ČLANICA RIJEČKOG HNK

MIRA FURLAN SE NAKON 20 GODINA VRATILA U HRVATSKU 'Napokon se to dešava, napokon sam ovdje. Ovo je čarobno, ne mogu vjerovati!'

Moja je nacionalnost nomadska. U Rijeku sam se zaljubila, dva puta sam prošla Lungomare, kaže Furlan
Sarajevo, 230710.U Narodnom kazalistu, svecanom ceremonijom otvoren je 16. Sarajevo Film Festival.Ceremoniji je prethodio nezaobilazni crveni tepih, kojim su prosle brojne filmske zvijezde i profesionalci.Na slici: Mira Furlan, glumica. Foto: Dado Ruvic / CROPIX
 Dado Ruvić / EPH

Nakon više od dva desetljeća života u Los Angelesu u SAD-u, Mira Furlan, nekadašnja zvijezda jugoslavenskog filma i prvakinja zagrebačkog HNK do 1991. godine, seli se u Rijeku.

Objavili su to na konferenciji za novinare Marin Blažević i Oliver Frljić, čelni ljudi riječkog HNK Ivana pl. Zajca u kojem Mira Furlan trenutačno glumi u predstavi “Kasandra” redateljice Nade Kokotović, čija je premijera zakazana za utorak 15. ožujka.

- Mira Furlan postala je članica ansambla HNK Ivana pl. Zajca, najboljeg ansambla u regiji. Kao što znate, ostali smo, nažalost, bez Andreje Blagojević, a Mira Furlan nova je prvakinja Hrvatske drame našeg kazališta.

Prvi projekt ‘Kasandra’

‘Kasandra’ je prvi projekt, u sljedeće dvije godine bit će ih još - najavio je Blažević i dodao da je dovođenje Mire Furlan i Nade Kokotović, uz lanjsko gostovanje operne dive Dunje Vejzović, najznačajniji događaj otkad je Frljić postao intendant.

- Moja je nacionalnost nomadska - rekla je Mira Furlan te istaknula da je počašćena novim angažmanom.

- U Rijeku sam se zaljubila, istražila sam sve konobe, sve marendice u gradu. Dva puta sam prošla Lungomare, od Voloskog do Lovrana, i mogu reći da Franc Jozef nije zaslužio tako strašnu smrt, s obzirom na to što je sagradio - rekla je glumica.

Dogovori su, prema njenim riječima, trajali dvije godine. U prvoj varijanti, Mira Furlan je trebala igrati u predstavi “Tko se boji Virginije Woolf”, no u konačnici autorski tim odlučio se za “Kasandru” Christe Wolf.

- Napokon se to dešava, napokon sam ovdje. Ovo je čarobno, i sama ne mogu vjerovati. Sretna sam što sam vaša, ovdje, na moru koje nas spaja s cijelim svijetom. Rijeka je za mene to mjesto na kojem smo prvi put vidjeli more, Kvarnerski zaljev. Oduševila me srdačnost ljudi, a to što su me pozvali upravo Oliver i Marin strahovito je značajno. Jedna moja prijateljica, spisateljica koja živi u Splitu, rekla mi je: ‘Dolaziš u najgorem času, ili u najboljem, jer baš sada nam trebaš’ - rekla je Mira Furlan.

Želi miran život

Kako je rekao Marin Blažević, postoje simboli ratnog otpora i otpora ratu između kojih treba raditi razliku, a Mira Furlan simbol je otpora ratu.

- Nije ugodno biti simbol jer nad svojom simboličkom vrijednošću nemaš kontrolu. Ja sam samo jedan čovjek koji želi živjeti mirno. Kazalištem se bavim rijetko i to mi je veliki izazov. Osjećam kombinaciju ushita, radosti i straha i sretna sam da sam tu - rekla je.

mira furlanarhiva

Mira Furlan u rujnu prošle godine napunila je 60 godina. Glumica se osamdesetih proslavila kultnim ulogama u TV serijama “Putovanje u Vučjak”, “Kiklop” i “Velo misto” te filmovima kao što su “Otac na službenom putu”, “Lepota poroka” i “U raljama života”. Početkom devedesetih zajedno sa svojim suprugom, filmskim redateljem Goranom Gajićem, emigrirala u SAD nakon otkaza u matičnom zagrebačkom HNK, oduzimanja stana u Zagrebu i niza huškačkih tekstova u hrvatskim medijima.

Nastanila se u Los Angelesu, a u Americi je postigla slavu ulogama u TV serijama “Babylon 5” i “Izgubljeni” te je glumila još u nizu film ova i serija. U SAD-u je rodila sina Marka Lava koji živi u LA-u.

Ugovor na dvije godine

Iako je u Hrvatsku povremeno dolazila (igrala je, među ostalim, u “Medeji” Šerbedžijina Teatra Ulysses na Brijunima), ovo je njena prva uloga u nekom od HNK, nakon što je otišla u emigraciju. S riječkim je HNK potpisala umjetnički ugovor u trajanju od dvije godine, a kako je rekao Blažević, sada će biti “poluriječanka, poluamerikanka”.

Pula,120802-ziv-Medeja na Malom Brijunu, Mira FurlanFoto:Goran Sebelic

Mira Furlan u Medeji (foto: Arhiv EPH)

- Za riječki ansambl nemam dovoljno riječi pohvale. Ono što sam vidjela u ‘Hrvatskom glumištu’, ta spremnost da se ode do kraja, to je impresivno, za takvo nešto potrebna je velika hrabrost. Amerika se diči da nema klasnih razlika, ali to je laž. Možda ih nema po porijeklu, no postoje po bogatstvu. Kada radiš u seriji s glumcem koji je plaćen 50 puta više od tebe, to se itekako osjeti. Umjetnost to ne trpi i sretna sam što ovdje idemo svi ‘od nule’ - rekla je Mira Furlan koja se već, baš kao i još jedan povratnik iz LA-a s riječkom adresom, Rade Šerbedžija, aktivno uključila u riječki kulturni život.

Kultna scena iz tv-filma 'Horvatov izbor' 1985. godine (foto: Arhiv EPH)

Prije par dana predstavila je svoju knjigu “Totalna rasprodaja”, a za idući četvrtak najavljeno je njeno sudjelovanje na predstavljanju prvoga hrvatskog prijevoda knjige “Drugi spol” francuske filozofkinje Simone de Beauvoir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:57