PARK PRIRODE PELEGRIN

Idilični odmor Emila Tedeschija s voljenom Majom daleko od pogleda znatiželjnika

Lovište Pelegrin i vila Floriana opasani su žičanom ogradom pa je jedini pristup morem
 Globus

U možda najljepšem dijelu otoka Hvara, a samim time i jadranske obale, u Parku prirode i lovištu Pelegrin posljednje tri godine ljetuje jedan od naših najpoznatijih poduzetnika, vlasnik Atlantic grupe i od nedavno Droge Kolinska Emil Tedeschi.

Opširnije u Globusu

Naime, prekrasno je lovište, u sklopu kojeg su i vila Floriana u uvali Parja, kao i nešto manje impozantna građevina prozvana jednostavno “gate house” na samom ulazu na poluotok Pelegrin, Tedeschi 2007. dobio u koncesiju do 2025. godine, a od ovog ljeta navodno je i službeno jedini vlasnik svih objekata i čitavog područja Pelegrina.

Koncesija do 2025.

Upravo u idiličnom lovištu, ali i samim svojim položajem savršeno skrivenom od znatiželjnih pogleda, što svojom pozicijom, što velikim čeličnim vratima na samom ulazu na lovište, te omeđenom žičanom ogradom Tedeschi je pronašao idealno mjesto za odmor, mjesto gdje može ugostiti prijatelje, puštati, kao pasionirani DJ, glazbu bez strahovanja od negodovanja susjeda i sve to činiti u prisustvu krda muflona i jelena lopatara koji su s vremenom dopremljeni iz drugih hrvatskih lovišta, poput Brijuna. Zapravo je jedini pristup Tedeschijevom imanju onaj s mora. Naravno da takva privatnost ima svoju cijenu, a u slučaju Tedeschija to je godišnja naknada od 107.000 kuna.

Njegovo se ime vezano uz rt Pelegrin prvi put spominje 2007., ali samo kao suvlasnik. Naime, 1996. godine uzgajališno-lovišni kompleks Pelegrin prvi put je dodijeljen u koncesiju kontroverznom talijanskom poduzetniku Ricardu Mazzucchelliju s čijim upravljanjem, ali ambicioznim planovima za gradnju i pretvaranje parka prirode u turističku zonu prvi nisu složili sami Hvarani, a intervencijom gradskih vlasti spriječena je u posljednji čas Mazzucchellijeva namjera o gradnji marine i turističkog kompleksa u uvali Duga na Pelegrinu.

Kraj partnerstvu

Nakon tri godine partnerskog odnosa između Tedeschija i Mazzucchellija od ove godine hrvatski poduzetnik očito jedini uživa u ljepotama Pelegrina, jer je njegov talijanski partner iselio iz ulazne zgrade posjeda koju je Tedeschi navodno kupio. O kupnji “gate housea” 43-godišnji poduzetnik za novine nije želio govoriti, kao ni pustiti pripadnike sedme sile u obilazak posjeda što jer i razumljivo jer poveću godišnju svotu izdvaja upravo u zamjenu za strogu privatnost.

Ljubazni upit o mogućem posjetu jednako je ljubazno, ali kategorički odbio. No, u svakom slučaju lokalno stanovništvo s novim je koncesionarom puno zadovoljnije no bivšim, iako gradske vlasti priželjkuju da se Pelegrin vrati u nadležnost Grada.

Vrijedna baština

- Intervencijom građana Hvara 2007. spriječeno je stvaranje turističke zone u uvali Duga u sklopu Parka prirode Pelegrin koje je zamislio Mazzucchelli. Ni danas se ne zna tko je točno to odobrio. Pelegrin kao poluotok Hvarani gledaju kao izuzetno vrijednu baštinu gdje su njihovi preci hranili životinje, brali drva za potpalu, štapove za lozu i izuzetno pazili na taj prirodni biser. Država je 90-ih Pelegrin dala u koncesiju, ali drago mi je da se danas nalazi u rukama Emila Tedeschija - zaključio je hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić.

Železnjak unajmio vilu

Ricardo Mazzucchelli je Pelegrin, točnije vilu Florianu u sklopu tog parka prirode uredio 2000. godine u luksuzno izdanje gdje je, često se hvalio, ugošćavao pripadnike svjetske elite.

No, s godinama njegovi su planovi s Pelegrinom bili sve ambiciozniji, a njegovi gosti sve su manje bili samo uzvanici. Po cijeni od 15.000 eura tjedno vila se počela 2006. oglašavati na internetu, a jedan od prvih koji je izdvojio tu svotu za ljetovanje u idiličnom lovištu je ruski bogataš Dmitrij Železnjak koji je tamo boravio sa svojom, sada bivšom, suprugom Olesjom. Za jelene i muflone koji su talijanskom poduzetniku bili više kao štetočine na imanju Tedeschi ima silos sa hranom za zimu, o gradnji u parku prirode niti ne razmišlja, svojim se gostima ne hvali, drži do svoje privatnosti, a tako će vjerojatno i ostati do 2025. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:51