići po svim vremenskim uvjetima. Pa ako imam koncert, brzo sam na kopnu, sjednem u auto i pravac koncert – kaže Bebek.

Oaza Kostelićevih na Mljetu

Proslavljeni skijaš Ivica Kostelić obožava otok Mljet za kojega voli reći kako je njegov prvi dom. Svako ljeto, otkako se rodio, sportaš boravi na posjedu svoje obitelji u uvali Omani, na teško pristupačnoj lokaciji udaljenoj pet minuta gliserom prema zapadu od trajektne luke Sobra.

– Statistički gledano, kada bismo prebrojavali pojedine dane, Mljet je zapravo moj prvi dom. Ovdje provedem više dana godišnje nego u Zagrebu – izjavio je osvjedočeni ljubitelj prirode, koji na Mljetu uživa u blagodatima mediteranske klime, ali i trenira. Njegov otac Ante davno se zaljubio u Mljet, pa je ljetnu oazu cijele obitelji pretvorio i u centar za trening kako Ivice tako i sestre mu Janice, još jedne čudesne sportske karike obitelji Kostelić, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:49