SVJETSKI SPEKTAKL

'IGRA PRIJESTOLJA BIT ĆE HRVATSKI GOSPODAR PRSTENOVA' Vlahušić u Dubrovniku želi ponoviti uspjeh Novog Zelanda

 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić priželjkuje da hit serija 'Igra prijestolja' na turizam i prihode grada Dubrovnika utječe na isti način kao što su 'Gospodari prstenova' utjecali na novozelandsko gospodarstvo, piše u četvrtak Bloomberg.

"Nadam se da će 'Igra prijestolja' biti za Dubrovnik ono što su filmovi 'Gospodar prstenova' bili za Novi Zeland. Turizam u Dubrovniku posljednjih godina raste 10 posto na godišnjoj razini, a mislim da je 'Igra prijestolja' zaslužna za barem pola tog rasta", kazao je Vlahušić Bloombergu.

Dubrovnik privlači sve više turista otkad je postao filmska lokacija jedne od najpopularnijih serija 21. stoljeća, piše Bloomberg, dodajući da je adaptacija novela 'Pjesme vatre i leda' Georgea R. R. Martina privukla vojsku obožavatelja zamršenom pričom, nasiljem, likovima opsjednutima moći...

Dubrovnik u 'Igrama prijestolja' glumi glavni grad Sedam Kraljevstava Westerosa, serijal ima mnoštvo obožavatelja diljem svijeta, a serija je u Dubrovniku snimana u tri navrata. Peta sezona serije premijerno će biti prikazana 12. travnja u više od 170 zemalja svijeta.

Doduše, producenti serije potrošili su samo 14 milijuna dolara snimajući u Hrvatskoj, no Dubrovnik je zbog te serije uspio privući druge filmske projekte i mnoštvo obožavatelja 'Igre prijestolja'. A moglo bi ih biti i više, s obzirom da je gradonačelnik Vlahušić lani najavio kako će se već ove godine, u samostanu na Lokrumu, na dvije etaže i oko 500 četvornih metara otvoriti tematski park vezan uz taj serijal.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije, procjenjuje se da 45 milijuna turista svake godine destinaciju odabire na temelju lokacija viđenih u filmovima i televizijskim serijama.

Prema novozelandskom Institutu za ekonomska istraživanja, pak, snimanje mega popularnih 'Gospodara prstenova' tamošnjem je gospodarstvu, što kroz snimanja što kroz turistički rast, dosad donijelo 2,4 milijarde američkih dolara.

U odnosu na novozelandski primjer, Dubrovnik je tek u začecima, no idućih godina može imati velike koristi od filmske industrije.

"Serija 'Igra prijestolja' dosta znači za turizam Dubrovnika. Ovdje je snimana u tri navrata, a najveći dio scenografije bio je u samom gradu. Neke su scene snimane i u Trstenom te na Lokrumu. Uglavnom Dubrovnik u budućnosti može imati silne koristi od filmske industrije", kaže Vlado Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 17:34