POBJEDA NAD TURCIMA

Lara i Jakša prestigli su čak i Šeherezadu i Onura: Sapunicu Nove TV u utorak pratilo preko milijun gledatelja

Prosječna gledanost serijala 'Larin izbor' iznosi odličnih 18,7 posto
84/6Zagreb, 270911.Na slici: Doris Pincic, zvijezda sapunice Larin izbor snimljena na setu serije na Velesajmu.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markicevic / CROPIX

ZAGREB - Lara i Jakša postali su popularniji od Onura i Šeherezade. Doživljaje lijepe Pepeljuge s Korčule koja se zaljubljuje u bogataševa sina u utorak 8. studenog pratilo je čak 24,6 posto publike, dakle 1,024,000 ljudi. Prosječna gledanost serijala Nove TV iznosi fantastičnih 18,7 posto. Za usporedbu, prosječna gledanost turske sapunice “1001 noć” bila je 17,8 posto, a rekordnu gledanost na RTL Televiziji Onur i Šeherezada doživjeli su 26. studenog 2010., kada ih je gledalo 23,6 posto ljudi.

Ukratko, suze lijepe Lare koja se za ljubav svog odabranika bori sa suparnicom, polubratom ljubljenog, ali i sa zločestom svekrvom koja smatra da bi joj se sin u životu morao povoditi za razumom, a ne za srcem, potukle su sve. I turske sapunice, i političke spektakle, i konkurentski HTV-ov “Ples sa zvijezdama”, i nogomet (“Larin izbor” u listopadu je bio gledaniji od sraza hrvatske nogometne reprezentacije s Latvijom. Prema podacima, Laru je gledalo 17,5 posto, a Luku Modrića i njegove suigrače 16,8 posto gledatelja). Gledaniji od “Larinog izbora” zasad je na domaćim televizijama samo Dnevnik Nove TV s prosječnom gledanošću od 19 posto u posljednja dva mjeseca, no junaci serije i njemu su se opasno približili.

Glavni junaci

Tajna uspjeha je, kažu znalci, u dobro pogođenim likovima glavnih junaka serije. S tom tvrdnjom slaže se i Jelena Popović-Volarić, kreativna producentica serijala.

- Sama ideja bila je da istražim pitanje moderne Penelope, da potražim odgovor na upit može li jedna žena čekati zauvijek i postoje li ljubavi koje ništa ne može slomiti. Otpočetka sam bila uvjerena da je upravo to univerzalna i zavodljiva tema koja će doći do srca gledatelja zato što je nepretenciozna, lišena aktualnosti, politike, grubosti, neukusa i sivila.

Lara je u biti sama vjera u ljubav kao vrijednost koja je uspjela preživjeti, netaknuta do današnjeg dana kao ultimativna vrijednost - naglašava Jelena Popović-Volarić, iz čijeg pera su proizašli glavni likovi “Larina izbora”, koje predvodi 22-godišnja Lara Božić-Zlatar ( Doris Pinčić), požrtvovna, velikodušna, religiozna, skromna djevojka koja sanja o pravoj ljubavi. Sklona je idealizaciji, vjerna je žena koja je u stanju dugo čekati svog muškarca i odolijevati svim izazovima suvremenog doba. Ta djevojka skromnog porijekla zaljubljuje se u tri godine starijeg Jašu Zlatara ( Ivan Herceg), muškarca rastrganog između vlastitih emocija i lojalnosti i dužnosti prema obitelji.

Racionalna majka

Njegovu autoritativnu, racionalnu majku Nelu Zlatar glumi Ecija Ojdanić, koja u seriji svojim spletkama staje na put sreći dvoje mladih jer smatra da Lara nije dobra prilika za njezina sina. Nelin muž, Tonči, otac obitelji Zlatar ( Frane Perišin), bori se s grižnjom savjesti zbog toga što je radi Nele ostavio prvu ženu i sina Dinka ( Filip Juričić), bahatog, problematičnog muškarca gonjenog željom za osvetom i ljubomorom prema Zlatarovima, čiji su doživljaji uoči početka emitiranja prodani u sedamnaest zemalja, te će “Larin izbor” gledati Slovenci, Crnogorci, Makedonci, Slovaci, Česi, Bosanci...

Zadovoljni šefovi

Ovakav uspjeh raduje, ali i ne čudi šefove Nove TV.

- Naša programska strategija je razvoj domaće produkcije i jačanje dramskog programa. Napor koji smo u to uložili, okupljanje najboljih profesionalaca u svim segmentima proizvodnje i kreative, s “Larinim izborom” donijeli su rezultate. Zadovoljni smo što je na hrvatskim televizijama ponovo najuspješniji i najgledaniji upravo hrvatski proizvod, a posebno smo ponosni što smo kvalitetu domaće produkcije predstavili i izvan naših granica i pokazali da i televizijska serija može biti izvozni proizvod - kaže Siniša Svilan, direktor programa Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 02:59