ZBOGOM, TETA LEPA

ODLAZAK SPLITSKE LEGENDE Od svih voljena Lepa Smoje preminula jutros u svom stanu u Splitu u 97. godini

 Duje Klaric / CROPIX

Lepa Smoje, plesna koreografkinja, supruga Miljenka Smoje i jedan od zaštitnih znakova Splita preminula je u četvrtak ujutro u svom stanu na splitskom Dražancu, piše Slobodna Dalmacija.

Udovica kroničara Splita i Hajduka rođena je 20. veljače 1920. godine u Zadru, a u svijesti javnosti ostat će zapamćena kao energična, dinamična i agilna voditeljica splitskog Mozaika, kroz kojeg su tijekom desetljeća duge karijere koju je obožavala, proplesala brojna poznata splitska lica, kao što su arhitekt Jerko Rošin, Severina, Jelena Rozga...

Lepa je bila najveća ljubav Miljenka Smoje s kojim je provela pola stoljeća. Upoznao ih je zajednički prijatelj Frane Lentić, a često je znala isticati da su se zavoljeli istog trenutka kad su se i upoznali.

- To je bila kemija, nešto jače i od ljubavi. Otkako smo se sreli, uporno me nagovarao, ali nisam se htjela udavati. Šta nam je falilo, živjeli smo zajedno, slagali se beskrajno, nismo gnjavili jedno drugo. Pa mi smo se vjenčali kad smo se sreli, to je bilo gotovo - govorila je.

Nikad nije skrivala da su žene obožavale njezinog Smoju, kao i svi njihovi prijatelji. Lepa je u intervjuima često isticala da joj je djetinjstvo bilo krasno, te da je kao djevojka bila vrckava i buntovna.

Prvi put se udala sa 18 godina za židovskog trgovca Karla Gleichera zbog čega je pobjegla od kuće, no njihov brak ubrzo je propao.

Ples je obožavala zbog čega je 1952. godine osnovala pjevačko-plesno društvo Mozaik za djecu iz kojeg se iznjedrila i Severina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:49